Ridicat in timpul dinastiei Umayyad, la comanda celui de-a saptelea calif musulman, Abd al-Malik bin Marwan, Qubbat as-Sakhrah sau Domul Stancii se afla in Ierusalim, fiind primul monument musulman, cu o semnificatie aparte, destinat rugaciunilor publice. Impresionanta constructie mai este cunoscuta si sub numele de Moscheea lui Omar, chiar daca nu este chiar o moschee. Iar construirea acestui monument in acest loc are o semnificatie religioasa aparte pentru musulmani deoarece, asa cum se spune in Coran, profetul Mohamed avea sa fuga de la Mecca la Ierusalim impreuma cu arhanghelul Gavriil.

Domul Stancii1

In cele din urma, Mohamed a ajuns aici, pe aceasta stanca de unde s-a si inaltat la cer. Insa amplasarea sitului are o semnificatie religioasa si pentru evrei crestini, care cred ca Domul Stancii se afla exact pe stanca unde Dumnezeu avea sa-i ceara lui Abraham sa-si sacrifice fiul, pe Isaac, punandu-i la incercare, in acest fel, credinta.

Si, cat despre profetul Muhamed, potrivit traditiei islamice, de fapt, acesta plecase in calatoria sa in anul 621 d.Hr., iar aici, la Ierusalim, avea sa intalneasca mai multi profeti cum ar fi Abraham sau Moise. Acestia i-au oferit rugaciunile islamice chiar dinainte sa ajunga din nou pe pamant. In sfarsit, se pare ca amplasementul pe care a fost ridicat Domul Stancii, numit si Cupola Stancii, este important si din punct de vedere politic. Locul pe care fusesera construit initial este cel in care a fost ridicat Al Doilea Templu Evreiesc al lui Irod cel Mare, constructie care, de altminteri, a fost distrusa, in anul 70 i.Hr., de catre romani.

Citește și:  Templul lui Hazrat Ali: Obiective turistice Afganistan - Khuiratta

Domul Stancii11

Alegerea acestui loc de catre califului Abd al-Malik, care a domnit intre anii 685 si 705, a fost guvernata de ideea potrivit careia Islamul a detinut dintotdeauna suprematia asupra altor religii monoteiste. De altfel, acesta a tinut sa lase si un mesaj in Domul Stancii din Ierusalim, acesta aflandu-se, mai cu seama, in interiorul octogonului. Pe un fundal albastru, sta scris de cinci ori: „la sharika lahu” — Dumnezeu nu are insotitori. Frumusetea si grandoarea Cupolei Stancii sunt, in fine, cunoscute atat de musulmani si evrei, cat si de crestini.

Cu cele patru porti, indreptate spre cele patru puncte cardinale, impresionanta constructie este o adevarat bijuterie arhitectonica, la ridicarea sa folosindu-se tehnici extrem de elaborate pentru acele vremuri. Mozaicuri si gravuri, tencuiala de ghips, acestea au fost materialele care s-au folosit la construirea domului.

Domul Stancii111

Are o cupola inalta din lemn, iar atat acoperisul, cat si cupola sunt acoperite cu plumb. Insa ceea ce impresioneaza chiar de la prima vedere este exact cupola, care este finisata cu aur. De remarcat, de asemenea, este faptul ca s-a folosit un plan octogonal specific stilului sirian-bizantin, contrastul dintre faianta otomana si acoperis si bogatia ornamentelor fiind una dintre principalele trasaturi ale acestei impresionante marturii a idealurilor musulmane, care s-a pastrat asemenea religiei lor, in timpuri din ce in ce mai zbuciumate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.