Februarie este a doua şi cea mai scurtă lună a anului în calendarul gregorian. În anii bisecţi, februarie are 29 de zile şi 28 de zile în ceilalţi ani. Această lună începe întotdeauna în aceeaşi zi cu luna martie şi cu luna noiembrie, în anii cu 365 de zile şi în aceeaşi zi cu august, în anii bisecţi. Anul acesta, 2020, februarie are 29 de zile.

De ce luna februarie are 28 sau 29 de zile?

Februarie, originea şi semnificaţia denumirii acestei luni
Februarie, originea şi semnificaţia denumirii acestei luni

Luna februarie are cel mai mic număr de zile deoarece a fost introdusă mai târziu în calendar faţă de celelalte luni. Romanii foloseau, în secolul al VIII-lea i.Hr., calendarul lui Romulus, care avea numai zece luni. Anul, care avea 304 zile, începea în martie şi sfârsea în decembrie, iar ianuarie şi februarie nu existau.

În anul 714 i.Hr., regele Numa Pompilius a modificat calendarul, cu scopul de a-l alinia cu cele 12 cicluri lunare. Lunile aveau 31 de zile sau 29, iar februarie, adăugată ulterior, a rămas cu 28 de zile, anul având 355 de zile.

În anul 450 i.Hr., în timpul Republicii Romane, calendarul a fost reformat din nou – februarie avea 28 de zile, dar, la fiecare doi ani, era introdusă o lună suplimentară, numită Mercedonius, în continuarea lui februarie. În aceşti ani, februarie rămânea cu 23 sau 24 de zile.

Sânt Ion de primăvară
Sânt Ion de primăvară

În calendarul iulian (calendar solar utilizat în Roma antică, introdus de Iulius Caesar), luna suplimentară, Mercedonius, a fost înlăturată, februarie rămânând cu 28 de zile în anii standard şi cu 29 în anii bisecţi. Calendarul gregorian, care se utilizează astăzi, a păstrat această caracteristică.

Motivul pentru care au fost introduşi anii bisecţi (cu 366 de zile) a fost pentru a compensa diferenţa de timp între anul calendaristic (365 de zile) şi anul solar sau anul tropic, care înseamnă timpul de care are nevoie Terra pentru mişcarea de revoluţie completă în jurul Soarelui, adică 365,2422 de zile. Fără această corecţie, anotimpurile s-ar fi decalat progresiv în calendar.

Etimologia cuvântului “februarie”

Februarie
Februarie

Denumirea lunii februarie vine din latinescul “februarius”, derivat, la rândul lui, din “februare”, care înseamnă “a purifica”, făcând referire la ritualul curăţirii, care se desfăsura, în antichitate, la data de 15 februarie.

Luna era dedicată zeului împărăţiei subpământene – Februs – din mitologia etruscă. În mitologia greco-romană, lui Februs îi corespundea Pluton, stăpânul lumii subterane. La romani, acesta este corespondentul unui zeu şi mai vechi – Dis Pater (şi el stăpân peste Infern), asimilat ulterior lui Pluton.

Romanii organizau ceremonii speciale în cinstea lui Pluton, împrejurare în care îi aduceau sacrificii, în sanctuarele care îi erau dedicate si care erau deschise doar o dată pe an.

Făurar, în tradiţia românească

Anotimpuri
Anotimpuri

În tradiţia românească, luna februarie este numită “Făurar”, de la “faur”/făuritor/fierar, făcând trimitere la vremea în care se pregătesc uneltele pentru muncile agricole. Este timpul în care iarna îşi pierde din putere, iar natura se pregăteşte pentru începerea unui alt ciclu.

Diverse legende explică faptul că Făurar este o lună capricioasă, deoarece i s-au dat mai puţine zile. Noaptea îngheaţă totul, ziua se dezgheaţă, lumina se lupta cu întunericul.

Tradiţia mai spune că, dacă în luna lui Făurar, nu există îngheţ, anul nu va fi prea bogat în recolte, iar dacă nu este zăpadă, aceasta va apărea la Paşte.

