Cu o denumire cel putin interesanta, ce provine de la culoarea zidurilor sale din gresie, mai cu seama de la rosul cald, Fortul Rosu din Mumbai pare mai degraba o constructie aproape in flacari, mai ales atunci cand se afla sub actiunea directa a razelor soarelui la apus. Caramizile rosii sunt, fara doar si poate, acea nota distinctiva a acestei constructii cu adevarat impresionante. In fapt, acest complex cu totul si cu totul deosebit a fost construit de Jahan Sah, imparatul mogul care era pasionat de tot felul de proiecte care mai de care mai ambitioase de constructie.

Fortul Rosu1

Ba mai mult decat atat, Jahan concepuse, intr-o oarecare masura, si Taj Mahal, iar Fortul Rosu din Mumbai, India, este un alt exemplu uluitor de arhitectura mogula. Bineinteles, nici nu incape vreo comparatie intre cele doua constructii, si anume intre Taj Mahal si Fortul Rosu. Chiar si asa, trebuie sa admitem ca cele doua constructii sunt emblematice pentru arhitectura mogula, sau, daca vreti, sunt, poate, cele mai graitoare exemple.

Acest fort, de pilda, trebuia sa fie paradisul personal al sahului in inima noului oras Shahjananabad, pe care il ridicase aici chiar el. Peretii cu turnulete ai fortului se intind pe o lungime de 2,4 kilometri si adapostesc diferite cladiri, inclusiv palate si apartamente luxoase, bai regale si pavilioane extrem de bogat decorate, unde sahul tinea audiente private si se adresa publicului, dar si gradini tihnite, foarte atent intretinute si dotate cu fantani.

Fortul Rosu11

Un sant cu apa, din nefericire, in prezent secat, incercuia altadata fortul, alimentat din raul Yamuna, ce se afla in imediata vecinatate. Tot in prezent, intrarea in fort se face prin Marea Poarta Lahora, iar turistii trebuie sa stie ca aceasta intrare duce spre un magazin de suvenire, numit Chatta Chowk, zona odinioara plina de doamne barfitoare de la curte, care admirau frumoasele bijuterii si covoare persane aflate la vanzare.

Va atentionam in aceasta privinta pentru ca magazinele de suvenire din India sunt burdusite de tot felul de oameni, unii dintre acestia avand intentii nu tocmai ortodoxe in ceea ce priveste turistii. Desigur, aceasta teama ar putea fi una nefondata, insa un lucru este cert: indienii stiu sa isi vanda produsele, mai ales acelor persoane care au un „look occidental”, asa cum chiar ei afirma. In sfarsit, de aici, din magazinul de suvenire, se poate ajunge la fel de usor si la celelalte cladiri ale impresionantului complexul. Principalele puncte de atractie sunt baile de marmura, frumoasa Moschee Perla, construita tot din marmura si pavilionul privat numit Diwan-i-Khas.

Fortul Rosu111

Din pacate, acesta si-a pierdut demult legendarul tron cu pauni, de forma a doua cozi de paun deschise si incrustat cu bijuterii, numai ca si-a pastrat superbele bolti in zigzag si incrustatiile din pietra dura, care-i confera, chiar si astazi, caracterul mogul atat de expresiv. Turistii, odata ajunsi in fata unei asemenea capodopere arhitectonice, se arata de-a dreptul fascinati de tot ceea ce inseamna expresivitatea mogula. E drept, pe de alta parte, ca aceasta expresivitate mogula este incarcata mai degraba de extravaganta, chiar daca multe dintre astfel de comori au disparut.

Fortul Rosu1111

In schimb, acest minunat loc, incarcat de o atmosfera de o frumusete stranie, poarta amprenta istoriei, Fortul Rosu din Mumbai fiind punct principal de interes pentru evenimente anuale, cum ar fi Discursul de Ziua Independentei al Prim-ministrului si parada de Ziua Republicii. Indienii vad acest loc ca fiind reprezentativ pentru o buna parte din istoria lor, din ceea ce, la acele timpuri, se considera a fi, nu neaparat o comoara, ci o necesitate. Si tocmai, aceasta necesitate s-a transpus intr-o adevarata capodopera arhitectonica, intr-un giuvaier extravagant, pe atunci, dovada a prosperitatii, astazi, marturie incontestabila a istoriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.