Grota Massabielle din Lourdes este inceputul unei frenezii care va aduce an de an milioane de crestini in Franta, in cautarea vindecarii si mantuirii. Micuta pestera, altadata parte dintr-un loc uitat de lume, este considerata locul uneie dintre cele mai importante aparitii al Fecioarei Maria, mai cunoscuta fiind si capacitatea izvorului de aici de a vindeca boli altfel imposibil de inlaturat. Scepticii cred insa ca acest loc este doar parte a unei strategii ce aduce milioane si milioane de euro in fiecare an. Oricum ar fi, grota si pelerinajul continuu de aici reprezinta in mod clar o imagine impresionanta, ce merita vazuta macar o data in viata.

Grota Massabielle1

Grota Massabielle din Lourdes a fost multa vreme evitata de oameni, locul unde se afla fiind utilizat ca groapa de gunoi, fiind considerat unul de rau augur. Totusi, copiii se mai aventurau aici, acesta fiind si cazul unei fete de 14 ani, Bernadette Soubirous. Aceasta a pretins ca a avut o viziune a Fecioarei Maria in 1858, care i s-a prezentat sub forma unei tinere imbacate in alb si cu un brau albastru, culori ce vor deveni un adevarat simbol al complexului de la Lourdes. Printre mesajele pe care i le-a transmis, Fecioara i-ar fi spus tinerei sa sape intr-un loc de unde ar fi izvorat apa. Apoi i-a spus sa bea din acea apa si sa ii vesteasca pe cei din jur despre faptul ca apa avea sa ii vindece.

O vreme, viziunile din Grota Massabielle au fost considerate drept o farsa, mai ales ca si alti copii din zona au pretins ca au avut viziuni cu caracter religios, mai mult pentru a atrage atentia. Mai multi episcopi si oficialitati au venit insa in zona si s-au interesat de intamplarile misterioase, ajungand la concluzia ca erau cat se poate de autentice; a urmat un “razboi” intre biserica si stat, grota fiind preluata prin secularizarea averii bisericii.

Grota Massabielle11

In final, s-a decis returnarea locului bisericii, care a construit aici un adevarat complex, ce include mai multe biserici, inclusiv una dedicata lui Bernadette (ce are suficient loc incat sa incapa 5000 de oameni stand pe scaun si mai bine de 300 de carucioare cu rotile). Bernadette la randul sau avea sa fie canonizata, vorbindu-se de mai multe minuni legate de prezenta ei, anul 2009 fiind declarat “anul lui Bernadette”. Dupa moarte, cea care a avut viziunile din Grota Massabielle nu a putrezit in mod normal, in prezent corpul sau fiind expus pentru credinciosi, acoperit cu un strat de ceara.

Citește și:  Pesterile Ajanta: Obiective turistice India - Maharashtra

Complexul in sine avea sa se intinda si sa devina cat se poate de faimos, mai ales dupa ce mai multi oameni au pretins ca au fost vindecati de apa de la Lourdes. Ca urmare, pe langa oficialitatile bisericesti, aici se afla si un birou in care lucreaza mai multi medici specialisti. Rolul acestora este sa declare un miracol autentic sau nu, in functie de starea initiala a bolnavului, pronosticuri si evolutie. Pana in prezent au fost confirmate 67 de cazuri, extrem de putine conform unora, tinand cont ca in jur de 200 de milioane de pelerini au venit aici de la momentul viziunilor si pana in prezent. Ultimul caz confirmat este cel adaugat listei in 2005, apartinand Annei Santaniello, care s-a vindecat conform marturiilor, de artrita reumatica severa, dupa ce a fost imbaiata in apa de la Lourdes,

Grota Massabielle111

Ca urmare, mii si mii de credinciosi vin in fiecare an, sperand sa gaseasca vindecarea, sau macar linistea; si vorbind de liniste, un loc aparte este chiar Grota Massabielle, care contrasteaza puternic cu procesiunile si constructiile impunatoare din jur. Grota nu este foarte mare, desi se zvoneste existenta unor camera ascunse, greu accesibile. Nu a fost impodobita cu decoratii, fiind putin diferita fata de cum era pe timpul lui Bernadette Soubirous. S-a adaugat doar un mic altar si o statuie a Fecioarei, chiar in nisa unde se spune ca a aparut. Se spune ca roca de sub statuie ar avea proprietati deosebite daca este atinsa, asa ca in ziua de azi, ea are un aspect tocit din cauza atingerii miilor de pelerini. Cand se viziteaza grota se cere pastrarea linistii si a atitudinii specifice rugaciunii, astfel incat linistea este doar uneori intrerupta de soapte.

Grota Massabielle din Lourdes inca este vizitata de multi credinciosi in fiecare an, multi dintre ei suferind de boli grave. In mod clar imaginea din complex este si una extrem de dureroasa, putand fi vazuti la tot pasul oameni in carucioare cu rotile sau intinsi pe targi. Unii critica perpetuarea mitului vindecarii, considerand ca aduce si mai multa suferinta celor care fac efortul sa vina pana acolo, in timp ce aduc si numeroase fonduri complexului.

Grota Massabielle1111

Oricum ar fi, in mod clar Lourdes va ramane un adevarat centru al crestinismului, oferind pentru unii speranta, iar pentru altii motiv de speculatie si critica. Locul insa este indiscutabil un punct important pe harta religioasa, culturala si turistica a lumii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.