Fick House sau muzeul Burgerhuis, cum mai este cunoscut turiştilor, reprezintă o construcţie fermecătoare care ilustrează în mod fidel arhitectura olandeză, tipică coloniştilor din peninsula Capului.
Fick House se află în oraşul Stellenbosch, al doilea cel mai bătrân oraş din Africa de Sud. Întreaga localitate reflectă stilul arhitectural olandez, atât în ce priveşte casele, cât şi împărţirea străzilor. În anul 1703, olandezii de la Colonia Capului au instituit în Stellenbosch un loc pentru paradele militare ale vremii, denumindu-l „Braak”. Se află pe suprafaţa unei câmpii întinse, verzi, ce a devenit până la urmă centrul vechi al oraşului. În jurul acestui spaţiu verde, de-a lungul anilor, coloniştii olandezi au construit numeroase clădiri reprezentând locuinţe private, toate fiind inspirate de acelaşi stil arhitectural cochet olandez. Casele au fost înălţate de-a lungul secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea şi cele mai multe dintre ele au supravieţuit până în zilele noastre, fiind transformate în case culturale sau muzee de istorie locală.
Printre acestea se numără şi Fick House sau muzeul Burgerhuis. Casa a fost clădită în 1797 de către Antonie Fick, nepotul un imigrant din Germania, stabilit la Stellenbosch, iar la momentul în care primăria oraşului a intrat în posesia ei, locuinţa se afla într-o avansată stare de degradare.
A necesitat numeroase lucrări de restaurare, iar cei care s-au ocupat de acest ambiţios proiect au avut de realizat o adevărată muncă de cercetare. Imobilul trebuia nu doar să reflecte atmosfera epocii sale, ci să arate exact aşa cum arătase la momentul construirii lui de către Antonie Fick. Eforturile au fost încununate cu succes, iar Fick House a devenit actualul muzeu Burgerhuis, o mică bijuterie arhitecturală a trecutului ce străbate trecerea timpului cu multă eleganţă.
Fick House conţine, în prezent, foarte multe piese de mobilier ce datează din secolul al XVIII-lea. Înăuntru sunt conservate tablouri, obiecte decorative, dar şi numeroase ustensile de uz casnic. Bucătăria Fick House arată identic cu cea originală, iar majoritatea pieselor provin din timpuri foarte îndepărtate.
Per ansamblu, Fick House denotă bunul gust arhitectural, dar şi statutul social al celor care au locuit-o. Familia Antonie Fick se număra printre familiile înstărite ale peninsulei Capului, iar cartierul de case în care se stabiliseră membrii ei era populat de unii dintre cei mai bogaţi colonişti olandezi, lucru care reiese din stilul arhitectural al caselor din vecinătatea casei Fick. Absolut toate aceste case se constituie într-un cartier select, ordonat şi cu locuinţe foarte elegante, transformate în prezent în case istorice.
La o primă vedere, Fick House este o construcţie fără etaj şi destul de mică, prevăzută cu un fronton marcat de o fereastră dublă, fără obloane. Frontonul este de o eleganţă încântătoare şi considerat unul dintre cele mai frumoase din peninsula Capului. Înăuntru însă, Fick House este extrem de spaţioasă, amintind de moda încăperilor mari şi încărcate de mobilier din lemn preţios.
Fick House este zugrăvită în culoarea albă, iar ferestrele şi uşile sunt cele tipice vechii arhitecturi olandeze instituite în Colonia Capului. Ferestrele sunt înalte şi prevăzute fiecare cu câte un singur oblon, ce dau senzaţia unor aripi deschise.
Camerele sunt şi ele destul de înalte, iar tavanul este acoperit din grinzi de lemn vopsit în culoarea wenge. Între pereţii albi şi tavanul închis se obţine un contrast de culoare extrem de plăcut, asemănător celui de la exterior, între zidurile albe şi obloanele ferestrelor.
Mobilierul este extrem de preţios. Se constituie din mai multe dulapuri din lemn masiv, având formă dreptunghiulară, cu capetele rotunjite, prevăzute atât cu uşi, cât şi cu sertare, două mese destul de mari în jurul cărora se adunau membrii familiei pentru a cina, scaune din secolul al XVIII-lea, din acelaşi lemn ca şi masa şi căptuşite cu tapiţerie vişinie, o vitrină masivă înăuntrul căreia stau aşezate o serie de piese decorative din porţelan şi o comodă joasă, dar, de asemenea, din lemn de calitate ce transmite impresia de mobilier masiv. Serviciul de porţelan este de origine chinezească, provenind tocmai din timpul perioadei Ch’ien Lung.
De mare valoare sunt şi cele două ceasuri de perete, lucrate în lemn, şi care au fost expuse în încăperea principală la loc de cinste.
O altă atracţie o constituie un cufăr plin de ornamente, asemănător unei lăzi de zestre. Cufărul este realizat din lemn de culoarea închisă şi este împodobit cu foarte multe ornamente metalice, sub forma unor sculpturi în relief, atât pe capac, cât şi pe laturi. Cufărul este susţinut pe patru picioruşe de lemn, în formă rotundă, marcate şi ele de o dantelărie alcătuită din mici ornamente metalice. Aceste ornamente par inspirate de cultura Africii de Sud, căci înfăţişează animale tipice sud africane (elefanţi, lei, zebre) şi oameni îmbrăcaţi sumar ce par să semene căpeteniilor de triburi ale continentului. Toate aceste piese de mobilier au fost strânse şi conservate de dragul trecutului pe care l-au marcat. La origine, ele au aparţinut unora dintre cei mai bogaţi colonişti olandezi din Stellenbosch.
Bucătăria din cadrul Fick House este principala atracţie a muzeului, pentru că expune o serie de ustensile pe care olandezii colonişti le utilizau cu trei sute de ani în urmă. Se poate admira un ceainic foarte elegant din cupru, atârnat deasupra vetrei, oale cu capac şi ceaune cu mâner, furculiţe şi linguri din bronz, dar şi câteva butoiaşe de lemn în care se păstra probabil băutura.
De-a lungul timpului, Fick House a găzduit o şcoală, apoi chiar primăria oraşului Stellenbosch. A urmat o perioadă în care Fick House a devenit casă parohială, după care s-a întors în proprietatea primăriei oraşului. Atunci, s-a decis restaurarea ei şi transformarea în muzeu cultural. Tot aici, în cadrul Fick House îşi are sediul şi fundaţia Historical Homes of South Africa.
Fick House se găseşte pe celebra stradă Bloem şi poate fi vizitată în cadrul unui tur al vechiului centru istoric al oraşului Stellenbosch, alături de alte clădiri la fel de vechi şi frumoase.