Foca mancatoare de crabi (Lobodon carcinophagus) este o specie endemica din Antarctica. Desi numele sau indica faptul ca se hraneste cu crabi, totusi dieta sa este alcatuita din cochilii de krill si are capacitatea de a consuma zeci de tone pe an.

Adultii au corpul alungit prevazut cu inotatoare frontale alungite, care se aseamana cu doua vasle. Inotatoarele din spate sunt scurte si solide. In apa foca se scufunda dupa hrana la adancimi de 40 m, timp de 5 minute si are capacitatea de a inota cu viteza de 25 km/ h. Pe uscat miscarile ei sunt foarte neindemanatice.

Corpul sau este acoperit cu blana de culoare cenusie in lunile ianuarie-februarie, iar apoi mai tarziu culoarea devine crem-galbuie. Pe partea dorsala a corpului culoarea este mai inchisa si are pete negre, pe partea ventrala este mai deschisa, iar gatul este albicios.

Masculul este intotdeauna mai mic decat femela, are greutatea de 200-300 kg si lungimea corpului de 2,2-2,6 m, femelele pot ajunge la lungimea corpului de 3,6 m. Capul este mic, gatul gros, cu maxilarul inferior si superior prevazut cu mici incisivi, canini si dinti triunghiulari formati din trei lobi principali si locuri libere mici, astfel incat atunci cand foca inchide gura unii se potrivesc perfect intre ei, iar altii formeaza gauri prin care apa este filtrata si alimentele planctonice sunt oprite.

Citește și:  Păsări de vânat - Pitpalacul (Coturnix coturnix), deseori cunoscută ca și prepelița
Foca mâncătoare de crabi
Foca mâncătoare de crabi

In perioada de reproducere, care tine din luna octombrie si pana in luna decembrie, masculii rivalizeaza intre ei pentru cucerirea femelelor, ducand lupte inversunate si lungi.

Femela naste de regula un singur pui dupa o gestatie de 11 luni. La inceput puiul are lungimea de 1,2 m si cantareste 25 kg. El este alaptat de femela prin cele doua mamele, este intarcat dupa 3 saptamani si ajunge la maturitatea sexuala la varsta de 3-6 ani.

Speranta de viata la foca mancatoare de crabi este in jur de 20 de ani. Dusmanul sau natural cel mai mare este balena ucigasa. Uneori este vanata si de rechini sau de foca-leopard care este un pradator foarte iscusit. In timpul iernii aceste foci migreaza din nord spre Australia, Noua Zeelanda si coasta Americii de Sud.

Foca mancatoare de crabi face parte ordinul Carnivora, familia Phocidae. Situatia acestei specii din punctul de vedere al disparitiei este vulnerabila.

Video – Foca mancatoare de crabi (Lobodon carcinophagus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.