Dinozaurul Euhelopus (Euhelopus zdanskyi)Dinozaurul Euhelopus (Euhelopus zdanskyi) a fost un animal preistoric erbivor care a trait in era Mezozoica, in Jurasicul superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in China, in anul 1956, de catre paleontologul american Alfred Sherwood Romer. Regiunile de pe continentul asiatic, unde azi se afla Mongolia si China, s-au dovedit foarte bogate in fosile de dinozauri.

Euhelopusul avea un aspect foarte asemanator cu dinozaurul Camarasaurus, care a fost descoperit in America de Sud. Singura deosebire dintre cei doi era doar gatul foarte lung, alcatuit din 17-19 vertebre alungite la Euhelotopus. La Camarasaurus gatul era vizibil mai scurt, cuprindea doar un numar de 12 vertebre. Pentru a ne da seama ce inseamna acest numar atat de mare de vertebre, putem aminti doar faptul ca girafa – acest mamifer care ne impresioneaza foarte mult prin gatul ei – prezinta in aceasta regiune doar un numar de 7 vertebre. La dinozauri numarul de vertebre din zona gatului variaza destul de mult, de la o specie la alta.

Citește și:  Terapsida Lystrosaurus, precursoarea mamiferelor timpurii

Dinozaurul Euhelopus - ScheletO alta particularitate a acestui dinozaur era coada lunga, groasa la baza si foarte subtire la varf, cu un aspect de bici, folosita mereu in defensiva. Dintii de Euhelopus erau lati si voluminosi, cu aspect de lopeti sau in forma de lingura, fapt ce arata ca era un animal erbivor care se hranea in special cu frunzele copacilor si diferite plante, iar regiunile sale preferate erau cele cu paduri si in apropierea apelor. Narile sale pozitionate deasupra capului demonstreaza faptul ca obisnuia sa intre si in apa in cautare de hrana, alge si plante acvatice.

Paleontologii au estimat lungimea acestui dinozaur ca fiind de peste 15 m si greutatea de 15-22 de tone.

Dinozaurul Euhelopus face parte din ordinul Saurischia si familia Euhelopodidae.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.