Cunoscuta ca “tara celor 1000 de lacuri” (mai exact, 187.888 de lacuri si 179.584 de insule), Finlanda este o tara din Europa de Nord, cu iesire la Marea Baltica, prin golful Botnic, la est, si golful Finic, la sud. Se invecineaza, la est, cu Rusia, la vest, cu Suedia si la nord, cu Norvegia. In largul coastei sud-vestice a Finlandei, se afla Insulele Aland, provincie autonoma a Finlandei. Are o suprafata de 338 145 kmp (este a saptea tara ca marime din Europa) si peste 5 milioane de locuitori (cu o densitate de numai 15 locuitori/kmp).

Aurora boreala
Aurora boreala

Pentru ca s-a aflat sub stapanire suedeza vreme de aproape sapte secole (din secolul al XII-lea, pana la inceputul secolului al XIX-lea), limba suedeza este a doua limba oficiala dupa finlandeza, una dintre putinele limbi din spatiul european care nu apartine fondului vechi indo-european, ci grupului de limbi ugro-finice.

Din 1917, Finlanda a devenit stat independent (recunoscut ca atare in 1918) si, in prezent, este republica parlamentara, condusa de un presedinte si un Parlament unicameral (Eduskunta), format din 200 de membri. Din punct de vedere administrativ, Finlanda este formata din sase provincii si 90 de districte, organizare care nu a suferit schimbari semnificative din 1634. Este tara membra a Uniunii Europene, din 1995, cu un nivel de trai ridicat, cu un invatamant performant (la nivel preuniversitar, este considerat cel mai performant din lume si este tara cu cel mai mic numar de analfabeti), o societate functionala din toate punctele de vedere si, se spune, lipsita de coruptie. Este considerata, de asemenea, “immigrant friendly”, cel mai mare impediment pentru cei care vor sa se stabileasca aici fiind limba (desi cei mai multi finlandezi pot folosi fluent si limba engleza).

Cetatea Suomenlinna
Cetatea Suomenlinna

Frumusetea extraordinara a Finlandei tine insa, in primul rand, de natura ei inconfundabila, fiind una dintre tarile europene cu cel mai frumos peisaj, neatins de industrializare. Doua treimi din suprafata tarii sunt acoperite de paduri, iar o treime se afla dincolo de Cercul Polar. Aici, “noptile albe” dureaza aproximativ zece saptamani, perioada in care soarele nu apune niciodata. De altfel, nu numai in nord, dar in toata Finlanda, iarna transforma tara intr-un loc de basm. Oamenii celebreaza acest anotimp, totul este ornamentat si infrumusetat. Traditiile sunt respectate cu strictete, la mare cinste fiind, de exemplu, sauna de Craciun (careia i se da un sens ritualic si purificator, o “spalare” de toate relele care sunt lasate in urma) si daruirea cadourilor aduse de Joulupukki (Mos Craciun finlandez), care vine intr-o sanie trasa de reni.

vechiul oras Rauma
vechiul oras Rauma

Multe dintre obiectivele turistice din Finlanda sunt inscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO: vechiul oras Rauma, Cetatea Suomenlinna, Biserica Petajavesi, situl funerar de la Sammallahdenmaki (din epoca de bronz), Arcul geodezic Struve etc.

In perioada verii, turistii pot alege sa se bucure de frumusetea oraselor (foarte diferite fata de cele din restul Europei, pentru ca zonele urbane sunt foarte largi si foarte verzi), de peisajele spectaculoase din munti (de la cei incarcati de vegetatie, dinspre sud, pana la cei tociti, din era glaciara- tunturi- din nord), de plimbarile cu vaporul la Marea Baltica sau inspre nenumaratele arhipelaguri.

Helsinki
Helsinki

Helsinki, capitala Finlandei, este situat pe coasta de sud si are peste un million de locuitori. Este o imbinare fireasca de traditional (planul orasului a fost realizat, in mare parte, de arhitectul german, Carl Engel) si modern. Este una dintre cele mai curate si civilizate capitale europene, cu nenumarate obiective turistice: Parcul Kaivopuisto (1000 ha), asezat langa mare (cei norocosi pot observa, de pe coasta, balenele), Seurosaari, o insula aflata la nord de centrul orasului, cu case finlandeze traditionale, Muzeul National, Centrul de stiinta (Heureka), Muzeul de arta contemporana, Biserica in Stanca, inalta de 12 m, cu forma circulara, realizata din blocuri de piatra si cu o cupola din cupru si sticla, Biserica Sfantul Ioan (Johaneksenkirkko), cea mai mare din Helsinki, realizata in stil gotic, Parcul de distractii Linnanmaki care atrage, mai ales, prin Rollercoaster (caruia i se adauga mereu alte pante si mai periculoase, pentru iubitorii de adrenalina) etc.

In noiembrie si la inceputul lui decembrie, pe cerul capitalei se poate admira aurora boreala, cu efectele ei spectaculoase. Turistii sunt atrasi de frumusetea orasului, dar si de viata de noapte, cu multe cluburi si baruri, unele celebre (The Ice Bar, DTM), precum si de nenumaratele magazine si piete in aer liber unde se gasesc de toate, de la antichitati, la produse high-tech.

orasul Turku
orasul Turku

Turku, prima capitala a Finlandei, locul unde a fost infiintata prima universitate a tarii, este cel mai spectaculos in perioada sarbatorilor de iarna, cand timp de cateva saptamani, au loc petreceri si spectacole, de la care nu lipseste Mos Craciun. Dar “sediul” lui Mos Craciun este la Rovanieni, oras din Laponia finlandeza, cel mai nordic punct al acestei tari.

orasul Savonlinna
orasul Savonlinna

De asemenea, mii de turisti viziteaza, in fiecare an, Savonlinna, un oras de aproximativ 30 000 de locuitori, situat intr-o regiune de lacuri, in care principala atractie turistica este Castelul Sf. Olaf, construit in 1475, orasul Spoo, al doilea ca marime, cu faimoasele gradini din cartierul Tapiola, orasul Mikkeli, cu splendorile naturii finlandeze. Tampere este cel mai mare oras din tarile nordice si un important centru universitar si cultural.

orasul Tampere
orasul Tampere

Daca la frumusetea peisajelor nordice si la pitorescul asezarilor adaugam si comportamentul impecabil al finlandezilor, semn al unui inalt grad de civilizatie, atunci va fi si mai clar ca aceasta tara nordica trebuie vizitata si admirata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.