Inainte de a deveni o stea in cinematografia americana, Marlene Dietrich a dus o viata modesta in tara natala, Germania, fiind nascuta la 27 decembrie 1901, intr-o suburbie a Berlinului. A studiat pianul si vioara, insa, dupa ce si-a luxat incheitura mainii, a renuntat la muzica, dedicandu-se actoriei. Este acceptata la Scoala de drama a lui Max Reinhardt si incepe sa interpreteze roluri mici de cabaret in capitala Germaniei. La varsta de 10 ani isi pierde tatal, un ofiter de politie si devine foarte apropiata de mama sa, Wilhelmina Elisabeth Josephine Felsing, care era fiica unui bijutier celebru.
Incurajata de mama sa isi urmeze talentul artistic, Marlene Dietrich primeste roluri inca de la varsta de 21 de ani, primul rol primit fiind cel din piesa “Marele savant”, la Teatrul Kurferstendamm, fiind un debut incununat de succes, care i-a adus intr-un timp scurt rolurile importante in filmele mute “Tragedy of love” sau “That’s how men are”. Se casatoreste in anul 1923 cu Rudolf Sieber si devine mama unei fetite, in luna decembrie a anului urmator. Este foarte apropiata de sotul ei, pana la moartea acestuia din anul 1976, cu toate ca nu mai traiesc impreuna.
La trei ani dupa nasterea fetitei, Marlene Dietrich revine in lumina reflectoarelor, insa nu pe scena filmului, ci cea a teatrului, interpretand roluri atat pe scena teatrelor din Berlin, cat si din Viena, perioada in care joaca in rolul principal in filmul mut „Cafe Elektric”, acesta fiind primul rol important al artistei. Norocul face ca in anul 1929 sa il cunoasca pe Josef von Sternberg, care o remarca pe talentata actrita si ii ofera rolul cantaretei Lola Lola din filmul numit “Ingerul Albastru”, care i-a garantat succesul. Acesta a fost inceputul unei cariere stralucite la Hollywood, unde pleaca in anul 1930.
Marlene Dietrich ia calea succesului, stabilindu-se intr-un apartament in Beverly Hills si lasandu-si fetita si sotul in Germania. Intre anii 1930-1935 interpreteaza roluri in 6 filme, toate regizate de von Sternberg, acestea fiind “Dishonoured”, “Shanghai Express”, “Morroco”, “Blonde Venus” si “The Devil is a Woman”. Devine, in anii ’30, cea mai bine platita actrita de la Hollywood, fascinandu-i pe americani atat cu frumusetea ei, cat si cu vocea deosebita.
Cu toate ca s-a bucurat de un mare succes, Marlene Dietrich nu era multumita de rolurile pe care i le oferea von Sternberg, pentru ca interpreta rolurile unei femei usoare, considerand ca acestea nu se potrivesc cu personalitatea ei. Incepe sa joace intr-o serie de filme alaturi de alti regizori, care nu se vor mai bucura de acelasi succes. In anul 1939 joaca in filmul lui George Marshall, “Destry Rides Again”, care reprezinta o revenire de succes, insa in aceasta perioada isi castiga admiratia publicului si pe scena muzicala, cu o serie de melodii foarte indragite de americani. De asemenea, in anul 1939 devine cetatean american, spre nemultumirea Germaniei, care o numeste tradatoare.
Printre regizorii cu care Marlene Dietrich colaboreza se numara Alfred Hitchcock. Dupa cateva filme de succes, pentru actrita incepe o perioada dificila, determinata de cel de-al Doilea Razboi Mondial, in care ii este rusine de faptele odioase ale nazistilor si de faptul ca este de origine nemtoaica. Desi risca sa fie in continuare numita tradatoare de tara natala, este alaturi de armata americana si patrunde in zonele cele mai periculoase de pe front, unde sustine o serie de spectacole, cu scopul de incerca sa ii distreze pe soldatii americani. A lucrat si in spitale, in calitate de voluntar si a incercat sa ii incurajeze pe oamenii de acasa prin transmisii radio, toate actiunile sale fiind extrem de apreciate. Ca rasplata, este decorata atat de guvernul american, cat si de cel francez.
Se spune ca dispretul actritei Marlene Dietrich fata de nazism a fost foarte mare, incat, dupa ce Hitler a aflat in anul 1939 de succesul de care se bucura in America, ii propune sa joace intr-un film ce avea ca scop promovarea partidului nazist, insa actrita refuza categoric. Isi lanseaza albumul „Marlene Dietrich Overseas”, in anul 1951, iar in anul 1960 sustine o serie de concerte, in America de Sud, Anglia, Rusia, Franta sau Germania, unde inca este considerata o tradatoare.
Dupa anul 1945, succesul actritei Marlene Dietrich in America nu mai este la fel de mare, iar ultimele filme in care apare sunt “Stage Fright”, regizat de Alfred Hitchcock, “Witness for the Prosecution” şi „Procesul de la Nürenberg”, cel din urma fiind regizat de Stanely Kramer. In luna septembrie a anului 1975 isi fractureaza un picior, dupa care isi incheie cariera muzicala. Motivul pentru care s-ar fi retras de pe scena muzicii consta in pierderea unor persoane dragi, precum Ernest Hemingway sau Edith Piaf, pierderi ce au facut-o sa se simta extrem de singura.
Marlene Dietrich joaca in ultimul sau film, “Just a Gigolo”, alaturi de David Bowie, iar ultimii ani din viata si i-a petrecut intr-un apartament din Paris. Desi si-a petrecut marea majoritate a ultimilor ani din viata izolata, ea a continuat sa pastreze legatura cu cei apropiati prin scrisori si convorbiri telefonice. La varsta de 92 de ani, se stinge din viata la Paris, lasand o tristete in inima admiratorilor, deoarece in ciuda talentului si a carierei frumoase, nu a fost o actrita permiata.
Pe toata durata carierei cinematografice, Marlene Dietrich s-a bucurat de o singura data de o nominalizare la Oscar, pentru rolul interpretat in filmul “Maroc”, iar in anul 1968 a castigat premiul Tony, fiind una din cele mai putin premiate actrite de talie mondiala. Cum succesul si talentul nu se numara in premii si distinctii, este una dintre marile actrite ale tuturor timpurilor.