Deși este vară, nu așa toridă cum ne-am fi dorit, un articol despre aurora boreală care poate fi văzută în luna septembrie, în nord, ar putea fi o pregătire sau chiar o idee pentru cei curioși să vadă spectacolul unic al luminilor nordului, de peste două luni, atât de special pentru noi toți.

Northern-Lights-on-Show-for-Next-Few-DaysSatul Inari este centrul culturii finlandeze, tradiție cunoscută sub numele de Sámi. Satul are aproximativ o mie de locuitori, este o așezare plăcută, situată pe malul lacului Inarijärvi, al treilea cel mai mare lac din Finlanda, lângă podul Juutuanjoki.

Inari este în mijlocul celei mai mari zone pustii din Europa și este o alternativă pentru oricine caută să scape de toate grijile lumii. În ciuda poziției sale nordice, acest oraș reprezintă una dintre destinațiile turistice cele mai importante din Finlanda, fiind vizitat în fiecare an de sute de mii de călători.

11761013443_35be2e6da5_hCultura laponă, tradiția Sami și legendarul patrimoniu al poveștilor din epoca goanei după aur te vor înconjura cu povești fascinante. Puteți arunca o privire sau puteți face o scurtă vizită la muzeele de importanță națională.

Principalele atracții culturale din Inari sunt Muzeul Lapon și Centrul Naturii Laponiei de Nord, SIIDA. Cu expoziții culturale și naturale, este un loc de întâlnire al culturilor și un centru expozițional. SIIDA oferă vizitatorilor noi experiențe și informații cu privire la cultura Sámi și despre natura din Laponia.

Siida Sámi Museum (Inari, Finland), temporary exhibition: Nenets - A People of the TundraParcul Național Urho Kekkonen este un loc primitor pentru vizitatorii dornici de cățărare sau de plimbări în natură, în toate anotimpurile. Nopțile luminate de soare primăvara și vara, culorile ruginii de toamnă și întunericul calm al nopților polare îi atrag pe turiști, în timp ce drumurile pustii în pădure, unice în Europa, îi așteaptă în toată splendoarea.

Partea de vest a parcului are trasee marcate, ceea ce face zona mai accesibilă chiar pentru aventurierii lipsiți de experiență. Dacă vrei o doză și mai mare de adrenalină, poți să participi la drumeții lungi și solicitante în zonele total pustii ale parcului.

IMG_4022ko-2400x1600Parcul Urho Kekkonen este una dintre cele mai mari zone protejate din Finlanda. Marea întindere a parcului cuprinde lacuri magnifice, mlaștini largi și regiuni virgine. Creșterea renilor, vânătoarea și pescuitul au o lungă tradiție în regiune. De-a lungul traseelor, poți găsi urme de capcane, garduri pentru reni, cabane pentru popas și restaurante tradiționale Sámi.

Parcul cuprinde o varietate de peisaje: dealuri, zone împădurite, râpe și chei sculptate în apă, mlaștini și văi alpine. Viața sălbatică este prezentă prin ursul brun, deși rar întâlnit, cocoși de munte de zăpadă, vulpea polară, vulturii aurii, elanii și renii.

saariselkä-hotelli-kylpylä2-2500x1600La aproximativ 250 de kilometri nord de Cercul Arctic este amplasată stațiunea de vacanță cea mai nordică a Europei, Saariselkä. Turiștii care vizitează Saariselkä trebuie să aterizeze la aeroportul Ivalo și pe urmă să ia autobuzul care circulă între stațiune și aeroport, la fiecare zbor programat. Saariselkä oferă turiștilor o natură excepțională, cu trasee bine marcate pentru schi și drumeții care traversează parțial Parcul Național Urho Kekkonen.

MAJOITUS_Mökit_2Amplasat în pustietate, lângă Parcul Național Urho Kekkonen, Hotelul Kakslauttanen are una dintre cele mai bune vederi către cercul arctic și priveliști pentru aurora boreală, datorită copacilor rari și a lipsei poluării.

