Insula Glebe a fost o facilitate de mare importanță din Portul Sydney și împreună cu Golful White a fost principala sursă de venit pentru importul de mașini și alte bunuri din 2008 pentru Australia. Este înconjurată de Golfurile White, Johnstons și Rozelle.

Titulatura de insulă este improprie în prezent deoarece distanța dintre insulă și țărm nu mai există și insula s-a lipit la continent în dreptul suburbiei Rozelle, fiind conectată și prin Podul Glebe Island (înlocuit cu ANZAC Bridge în zilele noastre) la Pyrmont. În trecut accesul la insulă era facil, la reflux pe un drum stâncos de pe țărm spre zona Balmain se putea ajunge pe insulă. Pe insulă s-a proiectat o clădire de piatră pentru un abator public.

pod Glebe
pod Glebe

În 1862 s-a construit un pod care conecta insula cu zona Pyrmont, abatorul fiind folosit la capacitate maximă. În 1903 un nou pod s-a proiectat, numit Glebe island, acesta era un pod mobil și cele 34 de ha ale insulei au fost adăugate la municipalitatea Balmain. În 1915 i s-a cerut arhitectului Robert Saunders, să construiască multe pontoane care să permită intensificarea activității comerciale a zonei, acest proiect fiind realizat prin turnarea unor cantități uriașe de balast și pietre finisate de dimensiuni foarte mari pentru a uni țărmul cu insula. Într-un final fosta insulă a fost legată de mal, fiind înconjurata de apă doar pe 3 laturi și portul funcționa la capacitate maximă. Vechile silozuri s-au dărâmat și aici s-a construit o mare fabrică de ciment, Cement Australia.

Citește și:  Aktobe - Kazahstan: Orașe de vizitat

Podurile vechi au fost declarate de patrimoniu și un nou pod a fost construit cu 6 benzi, cu o deschidere de 345 m și 120 m între cei doi piloni de susținere, pod suspendat cu cabluri, numit Podul ANZAC.

În zonă s-au creat proiecte pentru a se organiza diferite evenimente, artificiile de anul nou fiind amplasate aici, se preconizează săli de tenis pentru Australian Open sau săli de spectacole. Sydney Exhibition Centre @Glebe Island s-a deschis pe 15 februarie 2014 și oferă 20,000 m² de spațiu permanent pentru expoziții și evenimente, alături de Centrul de Expoziții Sydney Convention Centre, ceea ce indică că zona are un plan de dezvoltare pentru viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.