Titanoboa a fost cel mai mare animal de prada de pe planeta cu aproximativ 60-58 milioane de ani in urma. Cand spunem aceasta ne referim la perioada de dupa disparitia dinozaurilor. In prezent acest sarpe este considerat ca fiind cel mai mare din toate speciile de acest gen care au existat vreodata pe planeta Pamant.

Titanoboa si alte reptile mari care au trait in Paleocen, Foto: smithsonianmag.com
Titanoboa si alte reptile mari care au trait in Paleocen, Foto: smithsonianmag.com

Pentru prima data a fost descris ca specie in anul 2009 pe baza unor ramasite fosile descoperite in Columbia de Nord-Est. Acestea constau dintr-un numar de 28 de coaste si 184 vertebre, iar pe baza lor s-a estimat lungimea acestui sarpe la 13 m si 1,1 tone. Denumirea de Titanoboa (titano si boa) provine de la numele gigantilor din mitologia greaca ,,titans” si de la familia Boidae.

Titanoboa – Monster Snake 2012, Schelet, Foto: blu-ray.com
Titanoboa – Monster Snake 2012, Schelet, Foto: blu-ray.com

Dar cum a ajuns un astfel de sarpe sa cantareasca mai mult de o tona? Cercetatorii au analizat ramasitele fosile si au atribuit dimensiunea uriasa a sarpelui climatului in care a trait aceasta reptila preistorica, temperaturile erau foarte ridicate, vegetatia bogata iar hrana sa formata din tot felul de vietuitoare mari, in special pesti si crocodili care traiau in mediul sau natural. Singura solutie pentru a supravietui intr-un climat cu umiditate si temperatura ridicata era sa se adapteze la un astfel de mediu. Pentru aceasta caracteristicile sale fizice au evoluat la conditiile ecuatoriale de atunci, la un climat mai cald fata de cel prezent. Se banuieste ca manca orice animal ii iesea in cale, avea un mod de a actiona ca un sarpe anaconda din junglele Amazonului si se asemana ca aspect general cu un sarpe boa urias.

Citește și:  Specii de păianjeni-crab din familia Thomisidae

Titanoboa – Monster Snake 2012Pentru a afla mai multe lucruri legate de viata acestui sarpe gigant urmareste filmul documentar Titanoboa – Monster Snake aparut in 2012 care face o incursiune educativa si interesanta in acele vremuri de demult, te face sa descoperi treptat alaturi de cercetatori totul despre aceasta reptila care a trait cu milioane de ani in urma pe Pamant.

Documentarul este foarte frumos realizat, secventele animate te transpun in vremurile in care a trait acest sarpe. Vei putea afla cum arata si cat de puternic era acest Titanoboa, ce manca, cum vana, cum depunea ouale si cum aratau puii dupa eclozarea lor. Mai mult decat atat vei afla de ce a ajuns acest sarpe atat de mare si alte aspecte interesante legate de modul sau de viata.

Video – Titanoboa – Monster Snake:

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.