Dinozaurul Hypselosaurus 5Mici sau mari, erbivori sau excelenti pradatori, cunoscuti sau mai putin cunoscuti, dinozaurii sunt creaturi fascinante despre care prin munca depusa de paleontologi putem afla cat mai multe informatii. In anul 1869, fosilele dinozaurului Hypselosaurus sunt descoperite datorita paleontologului Pierre Emile Philippe Matheron. Aceasta creatura a trait pe teritoriile ocupate astazi de Spania si Franta si este un dinozaur celebru datorita oualelor fosilizate, care s-au pastrat pana in zilele noastre si au putut fi studiate. Perioada in care a trait aceasta creatura interesanta apartine Cretacicului superior, in urma cu aproximativ 70 – 65 de milioane de ani, fiind un dinozaur nativ in Europa, fapt demonstrat de descoperirile cercetatorilor.

Dinozaurul Hypselosaurus 1Printre caracteristicile dinozaurului Hypselosaurus se numara cele specifice familiei din care face parte, respectiv a sauropodelor. Astfel, corpul acestei creaturi dispunea de o constructie masiva, avand gatul si coada lungi si capul mic. Gatul acestui dinozaur era in forma literei “S” si il ajuta sa ajunga la crengile inalte ale copacilor, pentru a se hrani cu frunzele acestora, fiind asemeni sauropodelor, un dinozaur erbivor. Dintii ascutiti erau potriviti pentru a paste frunze. In lungime, corpul sau masura 12 metri si cantarea 25 de tone. Traia in zonele impadurite ale Spaniei si Frantei de astazi.

Citește și:  Stegoceras, dinozaurul cu cap de berbec din Cretacicul superior

Membrele dinozaurului Hypselosaurus erau extrem de puternice si groase, sustinandu-i greutatea de 25 de tone. Coada sa lunga era in forma de bici, fiind o arma importanta cu care acest dinozaur se apara impotriva atacurilor pradatorilor. Totodata, prezenta vertebre articulate prin ligamente de articulatie. In privinta capului, se crede ca era protejat de placi osoase, care erau de marimea unei palme. Cu toate acestea, cea mai importanta descoperire referitoare la acest dinozaur consta in ouale fosilizate pe care cercetatorii le-au descoperit si care apartineau acestui patruped erbivor. Acestea aveau un volum de 2 litri, un diametru de 30 de centimetri si o forma aproape sferica. Totodata, aceste oua fosilizate care au fost gasite sunt si primele oua de dinozauri pe care paleontologii le-au descoperit.

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.