Hotelul-sat Iglu Kakslauttanen are 20 de igluuri cu pereți de sticlă care permit vizitatorilor să se bucure de priveliștile incredibile ale aurorei boreale din propria colibă cu căldură și tot confortul necesar​​.

accommodationFiecare iglu din sticlă este echipat cu pereți și tavane de sticlă termică care izolează interiorul și-l păstrează cald și confortabil pe timp de noapte. Sticla conține, de asemenea, o substanță antigel ce menține sticla transparentă, clară, chiar și atunci când temperatura scade sub -22 grade celsius. Echipate pentru două persoane, igluurile sunt suficient de mici pentru a fi încălzite eficient, fără a consuma prea multa energie.

Citește și:  O dimineață de poveste în Finlanda

MAJOITUS_Lasi-iglut_1Hotelul principal include, de asemenea, cea mai mare saună cu fum din lume, completă, cu restaurant propriu, un bar de gheață și capelă din zăpadă care este construită în fiecare iarnă. Aici vei fi oaspetele celui mai mare restaurant din zăpadă din lume. Pentru cei mai aventuroși, hotelul oferă cazare într-un spațiu iglu tradițional de gheață. În loc de paturi, oaspeții dorm în saci termoizolanți.

În fiecare decembrie, cei mai buni sculptori în gheață din lume vin la Kakslauttanen pentru a participa la săptămâna sculpturii în gheață care are loc la Galeria de gheață și la Stațiunea Arctică. Creațiile lor rămân la vedere tot timpul iernii.

reindeers1_bigÎn Kakslauttanen, turiștii pot încerca excursiile safari de iarnă, cu sănii trase de reni, de câini husky și snowmobile sau pot lua parte la cursele de viteză pe gheață.
Hotelul are 31 de cabane din lemn cu standard de lux, situate în apropiere de restaurantul principal și de recepție. Sunt suficient de depărtate una de alta pentru a asigura pace și liniște pentru fiecare client. Fiecare cabană este foarte confortabilă și este dotată cu duș/toaletă, bucătărie, saună proprie și un șemineu.

Goana după aur din zonă fascinează încă mulți vizitatori. Astfel, zona care înconjoară Saariselkä este cea mai valoroasă regiune muntoasă din Europa. Natura ei este pură, frumusețea și liniștea ei iți oferă spațiu pentru recreere. Deși nimeni nu iți poate garanta că vei vedea luminile nordului, angajații hotelului supraveghează condițiile meteorologice constant și avertizează sonor, printr-un clopot, pentru a observa aurora.

Aceasta apare în mod normal în intervalele dintre lunile septembrie-octombrie, toamna și martie-aprilie, primăvara. Între orele 18 și 2 dimineața, ai toate șansele să surprinzi dansul aurorei boreale. Culorile se aglomerează și se îndepărtează într-un ritm mistic, se combină, se schimbă și se amestecă exuberant și totodată foarte molcom. Niciodată nu vei vedea același model.

Colorata-aurora-boreala-in-FinlandaCând e foarte senin, plimbă-te pe fiordurile înghețate și vei avea parte de un spectacol minunat. Dacă nu vrei să iți cari echipamentele de iarnă pentru schi sau pentru orice alt sport, hotelul poate oferi serviciul de închiriere a oricărui articol de iarnă, începând cu mănuși, costume termoizolante, chiar și biciclete pe timp de vară. În nordul extrem, iarna este un anotimp în care întunericul este aproape neîntrerupt.

În timpul celei mai întunecate perioade din an, numită de localnici kaamos, soarele nu se ridică deloc deasupra orizontului, iar lumina difuză care este totuși vizibilă durează doar câteva ore. Dar doar pentru că soarele nu strălucește, nu înseamnă că este întuneric. Fiind aproape de Polul Nord, locul este luminat de aurora boreală, care uneori are o intensitate extrem de mare, datorată perioadei maxime a ciclului de activitate solară. Atunci, spectacolul este deplin.

img_0562De asemenea, turiștii cazați în satul de iglu pot să participe la croaziera Icebreaker sau „spărgător de gheață” din zona Kemi. Această experiență nautică poate dura o zi întreagă și include oportunitatea de a înota în apele glaciare din golful Bothnia. A plonja în apele înghețate îmbrăcat într-un costum călduros este o experiență de neuitat pentru unii dintre noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.