Nǎscut pe 8 ianuarie 1935, ȋn Tupelo, Mississippi, Elvis Presley a pornit ȋn viață dintr-un mediu umil și a reușit sǎ ajungǎ unul dintre cele mai mari nume din istoria rock and roll-ului. Pe la mijlocul anilor 1950 deja apǎrea la televiziune, radio și ȋn cinematografe. Pe 16 august 1977, la vȃrsta de 42 de ani, moare ȋn urma unui stop cardiac, de pe urma abuzului de droguri. Din acel moment, Presley a rǎmas una din cele mai populare figuri ale muzicii din ȋntreaga lume.

Elvis a avut un frate geamǎn

Elvis Presley1

Ȋn ianuarie 1935, Elvis Aron Presley se nǎștea ȋn casa pǎrinților sǎi din Tupelo, la aproximativ 35 de minute distanțǎ de fratele sǎu geamǎn Jesse, care se nǎscuse mort. Ziua urmǎtoare, trupul lui Jesse a fost ȋngropat ȋntr-un mormȃnt nemarcat din apropierea cimitirului Priceville. Elvis nu a ascuns niciodatǎ cǎ a avut un frate, mai mult decȃt atȃt, el a vorbit foarte deschis pe marginea subiectului toatǎ viața sa.

Ȋn timpul copilǎriei era vǎzut ca fiind tǎcut și retras. Ȋn liceu a picat la muzicǎ. Chiar și așa a reușit sǎ-l termine ȋn 1953, devenind astfel primul din familia sa cu o diplomǎ de absolvire a liceului. Dupǎ absolvire a lucrat ca mecanic și șofer de camion ȋnainte sǎ se lanseze ȋn cariera muzicalǎ ȋn 1954.

• A cumpǎrat Graceland la doar 22 de ani

Pȃnǎ ȋn 1957 cariera sa ȋnregistra un mare succes, astfel cǎ și-a putut permite sǎ plǎteascǎ 102.500 de dolari pe Graceland, vila ce avea sǎ-i devinǎ casǎ pentru urmǎtorii 20 de ani. Casa fusese construitǎ ȋn 1939 și fusese numitǎ dupǎ fiica proprietarilor, Grace. Elvis a adus o serie de modificǎri proprietǎții, inclusiv adǎugarea porților de fier cu temǎ muzicalǎ, sau o camerǎ junglǎ ce avea o cascadǎ interioarǎ. Dupǎ moartea sa, fosta sa soție, Priscilla Presley, a deschis proprietatea publicului pentru a fi vizitatǎ. Undeva ȋn jur de 600.000 de vizitatori ajung acolo ȋn fiecare an.

Ȋn 1993, singurul copil al lui Elvis, Lisa Marie, a moștenit Graceland la ȋmplinirea vȃrstei de 25 de ani. Ȋn 2006, George W. Bush a devenit primul președinte american care, aflat ȋn timpul mandatului, a venit sǎ viziteze Graceland. Bush a cǎlǎtorit acolo cu primul ministru japonez Junichiro Koizumi, care era un fan ȋnrăit al lui Elvis.

• A intrat ȋn armatǎ, dupǎ ce era deja celebru

Elvis Presley11

Ȋn decembrie 1957, cȃnd Elvis era deja o mare vedetǎ, a fost chemat sǎ serveascǎ în Armata Statelor Unite. Dupǎ ce a primit o amȃnare pentru a putea ȋncheia filmǎrile pentru „Regele Creole”, Elvis a intrat ȋn rȃndul forțelor armate sub ochii ȋntregii țǎri. Pe cȃnd se afla la Fort Texas, a primit vestea cǎ mama sa se simțea foarte rǎu. Acesta a primit o permisie de urgențǎ pentru a o vizita ȋnainte sǎ moarǎ. La o lunǎ dupǎ moartea ei, este trimis ȋn Germania de Vest, unde a servit ca șofer.

Citește și:  Femei celebre - Yoko Ono

Pe cȃnd se afla aici o cunoaște pe Priscilla Beaulieu, cea cu care avea sǎ se cǎsǎtoreascǎ ȋn 1967 și de care avea sǎ se despartǎ ȋn 1973. Pȃnǎ sǎ pǎrǎseascǎ armata ȋn 1960, Elvis ajunsese la gradul de sergent.

• Nu a avut nici o reprezentație ȋn afara Americii de Nord

Aproximativ 40% din toate vȃnzǎrile sale au avut loc ȋn afara Statelor Unite. Cu toate acestea, exceptȃnd cȃteva concerte ȋn Canada din anul 1957, Elvis nu a avut nici o reprezentație ȋn altǎ țarǎ. Mulți sunt de pǎrere cǎ managerul sǎu, Colonel Parker, ar fi refuzat multe oferte profitabile din strǎinǎtate, deoarece acesta era imigrant ilegal și ȋi era fricǎ cǎ la ȋntoarcere nu i s-ar mai fi permis accesul ȋn Statele Unite.

• A cumpǎrat yachtul președintelui Franklin Roosevelt

Elvis Presley alaturi de presidentele Nixon
Elvis Presley alaturi de presidentele Nixon

Ȋn 1964, Elvis a plǎtit 55.000 de dolari pentru vasul care a servit, ȋntre 1936 și 1945, drept Casa Albǎ Plutitoare. La puțin timp dupǎ achiziție, ȋl doneazǎ spitalului de copii St.Jude, care la rȃndul sǎu ȋl vinde pentru a strȃnge fonduri. Donația yachtului a fost doar una din multele acte de caritate ce avea sǎ le facǎ de-a lungul vieții. Pe lȃngǎ faptul cǎ a dat bijuterii, mașini și bani prietenilor și strǎinilor, a susținut și numeroase concerte de caritate.

• S-a ȋncercat furtul trupului sǎu

Dupǎ moartea sa pe 16 august 1977, tatǎl sǎu Vernon Presley a deschis Graceland publicului, pentru ca cei care l-au iubit sǎ-și poatǎ lua la redevere. Cozi imense s-au format, fanii dorind sǎ-și vadǎ idolul pentru o ultimǎ datǎ. La puțin timp dupǎ ce trupul lui Elvis fusese ȋngropat la cimitirul Forest Hill din Memphis, mai mulți bǎrbați au ȋncercat fǎrǎ succes sǎ fure rǎmǎșiţele cȃntǎrețului. Din acest motiv, tatǎl sǎu Vernon a decis sǎ mute trupul lui Elvis și al mamei sale ȋntr-un loc mult mai sigur, ȋn Meditation Garden de la Graceland.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.