Daca exista un loc plin de romantism si fantezie in Cape Town, acel loc nu poate purta decat un singur nume: gradinile Arderne. Este micul paradis romantic al Africii de Sud, un loc deja recunoscut in intreaga lume pentru atmosfera de vis si relaxare pe care o pune la dispozitia tuturor celor care ii trec pragul. De altfel, gradinile Arderne sunt deja faimoase prin prisma sedintelor foto realizate aici. Fie ca vine vorba despre fotografii de nunta, expozitii de arta, intalniri romantice sau pur si simplu iesiri in aer liber cu cei dragi, aparatele foto surprind emotii intense intr-un decor vibrant, verde, coplesitor.
Localizate in Claremont, Cape Town, si intinse de-a lungul a 4,5 ha, gradinile Arderne cuprind peste 300 de copaci si arbusti pitici extrem de rari in intreaga lume. In spatele lor se afla o minunata poveste de dragoste pentru natura.
In anul 1830, un britanic pe nume Ralph Henry Arderne ajunge la Cape Town cu sufletul sfasiat. Ii murisera sotia si fiul. Insa frumusetea virgina a locului il indeamna sa isi refaca viata. Se recasatoreste si, sustinut de ambitiile noii neveste, hotaraste sa se impuna printre nobilii din Cape Town, urmand sa castige respectul localnicilor. Se angajeaza sa le daruiasca acestora o adevarata bijuterie botanica.
In anul 1845, Ralph Henry Arderne cumpara o proprietate enorma, pe suprafata careia se afla si viitoarea gradina publica din Cape Town. Zona a fost denumita „Dealul” de catre proprietarul ei care decide sa transpuna in realitate visul tineretilor sale: acela de a crea un loc mirific, o oaza unica in lume prin prisma pomilor plantati laolalta. Ralph Arderne incepe sa colectioneze copaci, arbusti si plante perene din intreaga lume. Scopul final era cel de a crea o gradina in care sa se regaseasca absolut toata flora pamantului.
Primul pom plantat in gradinile Arderne a fost un pin pitic din Insulele Norfolk, adus in Cape Town tocmai din Australia si cumparat la un pret exorbitant pentru acele timpuri. La plantarea lui se organizeaza o mica si emotionanta ceremonie. Astazi, se spune ca fiecare pin de Norfolk din Cape Town este de fapt unul dintre descendentii celui plantat de Ralph Arderne.
Fiul lui Ralph Arderne, Henry Matthew, a impartasit pasiunea tatalui, astfel ca minunata gradina se imbogateste de la an la an; tatal si fiul colinda intreaga lume si aduc cu ei in bagaje seminte si crengute dintre cele mai diverse si diferite. Noua Zeelanda este destinatia preferata a lui Henry Matthew, de unde se intoarce mereu cu cate ceva nou de plantat. Faima gradinii Arderne ajunge pana in Marea Britanie. Insa in 1905, familia Arderne cade victima marilor framantari economice ale vremii. Henry Matthew face tot ce ii sta in putinta pentru a-si salva micul paradis si casa, dar la moartea lui, in 1914, proprietatea familiei este pierduta iremediabil in favoarea debitorilor. Pe urmele dezastrului, primul pin pitic de Norfolk, plantat de Ralph Arderne, incepe sa se usuce si in curand moare.
In 1926, starea jalnica in care se gasea celebra gradina atrage atentia responsabilului cu parcurile si gradinile publice din Cape Town, Van Den Houten.
Acesta isi da seama ca trebuie intervenit cat mai curand pentru ca mica bijuterie botanica sa nu se distruga complet. El reuseste sa convinga primaria orasului sa cumpere o parte a fostei proprietati Arderne, exact partea pe suprafata careia se afla gradina botanica. Oficial, din 1961 i se acorda denumirea de Gradinile Arderne si intra in patrimoniul national sud african. In anii urmatori, castiga admiratia turistilor din intreaga lume, devenind locul preferat pentru intalniri romantice intre indragostiti, locul in care oameni simpli, artisti, botanisti si chiar copii se incarca cu energii pozitive si amintiri vesele intr-un colt de rai.
In prezent, gradinile Arderne adapostesc poieni cu umbra, elesteuri in stil japonez, bancute asezate in luminisuri vesele, poduri curbate peste lacuri micute.
Faimoase sunt cele 300 de feluri de copaci si arbusti adusi din toata lumea. In mod oficial, gradinile Arderne sunt considerate a detine cea mai exotica colectie de pomi de pe pamant. Inauntru se regaseste celebrul copac al nuntii, pe numele sau real smochinul de Moreton Bay, un copac absolut imens, cu fructe dulci si aromate; impreuna cu alti cinci copaci ai gradinilor Arderne, smochinul de Moreton Bay din Cape Town a fost declarat copacul anului in 2008. Printre pomii exotici, se gasesc insa si arbusti foarte cunoscuti in Europa: magnolia, bananierul, artarul. Si pentru ca orice colt de natura are nevoie si de fauna, nu doar de flora, turistii pot admira rate salbatice, lebede, veverite, pesti, pasari cantatoare si incantatoare, toate acestea contribuind la crearea atmosferei de gradina a paradisului.
Gradinile Arderne au fost declarate monument national, iar la intrare exista o placa care atesta acest lucru. Ele apartin primariei, care a decis sa le puna la dispozitia publicului in mod gratuit, zilnic intre orele 9.00 si 18.00. Este permisa intrarea cu caini aflati in lesa.
Pentru a te bucura de minunatiile acestei gradini publice nu te costa, deci, nimic. Exista, totusi, o cutie a milei asezata la poarta parcului si care indeamna pe vizitatori sa contribuie cu cat gasesc ei de cuviinta la intretinerea gradinilor Arderne. Primaria se ocupa cu ingrijirea micului colt de rai si asigura si securitatea parcului, care este imprejmuit cu garduri si prevazut cu numerosi paznici care se plimba printre turisti. Insa un raport recent a dezvaluit faptul ca fondurile pentru ingrijirea parcului sunt tot mai putine si exista riscul ca, intr-un viitor nu foarte indepartat, gradinile Arderne sa cada, financiar, in responsabilitatea cetatenilor capabili (sau nu) sa sustina un astfel de proiect botanic. In acest scop a fost creata o organizatie non profit, FOTAG, care sa se ocupe cu atragerea de noi resurse financiare si mai ales cu promovarea frumusetii gradinilor Arderne printre oamenii cu influenta ai Africii de Sud. Cei care nu au sansa sa colinde des printre copacii exotici ai parcului botanic pot contribui de la distanta la ingrijirea lui, facand donatii in conturi puse la dispozitie de catre organizatia FOTAG.