Insula Dirk Hartog este o insulă îndepărtata de coasta Gascoyne din Australia de vest, din interiorul Golfului Shark, insulă de patrimoniu mondial. Are aproximativ 80 km lungime și între 3-15 km lățime și este cea mai mare insulă vestică din zona vestică a Australiei. Acoperă 620 kmp și este la 850 km de orașul Perth.

Numele i-a fost dat datorită unui navigator olandez, Dirk Hartog, care a cartografiat coasta australiană aproape de paralela 26 latitudine sudică, acesta fiind unul dintre primii descoperitori ai continentului, care a numit-o Eendrachtsland, însemnând unitate. Dirk Hartog este cea mai mare insulă dintre Insulele Dorre, Bernier și Dirk Hartog și totodată și cea mai sudică. Pe aceasta sunt așezate multe obiective principale ale insulelor, dintre care cel mai important este capitala lor, Dirk Hartog Island Homestead.

Insula a fost descoperită în 1616, pe 25 octombrie în călătoria de la Cape Town spre Batavia (Jakarta) a navigatorului olandez Hartog, care a inscripționat data și numele său pe niște plăci cositorite pe care le-a găsit alt căpitan olandez în 1697 Willem de Vlamingh. Acesta a înlocuit placa cu alte plăci cu numele său, pe cele ale descoperitorului insulei luându-le cu el la Amsterdam, unde se află în muzeul Rijksmuseum.

În 28 martie 1772, navigatorul breton Louis Aleno de Saint Aloüarn a ajuns pe insulă și a devenit primul european care a luat în posesie insula în numele regelui Louis XV. În ceremonia de luare în posesie una sau mai multe sticle au fost îngropate pe insulă, acestea conținând un document de anexare și o monedă. În 1998, o sticlă cu capac din plumb, cu o monedă în ea, a fost descoperită pentru prima data la Turtle Bay de o echipa condusa de Philippe Godard și Max Cramer. Acest lucru a declanșat o căutare mai largă de către o echipă de la Muzeul australian care la 1 aprilie 1998, au găsit a altă sticlă intactă care poartă un capac de plumb identic cu cel recuperat mai devreme, de asemenea, cu o monedă în ea, dar nici o urmă de vreun document de anexare. Pe insulă s-au introdus oile cărora le priau pășunile bogate a căror efective au crescut la 19.000 capete.

Citește și:  Maldive : Țări de vizitat

Primarul din Perth, Lordul Thomas Wardle, a cumpărat insula pentru familia sa în 1969 și apoi s-a retras aici cu soția sa. Insula a revenit guvernului după un timp, exceptând locul casei fostului primar, devenind parte a Parcului Marin Shark Bay. Acum funcționează ca o stațiune ecologică, administrată de către nepotul fostului proprietar, Kieran Wardle.

Cel mai nordic punct are un far numit Inscription în Golful Turtle. În partea de est există Parcul Marin Shark Bay și aria protejată Shark Bay World Heritage Area pentru broaște țestoase de mare, un soi de broasca de nisip descoperită de abia în 1976 și cormorani. O parte mică este lăsată familiei Wardle pentru turism ecologic, pescuitul fiind o îndeletnicire practicată deseori aici. Accesul se face cu ajutorul vapoarelor, șlepurilor sau a avionului, între lunile martie și octombrie, vara fiind limitat accesul pe insulă datorită vânturilor foarte puternice.

Accesul cu mașinile 4X4 se poate face pe insulă, aducându-le cu șlepul, dar se permit doar 8 vehicule pe insulă odată. Se poate face surf, scufundări la bancurile de recifuri de coral, la stânci și se pot vedea peșterile subacvatice, se escaladează dunele de nisip, se poate înota, se poate campa în cele 6 locuri de campare, unele dotate cu facilități. Vânturile puternice au erodat malul stâncos și s-au format stânci cu forme foarte ciudate care sunt fotografiate de turiștii veniți pe insulă. De asemenea dunele de nisip oferă imagini spectaculoase lângă Tetradon Loop. Farul Cape Inscription, morile de vânt și cabanele vechi sunt câteva dintre urmele trecutului care au mai rămas fizic vizibile aici.

Ferma ecologică de aici, certificată de autoritățile australiene, oferă cazare pentru cei interesați de activitățile enumerate mai sus, oferind 5 camere simple/duble și un apartament cu 2 camere duble, pentru un total de 14 persoane, cu un bar, o sală de biliard și o piscină pe marginea Oceanului Indian. Energia locului este produsă de o centrala solară instalată acum 4 ani, ecologică și silențioasă, care a înlocuit generatorul cu motorină vechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.