Citește și:  Facultati din strainatate

În prima zi a lunii se sărbătoreşte “Trif cel Nebun” (Trifonul), patronul omizilor, al lăcustelor şi al celorlalte insecte dăunătoare pentru recolte. Oamenii trebuie să ţină această sărbătoare, pentru a nu-l mânia pe Trif, iar livezile se stropesc cu agheazmă.

Sărbătorii religioase a Întâmpinării Domnului (2 februarie), i se spune în popor “Stretenie” sau “Ziua Ursului”, deoarece se crede că, dacă ursul iese din bârlog în această zi şi îşi vede umbra, se va speria, va reintra în bârlog şi iarna se va mai prelungi. Dacă este înnorat, ursul nu-şi vede umbra şi rămâne afară, prevestind apropierea primăverii.

Dragobetele,  Cap de primăvară

Cap de primavara
Cap de primavara

Finalul lunii februarie este legat de sărbătoarea Dragobetelui (24 februarie), o sărbătoare autohtonă, precreştină, consacrată unei zeităţi similare lui Eros (la greci) sau Cupidon (la romani).

Dragobetele mai este numit şi Cap de primăvară, Sânt Ion de primăvară sau Logodnicul păsărilor şi este o celebrare a luminii, iubirii şi a fertilităţii. În lucrarea “Sărbătorile poporului cu obiceiurile, credințele și unele tradiții legate de ele”, Constantin Rădulescu-Codin spune că: “Dragobete e flăcău iubeț și umblă prin păduri după fetele și femeile care au lucrat în ziua de Dragobete. Le prinde și le face de râsul lumii, atunci când ele se duc după lemne, flori, bureți”.

În această zi, în satul vechi, tradiţional, fetele strângeau ultimele urme de zăpadă, topeau zăpada şi păstrau apa pentru a se spăla cu ea de-a lungul anului, ca să fie frumoase, sau o foloseau pentru descântece de dragoste.

Palindromul 02.02.2020 – o dată la o mie de ani

2 februarie 2020
2 februarie 2020

A doua zi din februarie – 02.02.2020 – este un palindrom, care, în calendare, apare o dată la o mie de ani. Un palindrom este un cuvânt, în acest caz o succesiune de cifre, care se citeşte la fel şi de la stânga la dreapta, şi de la dreapta la stânga, fără a-şi modifica sensul.

Astfel de zile sunt foarte rare, câteva într-un mileniu, 02.02.2020 fiind a treia de acest fel, după 01.01.1010 şi 11.11.1111. Următoarele vor fi 12.12.2121 şi 03.03.3030.

Numerologii, care interpretează numerele din perspectiva codurilor vibraţionale asociate, spun că data de 02.02.2020 marchează o răscruce la nivel individual şi colectiv. Este începutul unei perioade în care se vor face alegeri clare în viaţă, în care ne putem detaşa de tot ce a fost greşit în trecut.

Februarie
Februarie

Sunt posibile, mai spun numerologii, rupturi relaţionale, profesionale sau sentimentale. Acum încep să se vadă efectele alegerilor pe care le-a făcut fiecare în 2002. Suma cifrelor 02.02.2020 (2+2+2020 = 2024 = 8) are o puternică încărcătură energetică, semnificând ambiţie, combativitate, curaj, îndrăzneală. 8 este cifra prosperităţii şi a beneficiilor materiale, iar în plan spiritual simbolizează infinitul.

Pentru cei care s-au preocupat de dimensiunea spirituală a fiinţei lor, 02.02.2020 poate însemna începutul unui salt semnificativ, aşa cum, pentru cei care au neglijat această latură, sunt posibile dezechilibre majore.

Dincolo de diversele interpretări numerologice, simbolice, spirituale, ne putem bucura că parcurgem, în existenţa noastră, o astfel de zi rară, care poate fi începutul unei perioade benefice, pe care să o trăim cu încredere şi curaj, convinşi că ceea ce urmează va fi cu totul diferit de ceea ce a fost, în sensul bun al cuvântului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.