Multi dintre noi am invatat, atunci cand eram mici, versurile deocheate, ce aveau ca protagonista pe coana Mita Biciclista, fara sa ne inchipuim ca aceasta femeie a existat si a fost o persoana neconformista, ce impresiona prin frumusetea ei deosebita. Pe numele ei adevarat Maria Mihaescu, s-a nascut in judetul Prahova, in localitatea Ditesti, in anul 1885. Provenind dintr-o familie saraca si locuind intr-un cartier sarac, cunostea foarte bine cum arata saracia, motiv pentru care isi dorea foarte mult sa aiba parte de un alt destin, total diferit de cel al mamei, care era spalatoreasa.
Pe cand Mita Biciclista avea 15 ani, visul de a depasi conditia mediului in care traia i se implineste. Un domn intr-o trasura o vede, in timp ce isi spala picioarele intr-o balta in plina strada si o invita sa urce in trasura. Fara sa ezite, ea accepta sa urce in trasura domnului necunoscut, considerand ca in viata este foarte important sa stii sa alegi. Se pare ca ea a stiut sa aleaga, pentru ca in cativa ani a devenit o femeie extrem de frumoasa, care a invatat la Paris sa se comporte precum o doamna educata din inalta societate.
Printre barbatii care au fost cuceriti de frumusetea ei se numara si ziaristul George Ranetti, redactor sef al ziarului Furnica, care a vazut-o plimbandu-se cu bicicleta pe Calea Vcitoriei si a poreclit-o Mita Biciclista. Este foarte important de mentionat faptul ca la inceputul anilor 1900 nu existau femeie care sa mearga pe bicicleta, fiindu-le dificil sa pedaleze din cauza rochiilor lungi pe care le purtau. Nici in cazul barbatilor bicicletele nu erau foarte des intalnite, avand inca placute de inmatriculare, la acea vreme fiind aduse din Germania. Astfel, aceasta nonconforista femeie ramane in istorie drept prima femeie care a mers pe bicicleta.
Se spune ca atunci cand Mita Biciclista trecea pe Calea Mosilor, toti barbatii aflati in localurile luxoase care o vedeau incetau orice discutie, oricat ar fi fost de importanta, pentru a o admira. Ea purta o pereche de pantaloni mov de catifea, stransi pe picior si o bluza corai cu maneci inflorate. Bicicleta avea ghidon de argint, iar cascheta era de matase alba, infasurata in voal alb. Prezenta ei pe bicicleta reprezenta o adevarata atractie pentru barbatii de la acea vreme, cucerindu-i cu parul ei blond, tuns scurt si ochii verzi albastri. Printre cei care au fost indragostiti de ea se numara Nicolae Grigorescu, regele Manuel al Portugaliei, Octavian Goga si chiar regele Ferdinand, cel despre care se spunea ca i-ar fi daruit casa de langa Piata Amzei.
Transformata in curtezana de lux, Mita Biciclista isi stransese o avere considerabila, dupa cum povesteste istoricul Neagu Djuvara in cartea sa “Un secol cu Neagu Djuvara”, obisnuind sa isi aleaga singura clientii, dintre persoanele cu o foarte buna situatie materiala. Extrem de bogata pentru acea perioada, era posesoarea unei trasuri si a unei masini coupe, avand si servitori din Polonia. De asemenea, obisnuia sa manance la cel mai scump restaurant, dar si sa isi vopseasca parul la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei.
Mita Biclistista nu este doar prima femeie care s-a plimbat vreodata cu o bicicleta, ci si prima femeie care a facut baie intr-un costum de baie sumar, la acea vreme femeile obisnuind sa faca baie in halat. Dupa ce primul sau sot se stinge din viata, in anii 1940 se casatoreste cu generalul Alexandru Dumitrescu, perioada in care intampina si probleme financiare. Exista zvonuri conform carora si-ar fi imbracat sotul cu haine saracacioase si l-ar fi trimis sa cerceasca, pentru a putea avea bani care sa ii permita sa traiasca aceeasi viata luxoasa cu care era obisnuita.
Casa in care a trait Mita Mihaescu, construita de arhitectul N. C. Mihaiescu, nu mai are aceeasi stralucire pe care a avut-o in perioada ei de glorie, insa inca mai vorbeste despre acele vremuri, ascunzand multe povesti demult uitate. La varsta de 83 de ani, in anul 1968, se stinge din viata, lasand in urma ei povestea unei femei curajoase, ce iubea libertatea si nu tinea cont de prejudecati.