Ultima perioada a vazut o reintoarcere a filmelor istorice in prim plan, eroii pergamentelor ingalbenite reintorcandu-se in inimile si mintile celor pasionati de subiect. Insa niciun film nu ar putea reproduce in doar 2 ore sirul de intamplari ce se leaga de Fort Jesus, Kenya, un loc ce a fost teatru de razboi, victima a zecilor de atacuri si ambuscade, explozii si bombardamente, fiind chiar locul in care a luat nastere si legenda unui pirat. Ajungand pe rand in posesia portughezilor, arabilor, iar mai apoi a statului african, abia dupa Al Doilea Razboi Mondial si-a putut gasi linistea, in prezent purtand marturia tuturor popoarelor care au trecut prin el.

Fort Jesus din Kenya1

Asezat strategic, intr-un punct important din punct de vedere militar si economic, Fort Jesus a fost vazut ca o necesitate absoluta de catre portughezi, pe atunci stapanitorii unui imperiu de invidiat. Si tocmai aceasta invidie i-a determinat sa isi asigure stapanirea permanenta asupra portului din Africa de Est, dorit si de alte popoare. Construit pe o ridicatura de coral langa orasul Mombasa de astazi, fortul a folosit materialul format din scheletele micilor animale marine pentru a construi si peretii fortului, inalti de 13 metri pe alocuri, carorora li se vor mai adauga si parapeti mai tarziu.

Fortul a fost creat de arhitectul Joao Batista Cairato, care a dat dovada de o gandire strategica exceptionala, fortul avand toate cele necesare pentru intretinerea unui grup destul de mare de luptatori, dar in acelasi timp facand aproape imposibila cucerirea fara pierderi serioase. Fort Jesus a fost terminat in 1593, fiind o capodopera a timpului. Si-a primit numele pe baza puternicei credinte catolice a portughezilor, care simteau nevoia protectiei divine. Desi proprietarii fortului aveau sa se schimbe pe parcursul anilor, numele i-a ramas acelasi in cunoasterea populara.

Fort Jesus din Kenya11

Fortul a fost o adevarata capodopera a timpului, rezistand remarcabil pana in prezent. Zidurile aveau intre 3 si 12 metri grosime, iar bastioanele asigurau o vizibilitate buna. Fortul avea sa fie organizat si condus de un capitan, numit de Coroana Portugheza. Insa initial apararea nu a fost stralucita, dupa cum avea sa se vada in 1631, cand sultanul arab din Mombasa a cucerit locul fara probleme, oprind si incercarile de repreluare ale portughezilor. Insa cum viata in fort, mereu plina de pericole, griji si singuratate se dovedea oricum numai placuta nu, Muhammad Yusif bin Hassan aparasit Fort Jesus si a devenit pirat. Portughezii au preluat fortul inapoi si au numit noi conducatori.

In 1696-1698 a avut loc un mare asediu al arabilor din Oman, disperarea portughezilor ducand inclusiv la provocarea exploziei magaziei de munitie, ducand la o sinucidere sigura, insa care ar fi curmat si multe vieti ale inamicilor. Portughezii au rezistat greu, insa domninatia lor a mai durat pana cand a fost inlocuita de protectoratul britanic, mai apoi europenii fiind goniti in 1828 de Seyyid Said.

Fort Jesus din Kenya111

Confruntari au mai urmat, ducand la reinstaurarea protectoratului britanic, Fort Jesus devenind inchisoare. Framantarile si distrugerile au incetat permanent abia in 1958, cand Fundatia Calouste Gulbenkian a donat o suma consistenta pentru transformarea sitului in muzeu, istoria din spatele sau meritand in mod clar sa fie cunoascuta de cat mai multi oameni de peste tot. Din nefericire nici in prezent vizita nu este chiar lipsita de griji din cauza infrastructurii proaste si a coruptiei.

Insa cei ce ajung in Mombasa trebuie neaparat sa vada acest loc, mai ales daca sunt pasionati de istorie. Un muzeu este asociat locului, unde pot fi vazute diverse obiecte de valoare descoperite aici, de la monede pretioase la vase chinezesti si documente. Pe langa acestea, merita vazute si inscriptiile ramase pe peretii constructiilor de la Fort Jesus, unde sunt mentionate detalii despre viata si organizarea portughezilor, vizibila fiind si o schita a pelerinajului catre Mekka a unui conducator musulman.

Fort Jesus din Kenya1111

Contructia in sine este impresionanta chiar si la standardele de astazi, fortul avand in interior tot ceea ce era necesar pentru o viata relativ normala a unui grup de oameni. Se pot vedea si astazi magaziile pentru hrana, munitie sau pentru produsele folosite in comert (in special textile), baricade, locuri pentru plasat tunurile strategic, mai multe coridoare cu arcade facilitand accesul in ele. Ghizii vor explica rolul fiecarei constructii in parte, precum si semnificatia inscriptiilor ce pot fi vazute in mai multe locuri. Un loc aparte il are biserica ce a fost cladita de portughezi si care a fost folosita o vreme si de crestinii din Mombasa pentru scopuri ceremoniale.

In prezent, aici se fac tururi destul de dese, ce dureaza in jur de jumatate de zi si in cadrul carora turistii au parte de mai mult decat vizitarea constructiei istorice, avand parte si de un tur al imprejurimilor din zona Fort Jesus, unde se gaseste o piata in aer liber cu produse traditionale, atmosfera de bazar fiind ceva ce trebuie incercat macar o data in viata. In plus, pretul lui este destul de accesibil, undeva la 50 de dolari, care merita din plin, tinand cont de cunoasterea pe care o poate oferi o astfel de expeditie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.