Ordinul Clupeiformes cuprinde aproximativ 100 de specii de pesti distribuite in toate oceanele lumii, clasate in mai multe genuri: Anchoa, Engraulis, Lycothrissa, etc. Hamsia nordica apare in estul Oceanului Pacific de Nord si este pescuita intensiv atat pentru hrana cat si pentru obtinerea de faina de peste si ulei de peste.

Hamsia-nordica-Engraulis-mordax1Hamsiile au ciclu de viata scurt, traiesc pana la aproximativ 4 ani si prefera sa stea mai departe de zonele de coasta. Unele specii sunt mai putin cunoscute, altele sunt foarte comune, sunt pescuite intensiv, multe din ele se deosebesc foarte greu intre ele.

Acest peste mic cu lungimea corpului de pana la 25 cm este un element foarte important in lantul trofic marin. El constituie o sursa de hrana pentru pasarile ihtiofage si pentru alte specii de pesti. Are corpul acoperit cu solzi argintii si de-a lungul partilor laterale prezinta cate o dunga neagra cu reflexii verzui ce se intinde pana spre pedunculul codal. Rostrul este ascutit, planctonul din apa este filtrat cu ajutorul lamelelor branhiale, pestele tinand gura deschisa spre a se hrani.

Gura este situata pe partea inferioara a capului, iar ochii pe partile laterale ale acestuia sunt mari si ii ofera o acuitate vizuala normala. Inotatoarea dorsala are 14-19 raze si inotatoarea anala are 19-26 de raze, ambele sunt inguste si fine. Coloana vertebrala este alcatuita din 43-47 de vertebre, iar inotatoarea codala este adanc bifurcata.

Hamsia-nordica-Engraulis-mordaxHamsiile alcatuiesc cel mai important grup de peste comercial. Acesti pesti au un continut ridicat de grasimi, iar gustul lor este excelent. In gastronomie bucatarii folosesc deseori hamsiile, procesul de pregatire este destul de simplu: dupa captura ele sunt introduse intr-o saramura speciala care este alcatuita din mirodenii si sunt lasate timp de mai multe zile.

Hamsiile cu sare se depoziteaza apoi pentru o perioada mai lunga de timp de pana la 4 luni in butoaie speciale. Daca se adauga o cantitate foarte mica de azot se obtine un peste de culoare usor rozalie si cu un gust mai placut, delicat. Hamsiile sunt folosite de multe ori in diferite preparate din peste, in stare proaspata, cruda, prajita, uscata sau conservata, dar si ca hrana pentru alte specii de pesti ce se gasesc in crescatorii. Pescarii folosesc hamsiile ca momeala in prinderea altor pesti mai mari, preferati mai mult din punct de vedere al gustului.

Hamsia nordica este o specie comuna in Oceanul Pacific, face parte din familia Engraulidea si are denumirea stiintifica de Engraulis mordax. Exista mai multe specii de hamsii din care amintim: hamsia australiana (Engraulis australis), hamsia europeana (Engraulis encrasicolus), hamsia peruviana (Engraulis ringens), hamsia africana (Engraulis capensis), hamsia japoneza (Engraulis japonicus) si altele.

Video – Hamsia nordica (Engraulis mordax):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.