Celebra pentru roluri precum Tanta din “Tanta si Costel”, sau cel al Colettei Duduleanu, din filmul “Cuibul de viespi”, Coca Andronescu este o actrita exceptionala, care a construit roluri cu care va ramane de neuitat. Nascuta in judetul Buzau, in localitatea Patarlagele, la 3 iulie 1932, a absolvit Institutul de Actorie din Cluj in anul 1953. Dupa terminarea studiilor, este repartizata la Teatrul National de Stat din Baia Mare, unde ii este regizor este Sica Alexandrescu. Aici isi face debutul in spectacolul “Steaua fara nume”, in anul 1956. Dupa interpretarea de succes a unor roluri precum “Pyrrha”, in “Ovidiu” de Vasile Alecsandri, sau “Pantofareasa”, in “Minunata pantofareasa”, de Federico Garcia Lorca, cu care isi castiga reputatia de actrita talentata. Rolul care o consacreaza cu adevarat este „Mirandolina” din “Hangita”, de Carlo Goldoni.

In aceasta perioada, Coca Andronescu se casatoreste, cu actorul Andrei Bursaci, de care divorteaza in anul 1956. In anul 1957 sustine un concurs in capitala, in urma careia devine actrita a Teatrului National din capitala, unde are inca o data ocazia sa se afirme si sa cucereasca publicul cu talentul sau. Sub conducerea lui Zaharia Stancu, ea are onoarea sa joace in foarte multe spectacole, interpretand roluri in piese precum “Steaua fara nume”, “Imblanzirea Scorpiei”, “Fiicele”, “Gaitele” sau “Caruta cu paiate”. Incepand cu anul 1957 este de nelipsit de pe scena Teatrului National, spre bucuria publicului, pe care l-a cucerit.

Coca Andronescu nu-i cucereste doar pe iubitorii de teatru, ci si pe cei de teatru radiofonic, motiv pentru care joaca in spectacole de teatru radiofonic, precum “Ion”, adaptare dupa Liviu Rebreanu, “Hanu Ancutei” adaptare dupa Mihail Sadoveanu, sau “Minunatata pantofareasa” de Lorca. La inceputul anilor 1960 va castiga un alt fel de public, cel din fata micilor ecrane sau marilor ecrane, prin aparitia in filme. Astfel, joaca in adaptarea spectacolului “Badaranii”, de Carlo Goldoni, un spectacol al lui Sica Alexandrescu, in care va juca alaturi de George Calboreanu, Alexandru Giugaru, Grigore Birlic, sau Radu Beligan. De asemenea, in anul 1964 joaca si in “Titanic Vals”, in regia lui Paul Calinescu, interpretand rolul Sarmisegetuzei.

Citește și:  Femei Celebre - Sophia Loren
Coca Andronescu, Foto: oamenisievenimente.wordpress.com
Coca Andronescu, Foto: oamenisievenimente.wordpress.com

Lista filmelor in care a jucat Coca Andronescu este foarte lunga, astfel, in 1960 si-a facut aparitia in “Nu vreau sa ma insor”, urmand in 1965 “Dragoste la zero grade”, “Zile de vara” in 1968, “Asteptarea” din 1970, in 1975 “Comedie Fantastica”, “Serenada pentru etajul XII” in anul urmator sau “Tufa de Venetia” din 1977. In 1981 a jucat in filmul de comedie “Alo, aterizeaza bunica” si in 1986 in “Ciubul de viespi”, cat si “Moartea unui artist”, din anul 1886. Toate acestea sunt o parte din filmele in care aceasta a interpretat un rol, ramanand totusi de neuitat, miniserialul din anii 1970, “Tanta si Costel”, in care interpretata rolul Tantei, Costel fiind jucat de actorul Octavian Cotescu.

Coca Andronescu se stinge din viata la 5 august 1998, un moment deosebit de tragic, in care Romania a mai pierdut un mare actor. Spre bucuria iubitorilor de filme romanesti, aceasta poate fi admirata in numeroase filme de exceptie, prin intermediul carora va ramane mereu prezenta in amintirea noastra, oferindu-ne oportunitatea de a vedea filme cu adevarat exceptionale si personaje carora le-a dat viata in cea mai naturala maniera posibila, amintindu-ne de frumoasele vremuri de altadata.

2 COMENTARII

  1. Am avut actori foarte buni si ave inca,dar totusi nu li-se acorda”atentia”cuvenita.
    Va iubesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.