Gecko dungat este o specie de soparla mica de 12-15 cm care traieste in regiunile desertice si semi-desertice, cu vegetatie putina din nord-estul Mexicului si sud-vestul Statelor Unite ale Americii, Nevada, Arizona, California, Utah. Principalele particularitati ale acestei specii care o diferentiaza de alte soparle gecko sunt ochii proeminenti, mari si pleoapele mobile.

Gecko dungat are corpul delicat, subtire, de forma conica, acoperit cu solzi mici si desi care ii confera un aspect fin la atingere. Coloritul este in nuante deschise galbene-maronii pe partea dorsala cu numeroase dungi negre, din loc in loc intrerupte astfel incat apar sub forma unor mici pete, de la care vine si numele speciei de gecko dungat. Pe partea ventrala coloritul este mai deschis, albicios.

Capul este maroniu (cu pete sau fata), iar pe partile sale laterale apare cate o dunga galbui ce se intinde de la varful botului si pana spre spatele gatului animalului. Coada este lunga si groasa, masoara mai mult de o treime din lungimea corpului.

Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au pupila verticala, irisul de culoare inchisa. Membrele anterioare si posterioare sunt mici, subtiri, terminate fiecare cu cinci degete inguste, iar coloritul lor este aseamanator corpului.

Aceasta soparla mica si zvelta este o specie nocturna, traieste retrasa si vaneaza in timpul noptii. Ziua sta ascunsa in crapaturile stancilor, iar noaptea prinde insecte si paianjeni, mici animale nevertebrate. In caz de pericol scoate sunete ascutite, care se aseamana cu un chitcait, iar daca este nevoita isi lasa coada spre a fugi mai repede din raza vizuala a pradatorului.

Gecko dungat
Gecko dungat

Are obiceiul sa-si ridice coada in sus, curbata spre spate, pentru a parea o soparla mai mare sau un scorpion. Tot cu prin intermediul sunetelor soparla isi atrage partenerul in perioada de imperechere sau isi apara teritoriul cand se apropie un intrus. Aceste vocalizari stridente sunt un mod de comunicare intre exemplarele care au un stil de viata nocturn.

Reproducerea la aceasta specie este ovipara. Femela dupa o perioada de 5 saptamani depune intr-un loc potrivit (o gaura sapata in sol) doar 2 oua care au coaja moale si albicioasa.

Marimea oualor variza in functie de fiecare femela in parte, iar coaja lor se solidifica la scurt timp dupa ce au fost asezate in cuib. Dupa o perioada de 6-7 saptamani de incubatie, ouale eclozeaza si apar micile exemplare ca sunt de forma unor adulti in miniatura.

Gecko dungat este o specie comuna in Mexic, face parte din ordinul Squamata, familia Gekkonidae si are denumirea stiintifica de Coleonyx variegatus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.