O mare sustinatoare a drepturilor femeilor, Mary Wollstonecraft, se numara printre primele persoane care au luptat pentru egalitatea femeilor, fiind una dintre fondatoarele filosofiei feministe. S-a nascut pe 27 aprilie, in anul 1759 in Londra si este al doilea copil din cei sapte ai sotilor Edward John si Elizabeth Dixon. Familia din care provine a fost greu incercata din cauza problemelor financiare, cu toate ca atunci cand eram mica, avea o situatie materiala foarte buna. Cauzate de maniera in care tatal ei administra banii, toate aceste probleme ii ofera instabilitate familiei Wollstonecraft, care este nevoita sa se mute destul de des, pana in anul 1780.

Mary Wollstonecraft1

Copilaria scriitoarei Mary Wollstonecraft nu a fost una tocmai fericita, deoarece mama ei era des batuta de tata, un barbat destul de violent, fapt ce avea sa lase urme adanci in sufletul scriitoarei. Cand era adolescenta, obisnuia sa se aseze in fata usii dormitorului mamei, pentru a o apara de furia tatalui. De altfel, nu este surprinzator ca a devenit o feminista convinsa, dupa toate experientele in care propria mama a fost victima violentei sotului sau, iar scriitoarea a fost martora acestor scene.

Ca dovada a faptului ca violentele la care a fost supusa mama sa i-au influentat viata, scriitoarea Mary Wollstonecraft s-a implicat in problemele surorilor ei, Everina si Eliza, fiind foarte protectiva. Influenta sa a fost decisiva pentru sora sa Eliza, deoarece aceasta, in anul 1784, se lasa convinsa sa isi paraseasca sotul si copilul, fapt ce nu se intampla frecvent in acele vremuri. Dorinta scriitoarei de a-si salva sora dintr-o casnicie in care nu era respectata, si de a crea exemplu demn de urmat pentru toate femeile care treceau prin aceeasi drama, incalca regulile societatii din acea eopca, dovada fiind faptul ca a fost condamnata de societate, fara sa detina posibilitatea de a se recasatori si fiind nevoita sa munceasca din greu pentru a-si castiga existenta.

Remarcabile in viata scriitoarei Mary Wollstonecraft sunt prieteniile acesteia cu Jane Arden si Fanny Blood. Prima este fiica unui om de stiinta si filozof, alaturi de care a citit carti si a impartasit dragostea pentru cultura. In ceea ce priveste prietenia cu Fanny Blood, pe care a cunoscut-o in anul 1775, aceasta are o importanta deosebita in viata scriitoarei, reprezentand un model pentru aceasta. Ele raman prietene foarte apropiate pana la moartea lui Blood, din anul 1785, cand se stinge din viata, dupa complicatiile unei nasteri premature, in mainele scriitoarei.

Dorindu-si o viata mai buna, in anul 1778, Mary Wollstonecraft este hotarata sa isi castige singura existenta, motiv pentru care se angajeaza ca insotitoare a vaduvei Sarah Dawson din Bath, experienta nu tocmai usoara deoarece aceasta femeie era extrem de dificila. Doi ani mai tarziu este nevoita sa se intoarca acasa, deoarece mama ei era foarte bolnava, iar in anul 1782 moare. Dupa moartea mamei nu se intoarce la Sarah Dawson pentru a lucra ca insotitoare, ci locuieste cu prietena ei Fanny Blood. Pentru a-si castiga existenta, deschide, alaturi de surorile si prietena ei Blood, o scoala, care, din nefericire, nu se poate bucura de atentia cuvenita, datorita problemelor de sanatate ale lui Blood si va fi inchisa.

Dupa moartea celei mai bune prietene, Mary Wollstonecraft reuseste sa se angajeze, cu ajutorul prietenilor, ca guvernanta in familia Lordului Kingsborough, insa nu pentru mult timp. La un an dupa ocuparea acestei functii, dezamagita de imposibilitatea unei femei de a-si dezvolta o cariera stralucita, se hotaraste sa devina scriitoare, in ciuda faptului ca la acea vreme erau putine femei care se puteau intretine profesand ca scriitoare. Extrem de ambititioasa sa devina o valoroasa scriitoare, se muta la Londra, invarta limbile germana si franceza si lucreaza, incepand cu anul 1788 pana in anul 1792 ca traducator.

