Gecko maur (Tarentola mauretanica) este o șopârlă insectivoră adaptată vieții în regiunile mediteraneene, fiind întâlnită în sudul Europei, nordul Africii și vestul Asiei.
Habitatul și distribuția geografică
Gecko maur este o specie mica cu aspectul corpului grasut si turtit, acoperit cu multi tuberculi – caracteristici ce il diferentiaza de alti gecko. Traieste in regiunile din sudul Europei, de-a lungul costei la Marea Mediterana dar si in cele din nordul Africii si vestul Asiei. Deseori apare si in apropierea asezarilor umane pentru a vana insectele atrase de lumina, urca pe peretii caselor si intra inauntru prin ferestrele deschise ale acestora.
Desi este un invitat nepoftit, important este ca nu face nici cel mai mic rau, este complet inofensiv si foarte fricos. El nu trebuie agresat si nici speriat, cel mai bine este sa fie lasata inca o perioada fereastra deschisa si la scurt timp gecko va pleca exact pe unde a venit.
Caracteristicile fizice ale gecko-ului maur
Are lungimea corpului de 10-16 cm si se remarca fata de alte specii de soparle prin modul sau particular in care isi tine membrele anterioare si posterioare. Acestea sunt distantate intre ele, iar labele se termina cu degete lungi, egale si bine rasfirate, prevazute cu discuri adezive care ii ofera posibilitatea sa adere la suprafetele netede si oblice si sa se catere pe verticala in sus si in jos.
Corpul sau este aplatizat si acoperit cu numerosi solzi desi si aspri, cei mai mari sunt pe mijlocul spatelui si ii creaza un strat dur si rezistent. Coada este lunga, putin mai groasa la baza si ascutita la varf si are un colorit dungat in maroniu si crem. Daca este in pericol isi lasa cu usurinta coada, aceasta fiind si foarte fragila, se rupe usor daca este prinsa sau atinsa mai tare. Pe cat de repede se desprinde de corp tot atat de repede se regenereaza, insa noua coada va avea un aspect putin diferit.
Reproducerea și dezvoltarea puilor
Reproducerea este ovipara, femela depune un numar de 2-3 oua in scorburile arborilor sau crapaturile de roci, unde sunt incubate timp de 4 luni. La aceasta specie se intampla frecvent ca mai multe femele sa-si depuna ouale la un loc, deci sa ,,cuibareasca” in grup. Fiind o soparla complet insectivora este de inteles faptul ca prinde tot felul de insecte, chiar si furnici, fluturi si larvele acestora. Isi vaneaza prada noaptea, uneori si ziua, iar in lunile reci de iarna intra in hibernare.
Gecko maur are denumirea stiintifica de Tarentola mauretanica, face parte din ordinul Squamata, familia Gekkonidae si nu este o specie in pericol de disparitie.
Adaptările gecko-ului maur la mediul său natural
Gecko maur este echipat cu discuri adezive pe degete, care îi permit să se cațere pe suprafețe verticale sau netede, inclusiv pe geamuri și pereți. Structura solzilor săi îi oferă o protecție suplimentară împotriva prădătorilor, iar capacitatea de a-și pierde coada în situații de pericol este o strategie eficientă de supraviețuire.
Rolul gecko-ului maur în controlul natural al insectelor
Gecko maur este considerat un prieten al omului datorită abilității sale de a controla populațiile de insecte din jurul locuințelor. Prezența sa ajută la reducerea dăunătorilor fără utilizarea pesticidelor. În ciuda reputației sale de „invitat nepoftit”, este o specie utilă și complet inofensivă pentru oameni.
Video – Gecko maur (Tarentola mauretanica):