Aproximativ 500 specii de gerride traiesc in toata lumea pe tot felul de cursuri de ape, pe suprafata baltilor, iazurilor, lacurilor, raurilor dar si a oceanelor calde. Gerridele sunt gandaci acvatici care nu depasesc lungimea de 0,2-3,5 cm si se misca foarte rapid pe suprafata apelor. Fac parte din familia Gerridae si sunt larg raspanditi in toata lumea.

Majoritatea speciilor sunt de culoare intunecata, au corpul maro-inchis sau negru prevazut cu numerosi perisori mici, fini si moi. Forma corpului este alungita, iar picioarele sunt subtiri si destul de lungi. Pentru prinderea prazii gerridele isi folosesc picioarele anterioare care sunt mai robuste, iar pentru a ajunge la ea se intind pe picioarele de mijloc si cele posterioare mai lungi.

Au perisori senzitivi ondulatorii, cu ajutorul lor detecteaza cu usurinta prada. In perioada de reproducere, dupa ce are loc ritualul de imperechere dintre mascul si femela, aceasta din urma depune ouale pe suprafata plantelor acvatice sau alte lucruri plutitoare din apa.

Gerridele mai sunt numite si paianjeni de apa. Pot fi observate pe aproape orice curs de apa, chiar si pe baltile cele mai mici, sau pe suprafata imensa a oceanelor. Cele mai multe specii apar in regiunile tropicale ale globului.

Limnoporus rufoscutellatus
Limnoporus rufoscutellatus

Limnoporus rufoscutellatus este una dintre cele mai mari specii de gerride. Un exemplar adult poate avea lungimea de 1,3-1,7 cm. Corpul are un colorit foarte strident, rosu-maroniu-aprins, iar forma sa este alungita. De asemenea pe suprafata corpului apar numerosi perisori subtiri, mici si catifelati, care ii creaza niste reflexe galbui si argintii mai ales pe partea ventrala.

In perioada lunilor de vara are loc imperecherea dintre mascul si femela si depunerea oualor pe plantele acvatice. Unele specii isi fixeaza ouale de plante cu ajutorul unor secretii ale mucoaselor (ce formeaza un cordon gelatinos in jurul oualor).

Aceste specii de gerride patineaza pe oglinda apei, in acest sens sunt ajutate de corpul foarte usor si picioarele lungi. Cel mai important rol il au picioarele din mijloc si din spate care sunt extrem de subtiri si lungi. Mai mult decat atat aceste picioare au avantajul de a fi lubrifiate cu o substanta grasa ceea ce face sa nu fie umede niciodata.

Datorita acestor caracteristici paianjenii de apa sau gandacii de apa aluneca cu usurinta, rapid, pe suprafata neteda a lacurilor, raurilor si altor cursuri de ape. Au si capacitatea de a sari, mai ales in momentul in care intalnesc un obstacol in apa sau cand sunt in pericol de a fi prinsi de pradatori subacvatici.

Video – Gerride, specii de gandaci de pe suprafata apelor:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.