Stiati ca …
- Furnicile sunt clasate in 9000 de specii care apartin familiei Formicidae, ordinului Hymenoptera. Sunt raspandite pe tot Globul mai putin in Antarctica. Apar in toare regiunile, chiar si pe insulele oceanice.
- Au un rol deosebit de important in ecosistemul terestru, ele imprastie semintele, recicleaza substantele nutritive si afaneaza pamantul mult mai bine decat ramele. In natura furnicile au un rol bine definit. Ele protejeaza plantele de paraziti si ciupercile daunatoare. Pentru pasarile cantatoare ele constituie o hrana importanta. La fel si pentru cocosul de mesteacan, ursi, vulpi si bursuci. Oamenii folosesc furnicile pentru combaterea daunatorilor. Astfel in Arabia de Sud pe plantatiile de palmieri furnicile protejeaza acesti copaci pretiosi.
- Unele specii de furnici ataca plantele, mai ales fructele. O paguba mare o produc furnicile de pasuni care sunt purtatoare de viermi-de-galbeaza si astfel pot duce la infestarea oilor si vitelor cu acesti paraziti. Niste musafiri nepoftiti sunt furnicile de gradina care invadeaza crapaturile peretilor, dusumelele, piesele de mobilier cautandu-si hrana formata mai ales din alimente dulci si fructe.
- Unele specii de furnici sunt carnivore, altele omnivore, exista si furnici exclusiv erbivore care consuma numai seminte si ciuperci, iar unele mananca doar secretia zaharoasa pe care o produc gandacii consumatori de seva. Exista furnici taietoare de frunze care mesteca atat de mult bucatelele de frunze pana in momentul in care acestea sunt transformate intr-un fel de pasta ce ajuta la fertilizarea straturilor de fungus care reprezinta hrana lor preferata.
- Desi la prima vedere par ca toate arata la fel, furnicile sunt diferite prin modul lor de comportament, unele sunt agresive sau doar indraznete, iar altele se remarca prin timiditate.
- Furnicile traiesc in colonii ce numara cateva sute pana la mai mult de un milion de exemplare. In cadrul unei colonii fiecare furnica are o activitate specifica pentru binele comun si prosperitatea coloniei. Cele mai active si intreprinzatoare furnici sunt cele care ,,vaneaza”, ele isi aleg fiecare propriul domeniu si il rascolesc in fiecare zi pentru a cauta hrana. Furnicile lucratoare au anumite sarcini printre care si aceea de aparare a cuibului. Unele care traiesc in colonii mari sunt ca niste soldati, au capul mare si falcile puternice – cu ele rup prada si lupta cu inamicul. Acestea au diferite moduri de a trata inamicul, interesant este ca sunt specii care se bazeaza pe un fel de arma chimica – ataca inamicul si il stropesc cu un lichid lipicios si toxic care provoaca acestuia iritatii severe. Unele dintre specii pot supara omul si animalele, care daca le scormonesc musuroiul si le tulbura activitatea le determina sa se urce pe pielea acestora, iar veninul lasat ce contine acid formic este destul de urzicator si iritant pentru ea. Conform cercetatorilor acest venin are proprietati antibiotice si insecticide.
- Furnicile lucratoare sunt toate femele, cele mari cara bucatelele de hrana, iar cele mici cara lichidele. Alte furnici indeplinesc doar functia de reproducere, iar progeniturile sunt in grija adultilor, de obicei intr-o singura colonie se suprapun cam 2-3 generatii.
- Imperecherea la furnici are loc la sol sau in zbor, dupa care masculii mor iar femelele isi pierd aripile. Reginele sunt cele mai mari furnici, au capacitatea de a depune intr-o singura luna 1-2 milioane de oua.
- Furnicile comunica intre ele prin mesaje chimice lasate de feromonii secretati prin glandele lor, care sunt folosite si pentru a lasa urme sau pentru aparare. Ele isi lasa semnale si in caz de inundatii, de regula fug de apa, isi dau alarma in colonie si se retrag in zonele uscate.
- Furnicile-masculi sunt atrasi foarte mult de lumini dupa apusul soarelui.
- Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca furnicile au memoria foarte buna si capacitatea de a imita. Ele sunt capabile sa invete si o fac mult mai repede decat alte specii de insecte, decat broastele sau unele pasari.
- Femela furnica poate trai pana la 20 de ani – acesta fiind un record de longevitate in lumea insectelor. Avand in vedere acest aspect si neluand in considerare factorii externi legati de cataclismele naturale, am putea spune ca practic lumea furnicilor este nemuritoare.
- O furnica femela isi poate parasi cuibul natal si ocupa sau construi altul. De asemenea, ea poate merge in cuibul altei femele, o ucide pe aceasta si ii ia locul.
- Unele specii de furnici traiesc impreuna si formeaza noi familii, apoi cand populatia devine suficient de mare familia se destrama. Ele traiesc doar pentru o scurta perioada de timp in aceeasi colonie si apoi o parte din furnici pleaca si devin independente, formand in final alte colonii.
- Musuroiul unei colonii de furnici este plin de vizitatori – acarieni, gandaci, paianjeni, omizi, greieri, miriapode – fata de care gazdele sunt foarte ostile. Acesti oaspeti nedoriti mananca tot felul de gunoaie din musuroi ca de exemplu larve de furnici sau furnicile moarte.
- Marea furnica rosie de padure (Formica rufa rufa) nu poate sa-si faca singura colonia. Ea dupa perioada de imprechere cauta o colonie de furnici ce apartin speciei Formica fusca, numite furnici negre-cafenii. Patrunde in colonie, omoara matca acesteia si astfel este adoptata de populatia noii colonii. Furnicile ingrijesc progeniturile acesteia si in timp mor toate furnicile vechi ale coloniei si raman doar furnicile rosii.
- Furnica rapitoare (Formica sanguinea) are obiceiul sa fure nimfele de la furnicile negre-cafenii (Formica fusca) si astfel sa mareasca numarul de furnici lucratoare din propria colonie.furnici
- Furnica de Amazon (Polyergus rufescens) are un colorit foarte frumos rosu-cafeniu si dezavantajul de a nu manca niciodata singura. Mandibulele sale indeplinesc rolul de membre anterioare si se aseamana cu niste seceri ascutite. Ele servesc doar la lupta in timp ce isi cauta prada si de asemenea la capturarea nimfelor din coloniile de furnici atacate. Dupa ce apar progeniturile nimfelor rapite din ouale depuse, acestea sunt obligate sa indeplinesca o serie de sarcini ca furnici lucratoare, dar si aceea de a hrani celelalte furnici.
- Furnicile-tesatoare Oecophylla traiesc in tarile tropicale si isi tes cuiburile din frunzele copacilor, munca fiind realizata de larvele lor tesatoare ce isi fac treaba ca niste suveici.
- Furnicile-calatoare Dorylinae sunt nomade, oarbe si nu isi fac cuiburi durabile. In general constructia cuiburilor variaza foarte mult de la o specie la alta, la fel si intemeierea unei colonii noi este foarte diferita.
in Armenia au omorat un milion si jumatate de furnci ,matca lor de armenia era o matca de apa dulce…