In Mongolia au fost descoperite o serie de ramasite fosile – trei schelete si cranii incomplete – ale unor reptile ciudate care au fost numite de catre paleontologul mongol Altangerel Perle, in anul 1979, ca apartinand speciei Segnosaurus galbinensis. Aceste schelete datau din perioada Cretacicului superior, din era Mezozoica si erau alcatuite din amestecuri de oase fosilizate si parti ale altor dinozauri, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa creada ca hrana acestor animale era specifica. Astfel s-a ajuns la concluzia ca dinozaurii Segnosaurus traiau in zone de mal al apelor si se hraneau cu plante, dar si carne. Tot ei au estimat lungimea exemplarelor adulte ca fiind de aproximativ 7 m si greutatea de o tona.

Segnosaurus, Foto: rincondewladimir.blogspot.ro

In apropierea acelor schelete descoperite s-au gasit cateva amprente petrificate, care demonstrau existenta a patru degete unite prin membrane. Acest lucru arata clar faptul ca acesti dinozauri aveau cele patru membre terminate cu labe puternice, cu degete prevazute cu membrane interdigitale. De asemenea, oasele acestor animale aratau clar ca aveau calitati de buni inotatori. Conform cercetatorilor era destul de dificil pe baza scheletelor de stabilit ce stil de viata aveau aceste creaturi preistorice, unii spuneau ca ele erau capabile sa inoate si sa pescuiasca pesti din rauri, altii le prezentau in maniera unor furnicari care isi foloseau ghearele si botul pentru prinderea termitelor. Exista de asemenea si ipoteza ca acesti dinozauri ar fi fost mari erbivori.

Citește și:  Șobolanul țepos de bumbac (Sigmodon hispidus), un mare dăunător al recoltelor din America de Sud și de Nord

Dinozaurul Segnosaurus facea parte din grupul saurienilor, avea bazinul carcateristic ornitozaurilor, pubisul si ischionul coborau paralel in jos. Acest lucru lasa spatiu unui tract digestiv mare necesar animalelor care se hraneau cu plante. Membrele anterioare aveau labele cu oase concrescute la fel ca si la ornitopode – cele cu picioarele asemanatoare pasarilor rapitoare. Botul era alungit, prevazut in partea anterioara cu muchii cornoase si lipsit de dinti, iar in partea posterioara din contra era inzestrat cu masele taioase, puternice si ascutite.

Dinozaurul Segnosaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Therizinosauridae.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.