Citește și:  Scriitorul Camil Petrescu si refuzul "Patului procustian" al timpului sau
Mary Wollstonecraft in 1790-1791 tablou de John Opie, Foto: en.wikipedia.org
Mary Wollstonecraft in 1790-1791 tablou de John Opie, Foto: en.wikipedia.org

In Londra Mary Wollstonecraft are ocazia de a cunoaste marile personalitati ale epocii, precum filozoful William Godwin, de care a fost foarte apropiata, William Wordsworth, Thomas Paine sau William Blake. Tot aici il cunoaste pe pictorul Henry Fuseli, alaturi de care se infiripa o relatie, cu toate ca acesta era insurat. Relatia dintre cei doi nu se concretizeaza niciodata, iar propunerea ei de a avea o legatura spirituala cu pictorul si cu sotia acestuia nu este acceptata. Incetand orice fel de relatie intre cei doi, scriitoarea calatoreste in Franta, iar in anul 1793 il cunoaste pe omul de afaceri Gilbert Imlay, de care se indragosteste.

In anul 1794, pe 14 mai, Mary Wollstonecraft ii daruieste afaceristului Gilbert Imlay o fetita, pe care o boteaza Fanny, in memoria prietenei sale. Din nefericire, relatia celor doi nu functioneaza, el este mai tot timpul plecat in interes de afaceri si nu ii acorda timp nici macar pentru a-i scrie, motiv pentru in anul 1795 scriitoarea merge, impreuna cu fiica, sa in Londra, cu scopul de a se intalni cu el. Cu toate ca il gaseste, acesta nu mai este de acord sa continue relatiei, ceea ce o determina sa incerce de doua ori sa isi puna capat zilelor.

Dupa o despartire crunta, Mary Wollstonecraft se dedica in continuare activitatii literare, iar prietenia dintre ea si William Godwin se transforma intr-o frumoasa poveste de dragoste si incepand cu 29 martie 1797 intr-o frumoasa casnicie. Pe 30 august 1797 se naste cea de-a doua fiica a scriitoarei, Mary, insa, in urma unor complicatii, la cateva zile dupa nastere, pe 10 septembrie, scriitoarea moare de septicemie. Indurerat de pierderea sotiei, Godwin scrie “Memoirs of the Author of A Vindication of the Rights of Woman”, carte prin care a realizat, cu sinceritate si bune intentii, o descriere a iubitei sale sotii. Din nefericire, in urma acestor scrieri, imaginea scriitoarei a avut de suferit, datorita sinceritatii cu care au fost descrise amanunte personale ale vietii scriitoarei, precum aventurile sale sau tentativele de sinucidere.

Mary Wollstonecraft11

In ciuda imaginii conturate dupa aparitia cartii “Memoirs of the Author of A Vindication of the Rights of Woman”, Mary Wollstonecraft este perceputa drept una dintre primele scriitoare feministe, ale carei scrieri au fost extrem de apreciate. Prima sa lucrare a aparut in anul 1787 si este intitulata “Thoughts on the education of daughters”. Este o carte educativa pentru femei, in care descrie pasii care trebuie urmati pentru a educa o femeie, din copilarie pana la maturitate, atunci cand se casatoreste. In anul urmator se remarca cu romanul “Mary: A Fiction”, singurul roman terminat al scriitoarei.

In anul 1790 publica “A Vindication of the Rights of Me”, iar in anul 1792 Mary Wollstonecraft publica “A Vindication of the Rights of Woman”, prima lucrare feminista exceptionala, in care apara femeile si drepturile acestora, sustinand ca acestea au drepturi egale cu barbatii. O alta lucrare remarcabila a scriitoarei, publicata fara sa fie terminata, in anul 1798 este “Maria: or, The Wrongs of Woman”, reprezentativa pentru literatura feminista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.