Insula Elcho este o insulă îndepărtată din teritoriul Arnhem Land, din nordul Australiei, localizată la capătul de sud al grupului de insule Wessel, Arhipelagul Wessel, localizate în regiunea East Arnhem.

Cea mai mare comunitate a insulei este tribul Galiwin’ku, a doua cea mai mare communitate de băștinași din Australia, ce vorbesc 22 de dialecte, o comunitate păstrătoare a culturii și a tradițiilor străvechi ale strămoșilor reflectate în multe obiecte de artă arborigene pe care aceștia le creează. Insula are aproximativ 55 km lungime și 6 lățime, fiind înconjurată de Marea Arafura la vest și de strâmtoarea Cadell la est, destul de apropiată de țărm și de Insula Howard . Aici locuiesc 2200 de aborigeni și 70 de non aborigeni care trăiesc în așezarea principală Galiwin’ku și multe alte așezări individuale de pe insulă.

Numărul locuitorilor variază pentru că în anotimpul umed insula este greu accesibilă, 48 % din populație este sub vârsta de 20 de ani, 7% este peste 50 de ani. Pentru vizitarea insulei este necesar un permis de vizită, aici nu se consumă alcool și nu sunt stații de benzină, se folosește un combustibil de substituire, ecologic. Așezarea s-a stabilit aici prin venirea unui preot misionar metodist în 1942, Harold Shepherdson.

Un aeroport deservește insula și împrejurimile ei. Cele mai vorbite dialecte sunt Djambarrpuyngu and Gupapuyngu (ambele limbi din grupulYolngu Matha ).

Citește și:  Etiopia : Țări de vizitat

O altă așezare de pe insulă este Gäwa, care este localizată în nordul Insulei Elcho. Insula este deservită de un aeroport propriu. Aici s-au născut muzicieni ca Geoffrey Gurrumul Yunupingu și dansatorii Chooky Dancers. Marthakal Motel este singurul loc care oferă cazare pe insulă, dispune de 27 camere single și 4 camere duble cu frigider, aer condiționat, televizor și dulapuri, având micul dejun inclus. Se pot servi celelalte mese contra cost, chiar în motel, având prețuri accesibile.

Pe insulă activează o comunitate artistică, Marthakal Arts Hub care reprezintă arta tribului Gali’winku celor interesați, din 1992, care susține artiștii Yolngu să împartă cultura lor celor interesați. De 18 ani sunt susținuți 350 de artiști locali care produc obiecte artistice valorificate intern și internațional, țesături, picturi, sculpturi, toate realizate utilizând pigmenți naturali de pământ. Dansatorii Choky, care au fost prima dată popularizați pe internet în 2006, au dat spectacole apoi în 2008 la Festivalul Internațional de Comedie de la Melburne.

Insula Elcho a fost inspirația pentru melodia My Island Home, scrisă de către Neil Murray pentru Warumpi Band. Cântecul a for interpretat de către Christine Anu la închiderea Jocurilor Olimpice de la Sydney, din 2000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.