Fortul Lalbagh sau Fortul Aurangabad, cum mai este numit, este o fortareata mogula care se afla in Dhaka, pe malul raului Buriganga din Bangladesh. Fortul Lalbagh din Bangladesh a fost construit de catre printul Muhammad Azam. Constructia sa a inceput in anul 1678, insa dupa ce printul Muhammad Azam a fost chemat de Aurangzeb, lucrarile au fost stopate. Succesorul sau, Shaista Khan, nu i-a continuat munca, desi a stat in Dhaka pana in 1688, intrucat fiica lui, Bibi Pari, murise aici in 1684, iar el credea ca fortul era blestemat.

Fortul Lalbagh1

Timp de multa vreme, Fortul Lalbagh din Bangladesh a fost considerat a fi o combinatie din 3 cladiri, si anume: moscheea, Sala de Audiente si mormantul lui Bibi Pari. Aceste constructii erau inconjurate de un zid fortificat, din care astazi se mai vad doar niste ramasite, in care se aflau 2 porti. Recent, Departamentul de Arheologie din Bangladesh a realizat niste sapaturi in locatia fortului si au fost descoperite alte structuri care apartin de fort. Astazi, Fortul Lalbagh din Bangladesh, ocupa o zona de 72 843 de metri patrati, la care se adauga noile ramasite excavate ale unor cladiri, in care se aflau: canalizari, gradini de acoperis, fantani etc.

Din cele 3 porti care mai pot fi vazute astazi, cea din sud este cea mai magnifica. Vazuta din fata, este o structura pe 3 etaje, cu un fronton marginit de minarete. Din interior, aceasta poarta da impresia ca este o structura pe 2 etaje. Poarta din zona de nord-est este mai mica si mai simpla ca aspect. Cea de-a treia poarta, care astazi se afla in centrul zidului nordic, nu a fost terminata.

Fortul Lalbagh11

In partea de nord a fortificatiei sudice se aflau cladiri comunale, ca grajduri, blocul administrativ, iar in partea de vest se afla o gradina de acoperis, cu un rezervor pentru apa si aranjamente pentru fantani. Zona rezidentiala se afla in zona de est a fortificatiei vestice, la sud-vest de moschee, aici gasindu-se ramasite ale unei canalizari. Fortificatia sudica este constituita din ziduri duble, cel exterior avand inaltimea de 6,10 metri si grosimea de 1,37 metri, iar cel interior avand inaltimea de 13,72 metri si grosimea tot de 1,37 metri. In partea de sus a zidului interior se afla niste orificii din loc in loc.

Zidul fortificat din sud avea 5 bastioane, aflate la un interval regulat, iar cel din vest avea 2 bastioane. Cel mai mare dintre cele 7 bastioane poate fi vazut in apropiere de poarta principala din sud, in spatele grajdului. Sub acest bastion se afla un tunnel subteran. Unul dintre cele 5 bastioane din zidul fortificat din sud, cel central mai precis, avea un singur etaj, in timp ce celelalte 4 aveau 2 etaje.

Citește și:  Parcul național Mapungubwe: Obiective turistice Africa de Sud - Vhembe

Fortul Lalbagh111

In zona paralela cu fortificatia din sud, se afla odinioara o gradina superba de acoperis, unde straturile de flori aveau forma de fantani, stele sau trandafiri. Deasemenea aici se afla si un rezervor de apa. Cladirile de dedesubt erau blocuri administrative, iar in partea de vest se afla zona rezidentiala. Zona centrala din Fortul Lalbagh din Bangladesh este ocupata de 3 cladiri, si anume: in est se afla baia turceasca (Hammam) si Sala de Audiente; in vest se afla moscheea, iar intre moschee si Sala de audiente se afla mormantul lui Bibi Pari.

Cladirile sunt conectate de niste canale de apa, iar la intervale regulate se afla cate o fantana. Canalele de apa si fantanile erau o caracteristica des intalnita in stilul arhitectural al mogulilor, acestea dand complexului o atmosfera similara forturilor din nordul Indiei. In fata Salii de Audiente si intre portile din sud si din nord, se afla cate un bazin urias in forma de patrat cu latura de 71,63 de metri, care adauga la frumusetea cladirii. Cladirea Salii de Audiente are doua etaje, iar in vestul sau se afla baia turceasca, care are un singur etaj.

Fortul Lalbagh1111

Baia turceasca din Fortul Lalbagh din Bangladesh este alcatuita din: o bucatarie mica, o platforma deschisa, un cuptor, o toaleta, o zona in care este stocata apa, o cada din caramizi, o cabina pentru schimbat si inca o camera. Sub cladire se afla o camera subterana in care se fierbe apa si un pasaj pentru maturatori. Cladirea din mijloc, unde se afla mormantul lui Bibi Pari, este cea mai impresionanta cladire din Fortul Lalbagh din Bangladesh.

Aceasta cladire este alcatuita din 8 camere care inconjoara o camera patrata, unde se afla ramasitele lui Bibi Pari. Aceasta camera este acoperita de o cupola falsa, de forma octogonala. Tot peretele interior din camera centrala este acoperit cu marmura alba. In camera din coltul sud-estic se afla un mormant mic, in care se presupune ca se afla ramasitele lui Shamsad Begum, o ruda a lui Bibi Pari.

Fortul Lalbagh11111

Excavarile arheologilor au dezvaluit de asemenea straturi din vremea Sultanatului, precum si straturi din vremea preislamica, fiind gasite capete din teracota si placi. Istoricii sunt de parere ca, desi mogulii au fondat orasul Dhaka, zona era locuita cu mult inainte ca mogulii sa se stabileasca aici. Lucrarile de renovare realizate de Departamentul de Arheologie din Bangladesh a imbunatatit foarte mult aspectul fortului, de aceea aceasta locatie a devenit una extrem de vizitata de turisti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.