Gecko cenusiu este o soparla care traieste in Insulele Caraibe, in Cuba, a fost introdusa ca specie si in SUA, prefera mai ales zonele aride, uscate, stancoase, cu vegetatie redusa. Are dimensiuni mici, lungimea corpului este de 7-7,5 cm si greutatea doar de 2-3 g.
Are corpul ingust, delicat, coada subtire si capul mic cu botul ascutit. Coada sa este destul de scurta, iar baza sa daca se observa cu atentie este usor aplatizata deoarece serveste la stocarea grasimii.
Coloritul sau este roscat-maroniu sau maro cu multe puncte albe sau linii serpuite pe partea dorsala, iar pe partea ventrala putin mai deschis. Exemplarele mici – puii de gecko cenusiu – au un colorit verde sau albastrui-deschis cu benzi transversale negre pe partea dorsala si coada portocalie.
La aceasta soparla membrele anterioare si posterioare sunt lungi, au labe prevazute cu degete subtiri si discuri adezive cu ajutorul carora se catara cu usurinta pe suprafetele oblice, dar si verticale. Ochii sunt mari, au irisul de culoare inchisa si sunt pozitionati pe partile laterale ale capului.
Desi este activ mai ales ziua, gecko cenusiu vaneaza uneori si noaptea, hrana sa constand din greieri si alte insecte pe care le prinde uneori in apropierea surselor de lumina stradala, dar si pe langa case, in gradini, pe ziduri si copaci, etc. In perioada de reproducere femela isi depune ouale in cuiburi amenajate sub scoarta copacilor, in crapaturile si fisurile din trunchiul copacilor, pe sol sub pietre si stratul de frunze moarte sau aflate in stare de putrefactie.
Aceasta soparla mica poate fi crescuta si in conditii de captivitate intr-un terariu in care temperatura sa fie de 24-27ºC in timpul zilei si de 18ºC in timpul noptii. Foarte important este ca terariul sa fie decorat in interior cu plante care sa imite flora salbatica subtropicala, de exemplu sa contina orhidee sau vita-de-vie.
Umiditatea trebuie sa fie de 70%, iar pentru iluminat se pot folosi doua lampi fluorescente care sa functioneze doar 12 ore pe zi in timpul verii si 10 ore pe zi iarna. Hrana poate sa fie alcatuita din greieri si mici insecte.
Gecko cenusiu are denumirea stiintifica de Sphaerodactylus elegans, face parte din familia Gekkonidae, ordinul Squamata si nu este o specie in pericol de disparitie, numarul de exemplare este foarte mare in Cuba si Caraibe. Exita doua subspecii ale acestui gen Sphaerodactylus elegans elegans si Sphaerodactylus elegans punctatissimus.