Rhododendron, gen de plante din estul Asiei si parte a familiei Ericaceae, cuprinde, printre altele, bujorul de munte, trandafirul de munte si azaleea. Credeti sau nu, exista o gradina in care se afla doar acest gen de plante originar din estul Asiei. Este vorba despre Gradina Crystal Springs Rhododendron, aflata in Portland, Oregon, din Statele Unite ale Americii. Ideea amenajarii unei astfel de gradini le-a venit membrilor Societatii Americane Rhododendron, mai cu seama celor din Portland Chapter, in 1950, an in care Sam Jackson, proprietarul revistei Oregon Journal, a si donat o suprafata de teren pentru gradina.

Gradina Crystal Springs Rhododendron1

Din nefericire insa, terenul nu a fost potrivit, alegandu-se astfel o alta zona pentru amenajarea noii gradini. De altfel, domeniul ales pentru amenajarea gradinii Crystal Springs Rhododendron era popular la acele vremuri, fiind cunoscut drept Insula Shakespeare, intrucat aici veneau foarte multi studenti sa vizioneze piesele de teatru scrise de celebrul autor englez. Cu toate acestea, domeniul era luat parca sub asediu de buruienile crescute peste ani. Nu e de mirare ca munca depusa la noua gradina a fost anevoioasa si costisitoare.

Citește și:  Pompei : Obiective turistice Italia - Pompei

In anul 1964, gradina a fost botezata oficial Crystal Springs Rhododendron, denumirea provenind de la lacul existent aici. Amenajata de doi designeri, Ruth Hansen si Wallace K. Hutington, gradina a devenit in scurt timp una dintre principalele atractii din Portland. Ruth Hansen, de pilda, a creat The Island, pe cand The Peninsula este capodopera designerului Wallace K. Hutington. Amenajarea acestei zone din urma a inceput undeva prin anul 1977. Surprinzator sau nu, singurul obiectiv al amenajarii unei astfel de gradini a fost cercetarea genului de plante Rhododendron, numai ca situatia a fost cu totul alta, gradina transformandu-se curand intr-un loc de interes turistic.

Gradina Crystal Springs Rhododendron11

In prezent, Crystal Springs Rhododendron, intinsa pe o suprafata totala de 2,8 hectare, respectiv 7 acri, gazduieste peste 2.000 de plante rare apartinand acestui gen. In timpul primaverii, spectacolul culorilor taie respiratia tuturor vizitatorilor, aceasta gradina fiind nu atat un loc destinat exclusiv linistii, cat un loc spectaculos. In plus, gradina se afla la cateva minute distanta de centrul orasului Portland.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.