Graurul splendid face parte din grupul de pasari ce apartin de familia Sturnidae, care au capacitatea de a imita sunetele pe care le aud si sunt emise de alte specii de pasari din jur. Traieste in regiunile impadurite din Africa si este o specie exclusiv de padure.

Graurul-splendid-Lamprotornis-splendidus-FemelaEste o pasare destul de mare, are lungimea corpului de 27 cm si deschiderea aripilor de 40 cm. Penajul este foarte frumos in nuante de culori inchise stralucitoare, pe partea dorsala este negru cu irizatii albastrui-verzui, in zona pieptului si gusa in tonuri de violet, iar pe partea ventrala asemanator culorii cuprului la mascul si albastrui la femela. Capul este mare, ciocul este puternic, scurt si drept, ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare galbena. Picioarele sunt robuste, nu foarte lungi, se termina cu degete puternice, fiecare are trei orientate inainte si unul inapoi, toate prevazute cu gheare ascutite, rezistente si mult curbate. Cand zboara adopta o postura cocosata, avand coada foarte lunga si corpul mare si greoi, iar bataile de aripi scot un zgomot ca un zbarnait.

Graurul splendid traieste mereu in stoluri doar in perioada de imperechere este vazut in pereche. Este o pasare sfiosa, care nu poate sa se abtina sa imite sunetele pe care le aude in jur, dar si sa scoata tipete caracteristice guturale, nazale sau fluieraturi puternice. Hrana graurului este diversa, in general fiind omnivor, deseori este vazut pe sol cautand furnici, mici nevertebrate, insecte, omizi si melci, iar uneori zboara in copaci pentru a alege cu ciocul fructele de Graurul-splendid-Lamprotornis-splendidus-Masculpadure si mai ales smochinele. Desi prefera padurile tropicale si cele din apropierea raurilor uneori zboara destul de aproape si de asezarile oamenilor.

Citește și:  Pasari albastre feerice, ursitoarea albastră (Irena puella)

In perioada clocitului femela depune o singura ponta formata din 2-6 oua de culoare deschisa in nuante verzui-albastrui cu mici pete rosiatice. Isi face cuibul deasupra solului la o inaltime destul de mare, pe crengile unui copac bine ales sau in scorbura acestuia.

Graurul spendid face parte din ordinul Passeriformes si are denumirea stiintifica de Lamprotornis splendidus. Numarul de exemplare a scazut mult datorita defrisarilor foarte mari care s-au facut in ultimii ani, de aceea specia este astazi ocrotita prin lege, existand riscul de a deveni in pericol de disparitie.

Video – Graurul splendid (Lamprotornis splendidus) din Africa:

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.