La poalele Firle Beacon, langa Lewes, in Anglia, se afla resedinta membrilor Grupului Bloosmbury – Ferma Charleston –, initial, o simpla cladire apartinand unei ferme care, mai apoi, avea sa fie transformata intr-o casa de tara si loc de refugiu pentru scriitorii, artistii si intelectualii englezi care faceau parte din acest exclusivist grup. Acestia, printre care amintim de Virginia Woolf, E.M. Forster, Lytton Strachey, John Maynard Keynes, veneau aici pentru a imparti din ideile lor, pentru a cere sfaturi ori pentru a aborda subiecte precum literatura, critica, economie sau sexualitate si feminism.

Ferma Charleston a fost descoperita de celebra scriitoare Virginia Woolf, autoarea romanului Mrs Dalloway, si de sotul ei, Leonard. In anul 1916, aceasta cladire avea sa fie cumparata pentru sora Virginiei, o alta personalitate marcanta a Londrei, Vanessa Bell. Decizia de a achizitiona aceasta proprietatea a fost urmata de mutarea Vanessei aici, impreuna cu iubitul ei, Duncan Grant, si cu scriitorul David Garnett.

Ferma Charleston1

Cum acele vremuri stateau sub semnul incertitudinii sociale si politice si avand in vedere ca era in perioada Primul Razboi Mondial, Duncan Grant si David Garnett s-au bucurat ca au reusit sa se angajeze la o ferma din localitate, drept pentru care nu au fost incorporati in razboi. Mai tarziu, aceasta casa avea sa devina locul permanent de resedinta al cuplului Vanessa Bell si Duncan Grant. Cei doi au cautat sa faca din aceasta casa un loc cu totul si cu totul deosebit, astfel incat, de-a lungul anilor, au amenajat-o de unii singuri, pictand peretii, usile, rafturile de carti. Tot ei doi au cumparat draperiile, abajurile, precum si alte decoratiuni deosebite, toate achizitionate de la Atelierul Omega din Londra, deschis de prietenul cuplului, criticul de arta Roger Fry.

In sfarsit, Vanessa si Duncan au reusit sa transforme aceasta casa intr-un adevarat giuvaier arhitectonic, ba chiar, cei doi au reamenajat si gradina. Mai mult decat atat, rezultatul a fost pe cat de satisfacator pe cei doi, pe atat de apreciat de restul membrilor Grupului Bloomsbury. Imaginea era completata de relatarile fiilor Vanessei, Julian si Quentin, care treceau in agenda zilnica tot ce se intampla la ferma Charleston. De mentionat, de asemenea, este ca cel care a creat statuile pentru gradina a fost Quentin, care a mostenit talentul de la mama sa.

La aceasta casa mai veneau, in afara de Virginia Woolf si sotul ei, si scriitorii Lytton Strachez si E.M. Forster; precizam, totodata, si numele economistului John Maynard Keynes, caruia i-a placut atat de tare aceasta casa, incat, petrecand mult timp aici, a ajuns sa aiba propria sa camera. Aceasta perioada a fost extrem de fructuoasa pentru Grupul Bloomsbury, mai cu seama pentru carierele membrilor grupului. Din nefericire, prin anii 1950, grupul a intrat intr-o perioada nu tocmai fericita, Vanessa murind la ferma Charleston, in anul 1961.

In cele din urma, Duncan Grant, sfasiat de moartea sotiei sale si in amintirea ei, decide sa pastreze casa pana la moartea sa din anul 1978. La scurt timp dupa ce Duncan se stinge din viata, se infiinteaza un fond care preia Ferma Charleston de langa Lewes, Anglia, casa fiind restaurata. Aici, vizitatorii pot vedea, pe langa operele de arta ale membrilor Grupului Bloomsbury, si alte capodopere, casa fiind original decorata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.