Condoleezza Rice este cu siguranta dovada concreta a faptului ca prin foarte multa munca si intr-o tara care asigura libertatea cetatenilor, orice obstacol se poate depasi si orice ideal poate fi atins. Asa se face ca ea devine prima femeie afro-americana ce detine functia de secretar de stat, functie pe care o ocupa incepand cu anul 2005 pana in anul 2009, intre 2001-2005 fiind numita consilier al presedintelui George Bush, pe probleme de securitate nationala. In mod cert are o viata spectaculoasa si o cariera stralucita care a starnit admiratia tuturor.

Condoleezza Rice
Condoleezza Rice

Condoleeza Rice s-a nascut la 14 noiembrie 1954 in Birmingham, Alabama, si este fiica unei profesoare de muzica si a unui consilier de orientare pedagogica si pastor al bisericii prezbiteriene. Prima clasa a urmat-o acasa, avand-o ca invatoare pe propria mama, urmand ca restul claselor sa le urmeze in orasul natal. Dupa ce tatal sau primeste un serviciu la Universitatea Denver din Colorado, merge aici o scoala catolica privata. Dupa terminarea liceului studiaza la Universitatea din Denver si devine licentiata in stiinte politice in anul 1974, la o varsta la care alte persoane isi termina studiile liceale.

In anul 1975, Condoleeza Rice isi sustine masteratul la Universitatea Notre Damme, iar in 1981, dupa absolvirea Scolii de Studii Internationale la Universitea Denver din Colorado, isi sustine examenul de doctorat, in acelasi an angajandu-se ca profesor de stiinte politice la Universitatea Stanford, devenind, in anul 1993, prima femeie afro-americana decan, pozitie pe care o ocupa pentru 6 ani. In anul 1898 devine membra a Consiliului Securitatii Nationale, cat si asistenta lui George Bush in perioada dezmembrarii Uniunii Sovietice si a Reunificarii Germaniei. In anul 1999, George Bush o roaga sa il ajute in campania electorala, implicandu-se astfel in politica si fiind de mare ajutor, in special in politicile externe.

Cunoscatoare a limbilor rusa, spaniola si franceza si cu puternice cunostinte politice, experta in relatiile internationale, Condoleeza Rice devine specialista in ceea ce priveste cunostintele politice referitoare la Rusia, Europa de Est, dar si la republicile care au facut parte din URSS. Detinand asemenea cunostinte, face parte din consiliul de administratie al companiei petroliere Chevron. Fiind apreciata si de catre Brent Scowcroft, consilierul prezidential pe probleme de securiate nationala pana in anul 1993, ea ocupa aceeasi pozitie la 22 ianuarie 2001, devenind din anul 2005 secretar de stat, obtinand 85 de voturi in senat pentru si 13 impotriva.

George Bush si Condoleezza Rice, Foto: ericaearljournalism.wordpress.com
George Bush si Condoleezza Rice, Foto: ericaearljournalism.wordpress.com

In perioda in care Condoleeza Rice ocupa functia de consilier al securitatii nationale, a fost nevoita sa se confrunte cu atacul din 11 septembrie 2011, prin masurile luate de ea numarandu-se invadarea Afganistanului si implicarea in razboiul din Iraq, luptand pentru a aduce democratia in Iraq. In calitate de secretar de strat, a contribuit la solutionarea problemelor euro-americane, prin vizite efectuate in Europa, in luna februarie a anului 2005. De asemenea, s-a implicat pentru schimbarea politica din Bielorusia, influentata de revolutiile portocalie si a trandafirilor din Ucraina si Georgia, considerand ca in Bielorusia se afla ultima dictatura din Europa. Pentru aceasta s-a intalnit cu grupurile bieloruse care acceptau democratia.

Citește și:  Ion Barbu si fascinatia lirismului ermetic - un umanist modern

In ceea ce priveste viata personala a politicianului Condoleeza Rice, nu se cunosc foarte multe informatii. Inca de la varsta de trei ani a demonstrat un mare talent in a canta la pian, motiv pentru care se credea ca va fi o stralucita pianista. De asemenea, a fost o eleva stralucita, terminand liceul la varsta de 15 ani si dand dovada de foarte multa putere de munca si ambitie, ce i-au garantat o stralucita cariera politica. In privinta sporturilor preferate, se considera o fana a fotbalului, in facultate intalnindu-se cu fotbalistul Rick Upchurch, fiind si o buna patinatoare.

Desi Condoleeza Rice este un politician cu excelente abilitati de negociere, care a devenit si una dintre cele mai puternice femei din lume, nu a fost niciodata casatorita. Pe langa speculatiile existente in presa, conform carora aceasta ar fi avut o relatie cu fostul presedinte George Bush, incepand cu anul 2007, presa a lansat intrebarea cu privire la inclinatiile sale sexuale, intrebandu-se daca nu cumva aceasta este lesbiana. Astfel, exista informatii care vorbesc despre faptul ca in perioada studentiei aceasta era o lesbiana declarata. De asemenea, in anul 1998 a cumparat o locuinta impreuna cu prietena sa, regizoarea Randy Bean, relatia dintre celor doua trezind unele suspiciuni.

Fara sa ofere informatii referitoare la aceste speculatii, Condoleeza Rice a declarat ca s-a dedicat in totalitate carierei profesionale si si-a neglijat viata personala, marturisind ca nici nu a cunoscut persoana potrivita. Dupa incheierea carierei politice, s-a dedicat vietii academice, facand parte din categoria femeilor care au facut istorie, fiind un politician de exceptie. Desi nimeni nu si-ar fi inchipuit ca o femeie afro-americana poate atinge culmi atat de inalte in politica, ea demonstreaza ca orice obstacol poate fi depasit prin munca, ambitie si perseverenta, fiind una dintre cele mai puternice femei ale istoriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.