Disneyland este locul în care orice persoană, mică sau mare, își dorește să ajungă măcar o dată în viață, pentru a-și întâlni personajele preferate, acelea care i-au făcut copilaria mai fericită. Cele două parcuri Disneyland din America, unul în California și celălalt în Florida, dar și celelalte trei din lume (Paris, Hong Kong și Tokyo) își datorează existența lui Walt Disney, care și-a dorit foarte mult să transforme acea lume de magie pe care a creat-o cu desenele sale și în realitate.
Walt Disney este un nume pe care îl știe toată lumea. Regizor, scenarist, producător și animator, a câștigat nu mai puțin de 22 de Premii Oscar din cele 66 de nominalizari, iar casa lui de producție, The Walt Disney Company, continuă să facă profit pe măsură ce apar noi personaje îndrăgite de copii și nu numai.
Cel mai cunoscut personaj al său este Mickey Mouse, care este și mascota companiei, însă Walt Disney este cunoscut și pentru crearea unor personaje ca Minnie Mouse, Donald Duck, Pluto, personajele din Alice în Țara Minunilor, Albă ca Zapada și cei șapte pitici, Pisicile Aristocrate, Frumoasa și Bestia și multe, multe altele. Fiind și un afacerist de succes, Walt Disney a călătorit mult, iar într-una din călătoriile sale i-a venit ideea realizării unui parc tematic care să cuprindă toate personajele sale. Așa s-a născut primul Disneyland, cel care se află în Anaheim, California. Deși planul său inițial era de a face un mic parc în fața studiourilor, ideile care i-au venit pe parcurs solicitau un spațiu mult mai mare.
A fost inaugurat în anul 1955 și avea doar 20 de atracții, extinzându-se de atunci de câteva ori. Cu toate că acum este foarte apreciat și foarte vizitat, deschiderea parcului tematic nu a fost deloc un succes, primind mai multe critici negative, deoarece Walt Disney și echipa sa au fost luați pe nepregătite atunci când numărul vizitatorilor a fost aproape triplu față de cât se așteptau, dar au fost criticați și din cauza unor aspecte minore la care organizatorii nu s-au gandit. Astfel, Disney a fost nevoit să organizeze o a doua inaugurare, sperând să-și îndrepte greșelile de la precedenta, iar aceasta a fost primită mai bine.
În primii ani de existență, parcul Disneyland din California a fost vizitat atât de turiști veniți din toate colțurile lumii, dar și de celebrități și mari personalități care, atunci când veneau în State, aveau în agendă trecută și o vizită la celebrul parc tematic. In 1966, 1972 si 1993, noi zone au fost adăugate în parc. New Orleans Square este o copie a orașului New Orleans din secolul al XIX-lea, în Bear Country (denumirea s-a schimbat ulterior și astăzi este cunoscut drept Critter Country) turiștii se pot întâlni cu personaje ca Winnie the Pooh, iar Mickey’s Toontown este o copie a lumii în care trăiește iubitul șoricel. Așa cum era normal, parcul s-a extins foarte mult până în prezent, astăzi întâlnindu-se și hoteluri Disney sau restaurante, unde turiștii se pot relaxa și odihni.
În prezent, parcul Disneyland din California este împărțit în 8 zone tematice.
- New Orleans Square
- Critter Country
- Mickey’s Toontown
- turiștii își pot petrece timpul și în Adventureland
- Fantasyland (aici este lumea lui Peter Pan, a lui Alice din Țara Minunilor și nu numai)
- Frontierland (unde vizitatorii îi vor cunoaște pe nativii americani și vor descoperi și cum trăiau și unde),
- Main Street, U.S.A. (copie a epocii victoriene)
- Tomorrowland (prezintă o lume futuristică).
Anual, este vizitat de peste zece milioane de turiști. În anul 1971, la cinci ani dupa moartea lui Walt Disney, s-a deschis cel de-al doilea parc Disneyland (deși diferă destul de mult de primul) din America, aflat în Florida. Se numește, de fapt, Walt Disney World Resort și a fost realizat din dorința celebrului animator de a îi face un “frate” celuilalt parc, dar care să fie destul de diferit. Din păcate, nu a mai trăit ca să-și vadă visul împlinit, dar a ieșit exact ceea ce își dorea: un parc tematic, însoțit de hoteluri și de mai multe posibilități de divertisment. Ideea de a face un nou parc i-a venit după ce și-a dat seama ca cei de pe Coasta de Est, unde trăia cel mai mare procentaj de americani, veneau într-un număr aproape nesemnificativ la parcul din California. Planul lui Disney inițial era să construiscă un mic orășel unde să locuiască în jur de 20 de mii de oameni, însă acest plan a rămas doar o dorință.
Astăzi, Walt Disney World Resort este cel mai viztat resort din lume și oferă, pe lângă hoteluri și restaurante, două parcuri acvatice (Typhoon Lagoon și Blizzard Beach), patru parcuri tematice, dar și alte atracții.
Parcurile tematice se numesc:
- Animal Kingdom (simbolul acestuia este reprezentat de Copacul Vieții),
- Epcot (are ca simbol o navă spațială),
- Magic Kingdom (principalul punct este reprezentat de Castelul Cenușăresei)
- Hollywood Studios (are ca simbol Pălăria Vrăjitorului).
În anul 2009, se vorbea despre un proiect Disneyland în România, însă a rămas doar la stadiul de zvon. Oricum ar fi, parcurile Disneyland oferă o incursiune în trecut, într-o lume fără griji, plină de povești și de personaje magice.