Daca ne vom dori vreodata sa vizitam cel mai vechi si, poate, cel mai interesant fort din istoria celor doua Americi, atunci cu siguranta va trebui sa ne indreptam spre Fortaleza Ozama din vechiul Santo Domingo, in Republica Dominicana, cu atat mai mult cu cat, in ultimile cinci secole, zeci de mari expeditii au avut ca punct de plecare acest port, ce dateaza din anul 1502, sa nu mai mentionam de faptul ca America nu se bucura de prea multe monumente de acest gen.

Fortaleza Ozama din Santo Domingo1

Orasul port a fost construit de Frey Nicholas de Ovando, guvernator al Hispaniolei (numele initial al acestei insule, impartita acum de Haiti si Republica Dominicana). De fapt, fortul propriu-zis a fost ridicat pentru a apara orasul vechi Santo Domingo de atacurile piratilor si ale corsarilor, dar in mai multe decenii, a devenit punct de plecare in expeditii organizate de mari exploratori, datorita asezarii sale.

Astfel, Hernan Cortes a pornit spre Mexic din Fortaleza Ozama, la fel si Diego Velazquez, in drumul sau spre Cuba, poate aceste doua expeditii fiind si cele care au facut din acest fort unul dintre cele mai cunoscute din istoria celor doua Americi. Fortaleza Ozama se afla pe malul raului Ozama, ce se varsa in Marea Caraibilor. Ozama este considerat, totodata, cel mai important dintre cele 108 rauri de pe teritoriul Republicii Dominicane, fortul ocupand o puternica pozitie strategica. Fortul a atins apogeul in secolul al XV-lea, sub comanda lui Gonzalo Fernandez de Oviedo, trimis de Spania sa ocupe functia de guvernator.

Citește și:  Orasul Interzis din Beijing: Obiective turistice China - Beijing

Fortaleza Ozama din Santo Domingo11

Si bineinteles ca Fernandez si-a luat misiunea foarte in serios, astfel ca, dupa 25 de ani de conducere a bastionului, a murit la post, tinand strans in pumn cheile inchisorii. Numai ca nu dupa acest detaliu ne putem da seama ceea ce Fernandez a facut realmente pentru dezvoltarea si bunastarea acestui fort, ci dupa starea in care Fortaleza Ozama a fost lasata. De altminteri, potrivit legendei, se pare ca a fost foarte dificil sa i se scoata cheile din degetele sale inclestate, acesta fiind, poate, si un semn al incrancenarii sale.

In prezent, turistii pot admira felul in care statuia sa, impunatoare ca insusi omul pe care il reprezinta, vegheaza asupra intrarii in port. Cu o istorie bogata, fortareata este o realizare arhitecturala de-a dreptul impresionanta, care nu a putut fi niciodata subjugata cu ajutorul armelor. Nu e de mirare: asezarea foarte buna, precum si munca depusa in consolidarea zidurilor fortaretei au stat sub semnul victoriei ani buni.

Fortaleza Ozama, Ciudad Colonial Santo Domingo, RD.

Din nefericire, fortul nu mai este folosit ca dispozitiv militar, devenind, in schimb, o atractie turistica destul de vizitata. Turistii pot vedea Turnul Omagiului, ridicat pentru a-i glorifica pe conchistadorii spanioli care au traversat oceanul pana in Santo Domingo, pentru a cuceri noi teritorii si a coloniza cele doua Americi. Turnul intruchipeaza puterea, vitalitatea si deopotriva splendoarea acelor prime si curajoase expeditii, ce au marcat istoria. In sfarsit, Fortaleza Ozama este un simbol al rezistentei in fata atacurilor invadatorilor, in fata eroziunii timpului si, fara indoiala, va ramane asemenea multi ani de acum incolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.