Fluierasul cu picioare verzi este o pasare migratoare care populeaza regiunile din Europa Centrala si de Nord, Asia si nordul Rusiei. Toamna face calatorii foarte lungi, pleaca spre Orientul Mijlociu, Africa, Australia, Indochina, Europa de Vest si coasta Marii Mediterane. In timpul migratiei pot fi observate stoluri formate din zeci de exemplare care pleaca sa petreaca lunile de iarna in tarile calde.

Fluierasul cu picioare verzi este o pasare de talie medie, are lungimea corpului de 30-35 cm si greutatea de 125-300 g.

Numele sau vine de la corpul sau elegant si picoarele lungi de culoare verde-deschis. Penajul este si el foarte frumos, pe partea dorsala pestrit in tonuri de gri, alb si maroniu, iar pe partea ventrala alb curat, pare catifelat. Aripile sunt mari, au deschiderea de 70 cm si un colorit mai intunecat. Capul este mic, gatul lung si subtire, foarte delicat, ciocul drept, lung si ascutit, de culoare gri-deschisa, coada lunga cu pene de culoare deschisa, predominant albe. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul negru. Masculul si femela nu difera intre ei, penajul lor este similar.

Tringa nebularia, Foto: birdswehaveseen.blogspot.com
Tringa nebularia, Foto: birdswehaveseen.blogspot.com

Aceasta pasare face parte din categoria zburatoarelor de apa sau a pasarilor acvatice, ea are obiceiul de a-si petrece timpul pe apele line, foarte rar sau mai bine zis aproape niciodata nu se indeparteaza de zonele umede. Isi cauta hrana in apa, are o tehnica speciala ,,paseste si ciuguleste” la fel precum celelelalte specii de fluierari care apartin acestui gen. Sta atenta la apa, alearga zglobiu cu picioarele lungi, verifica apa cu ciocul si prinde brusc prada care ii apare in cale – pesti, crustacee, mici nevertebrate, viermi, larve si insecte. Cand este in pericol zboara imediat si scoate sunete ascutite de avertizare, care se aseamana cu un fel de ,,tu-tu-tu – tu-tu-tu”.

Citește și:  Familia Atrichornithidae, o pasăre de tufiș

In perioada clocitului, femela si masculul isi fac cuibul pe campiile mlastinoase, langa apele linistite si putin adanci din zone impadurite sau de tundra. De cele mai multe ori sunt observate pe malul raurilor, iazurilor sau lacurilor. Cuibul este construit pe sol, intr-o groapa sau adancitura langa trunchiul unui copac sau bustean culcat la pamant, mascat oarecum de vegetatia deasa din jur. Femela depune in cuib 4 oua cu coaja albicioasa, pe care le cloceste singura timp de 24-25 de zile. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt bine dezvoltati inca de la inceput, ei sunt activi din prima zi. Puii sunt hraniti de parinti cu insecte si mici vertebrate timp de o luna, apoi ei au corpul acoperit cu penaj si reusesc sa zboare. Mai raman o perioada cu parintii apoi devin independenti.

Fluierasul cu picioare verzi este o pasare comuna in Europa, Africa si Asia, are denumirea stiintifica de Tringa nebularia, face parte din ordinul Charadriiformes, familia Scolopacidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Fluierasul cu picioare verzi (Tringa nebularia):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.