Exeter este un oraș istoric și un district ne metropolitan în Anglia, reședința Comitatului Devon în regiunea sud vestică a țării. Orașul este pe malul râului Exe, la 60 km de Plymouth și la 110 km de Bristol, cu o populație de 117.773 locuitori. Orașul a fost cea mai extremă sud vestică așezare romană din Anglia, rămășitele unei băi romane fiind găsite aproape de zidurile catedralei și un drum roman.

Saxonii au sosit în orașul Exeter după plecarea romanilor în sec al VI-lea și au permis bretonilor rămași să trăiască acolo în continuare. Cucerit pe rând de vikingi, danezi, normanzi și dezvoltat industrial în era victoriană și georgiană, orașul a avut o istorie agitată care culminează cu epidemia de holeră care a lovit orașul în 1832. Dezvoltarea căilor ferate și a electricității au adus orașului un impuls economic și l-au propulsat unde este acum.

Mănăstirea St. Nicholas
Mănăstirea St. Nicholas

Aici atracțiile turistice sunt variate, una dintre ele fiind Mănăstirea St. Nicholas fondată în anul 1087. Casa călugărilor benedictini pentru 400 ani, ce a fost demolată de Henry VIII, apoi a fost vândută pentru a deveni casă de familie, rămășițele sale fiind restaurate apoi, dețin o cripta și o bucătărie normandă, o sală mare, cu un acoperiș de lemn, ce datează din 1400 și niște picturi murale impresionante. Alte atracții turistice sunt biserici medievale care au ceasuri și o sinagogă, a treia cea mai veche din Anglia, completată în 1763.

ruinele Castelului Rougemont
ruinele Castelului Rougemont

Chiar dacă este cunoscut mai mult pentru catedrala sa, orașul Exeter are câteva surprize plăcute, printre care și un înfricoșător, dar fascinant traseu pe sub străzile orașului, prin conductele medievale de apă. Ruinele Castelului Rougemont, construit după cucerirea normandă amintește de ultima persoană executată pentru vrăjitorie din Anglia care a fost închisă în Exeter. Momentan nu se știe ce viitor va avea această clădire, restaurant sau va fi pentru închiriere.

Guildhall
Guildhall

Clădirea municipală cu fundații medievale, numită Guildhall, se afla pe High Street, stradă destinată doar pietonilor. Această superbă clădire are un etaj superior realizat în stilul epocii Tudorilor, susținut de piloni de granit; cea mai veche componentă a sa datează din 1330, iar camera în care se întrunește consiliul are cel puțin 600 de ani vechime, fiind cea mai veche clădire de gen care este încă în folosință în Anglia.

Custom House
Custom House

Cafeneaua Mol House, clădirea Custom House, cea mai veche clădire de cărămidă din oraș, casa mișcătoare de 22 de tone din secolul al XIV-lea care a fost mutată, care așa cum îi spune și numele pentru a face loc unei străzi, cea mai îngustă stradă din lume, Parliament Street, un feribot vechi care traversează râul Exe, un depozit pentru artilerie Wyvern Barracks din 1800, grădinile Northenhay care sunt cel mai vechi spațiu public deschis din Anglia din anul 1612, construit în stil victorian, cu statui și un memorial de război, sunt câteva dintre destinațiile pe care turiștii le preferă aici.

Citește și:  Kabul - Afganistan: Orașe de vizitat
Catedrala din Exeter
Catedrala din Exeter

Catedrala Exeter, fondată în anul 1050 a devenit anglicană în secolul al XVI-lea, fiind una dintre cele mai mari biserici din Marea Britanie, domină centrul orașului, impresia de mărime fiind amplificată și de lipsa unui turn principal. Doua turnuri scurte, în stil normand, încoronează transeptul. Reprezentarea unei bestii ghemuite pe fațadă este amplificata de contraforturile înfipte în pământ.

Construcția catedralei a fost începută de normanzi între 1192 și 1206, dar cea mai mare parte a ei a fost construită între 1270 și până la mijlocul secolului al XIV-lea. Din aceasta perioadă datează statuile ce decorează fațada vestică, așezate cu sutele pe trei rânduri: monarhi și prelați, sfinți și înțelepți, cu lisus și apostoli. Coloanele lungi susțin ceea ce este considerat a fi cea mai mare boltă gotică din lume, cu o lungime totala de peste 100 m.

Muzeul Royal Albert Memorial
Muzeul Royal Albert Memorial

Pe Georgian High Street se afla muzeul Allhallows Museum, unde se organizează ocazional demonstrații de fabricare a dantelei și magazinul Honiton Lace Shop, de unde se poate cumpăra dantela produsă local. Un alt loc care merită vizitat în apropiere de Exeter este o casa excentrică, cu 16 fațade, numita A La Ronde care a fost construită în 1796 de verii Jane și Mary Parminter unde camerele swunt decorate cu scoici, pene și iarba de mare.

Exeter Castle
Exeter Castle

Un muzeu notabil este Royal Albert Memorial și Spacex este o galerie de artă modernă. Parcul de Distracții Crealy are o ofertă serioasă pentru distracții de familie, Castelul Powderham cu cei 600 de ani de istorie a uneia dintre cele mai vechi case de familie de aristocrați britanici, acum un loc pentru evenimente și nunți, Castelul Exeter construit în 1068, menționat în opera shakespeariană Richard III, unde au fost judecate ultimele vrăjitoare din Anglia, castel înconjurat de grădinile publice Rougemont și Northernhay sunt dintre cele mai valoroase destinații pentru vizitatorii acestui oraș istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.