Amenajata de John Bartram, unul dintre primii botanisti ai Statelor Unite ale Americii, gradina sa, intinsa pe o suprafata totala de 18,2 hectare, respectiv 45 acri, poate fi vizitata in Philadelphia din statul Pennsylvania, S.U.A. In anul 1728, Bartram avea sa achizitioneze o ferma de 41 de hectare, transformand-o intr-una dintre cele mai frumoase gradini botanice din Statele Unite. Farmecul acestui loc nu consta neaparat in frumusetea sa insolita, ci mai degraba in faptul ca John Bartram, cunoscut in special pentru expeditiile sale, a amenajat gradina cu ajutorul plantelor descoperite in multele sale calatorii.
John Bartram a calatorit prin Delaware, Maryland, ajungand chiar si in Virginia, dupa care a luat calea Carolinei de Sud. In cele din urma, el a ajuns si in Florida, unde s-a imbolnavit de malarie. Vorbim de peste 200 de plante endemice ce au fost plantate in gradina din Philadelphia, John fiind ajutat si de catre fiul sau, William, in strangerea plantelor.
Surprinzator sau nu, plantele descoperite de Bartram erau foarte cautate de englezi, in cativa ani, botanistul american capatand o notorietate fara precedent in randul britanicilor. Astfel, in anul 1765, John Bartram a fost numit botanist regal de catre Regele George al III-lea, avand un salariu de cincizeci de lire britanice pe an. Casa lui a supravietuit in fata eroziunii timpului si poate fi vizitata de catre cei interesati. Cladirea se afla chiar in imediata apropiere a gradinii botanice, impartita in trei zone reprezentative: Kitchen Garden, ce include plantele comestibile, Common Flower Garden si The New Flower Garden, aceasta zona din urma gazduind in mare masura plante pe care John le-a strans in ultima perioada a vietii sale, respectiv flori primite de la prietenii sai.
De departe una dintre cele mai interesante prezente din gradina lui Bartram este copacul Franklinia – Franklinia alatamaha -, pe care John l-a descoperit, in anul 1765, langa raul Altamaha din Georgia. Botezat dupa numele prietenului sau, Benjamin Franklin, acest copac este cu atat mai important cu cat a disparut din habitatul natural in anul 1803. Din fericire, familia Bartram a reusit sa perpetueze aceasta specie de copac, salvandu-l de la pierire. Nu e de mirare ca gradina lui Bartram, peste care inca dainuie un soi de sensibilitate mistica, este considerata una dintre cele mai importante astfel de spatii din Statele Unite, fiind vizitata de mii de turisti an de an.