La nu mai putin de 3 kilometri de Taj Mahal, se afla impresionantul Fortul Agra din India, mai cu seama in orasul Agra, Uttar Pradesh, fortul inaltandu-si zidurile in apararea cetatii mai ceva ca un munte ce protejeaza un intreg oras. De fapt, despre Fortul Agra s-ar putea spune ca este o asezare fortificata, ori un oras inconjurat de ziduri, asa cum documentele vremii mentionau. Interesante sunt si povestile care circula in jurul acestui monument, care, de altfel, face parte din Patrimoniul UNESCO.

Agra1

In fort se afla o bogatie impresionanta, descrisa precum comoara din inima fortaretei Agra, in cele din urma, Imperiul Mogul ocupand fortul si comoara respectiva. Ba chiar, se spune ca in comoara s-ar fi aflat un diamant, numit mai apoi Koh-i-Noor (Muntele Luminii), diamant care multi ani a fost considerat a fi cel mai mare din lume, avand, totodata, 107 carate, respectiv 21.6 gr. Tocmai aceste aspecte fac fortul Agra, alaturi de Taj Mahal, obiective turistice foarte vizitate. Chiar si asa, trebuie sa admitem ca Taj Mahal, aflat tot in Agra, este, fara doar si poate, cel mai vizitat obiectiv turistic, oamenii fiind mai degraba interesati de frumusetile locului, de cum monumentele impresionante convietuiesc, parca legate dintotdeauna, cu natura.

In sfarsit, cum spuneam, Imperiul Mogul a capturat fortul dar si comoara; pe de alta parte, fondatorul Imperiului Mogul, Babur (1483-1530), a locuit in palatul Ibrahim-ului, mai cu seama in fortul Agra. Acesta, ba chiar, a construit si bawdi, celebrele trepte cu importanta arhitectonica, dar si utilitare, in care se strange apa. In 1530, Nasir ud-din Muhammad Humayun avea sa fie incoronat aici. De fapt, Humayun era fiul lui Babur si, la fel ca tatal sau, si-a pierdut imperiul timpuriu, insa acesta a fost doar un pretext pentru a-l recastiga, de aceasta data, de a castiga un imperiu si mai vast. Imaginea pe care fortul Agra o are, referindu-ne aici, bineinteles, din punct de vedere fizic, este rosie.

Agra11

Istoricii sunt de parere ca, avand in vedere ca monumentul de astazi era intr-o stare nu foarte buna, Akbar l-a reconstruit cu nisip rosu, tocmai din zona Barauli, in Rajasthan. Interesant este ca pe dinauntru, daca va ganditi sa-l vizitati, veti gasi un interior din caramida, intr-un stil, ce-i drept, ingrijit, insa in afara, dupa cum se si observa, s-a aplicat un strat deloc neglijent de nisip rosu.

Iarasi, un aspect interesant pe care trebuie sa-l mentionam este ca lucrarile de constructie despre care vorbim au durat nu mai putin de 8 ani, in anul 1573, fortul Agra deja fiind intr-o perfecta stare, atat din punctul de vedere al aspectului, cat si functional. Urmatorul conducator al Imperiului Mogul, Shah Jahan, despre care se spune ca ar fi construit impresionantul Taj Mahal pentru sotia lui, Mumtaz Mahal, a decis sa-i redea functionalitatea pentru care, initial, fortul Agra fusese reconstruit.

Agra111

De fapt, numai in acea perioada, a nepotului lui Akbar, Shah Jahan, fortareata a functionat dupa scopul initial. Totodata, istoricii noteaza, iarasi, un aspect destul de interesant, ce a marcat semnificativ zidurile constructiilor din India. Sa ne uitam, de pilda, la cum arata Taj Mahal – este din marmura alba, in schimb, fortul Agra, fiind din caramida si nisip rosu. Preferintele bunicului fata de preferintele nepotului sunt cu totul diferite, Akbar fiind mai degraba interesat de functionalitatea unei constructii, decat de frumusetea sa, pe cand Shah Jahan, a optat pentru acoperirea peretilor cu pietre pretioase. Ba mai mult decat atat, putem observa diferentele de gusturi ale celor doi tocmai prin prisma faptului ca Shah Jahan a ales sa darame o buna parte din constructiile care se aflau in fortul Agra, pentru a-si construi el, de unul singur, cladiri reprezentative pentru domnia sa.

Si totusi, legendele nu se opresc aici: istoria zbuciumata a Indiei ne rezerva indeajuns de multe surprize cat sa ramanem cu gandul la ea o lunga perioada. Despre Shah Jahan se spune ca ar fi fost incarcerat, culmea, de fiul lui Aurangzeb, in interiorul fortului Agra. De fapt, el ar fi stat intr-unul din turnurile din fort, mai cu seama in Musamman Burj. Ba chiar, aspectul extrem de interesant tocmai urmeaza: turnul Musamman Burj, din fortul Agra, situat in apropierea Taj Mahal-ului, avea un balcon din marmura, cu vedere spre Taj Mahal. Cumva, Aurangzeb (1618-1707) a vrut sa-i reintoarca o parte din ceea ce viata lui a reprezentat, aruncandu-l intr-un turn care purta din ceea ce el si-ar fi dorit.

Agra1111

Bineinteles ca acestea sunt zvonuri, mai degraba legende create in jurul lui Aurangzeb si Shah Jahan, dar si in jurul fortului Agra. In fine, in anul 1857, fortul Agra a fost frontul de lupta in timpul Revolutiei Indiene. Insa chiar si asa, iata ce putem vizita in cadrul fortului Agra: Moti Masjid (o moschee construita numai pentru folosinta membrilor curtii roiale), Diwan-i-Khas (holul unde se primeau personalitati, regi si demnitari), Diwan-i-Am (holul unde oamenii de rand erau primiti in audienta), Takht-i-Jahangir (tronul lui Jahangir), Musamman Burj (turnul cu vedere spre Taj Mahal), Nagina Masjid (moscheea destinata exclusiv pentru femeile de la curte).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.