Situat in Moldova, judetul Iasi se invecineaza cu judetele Botosani (nord), Vaslui (sud), Suceava (nord-est), Neamt (vest) si Republica Moldova (est). Are doua municipii (Iasi, care e si resedinta de judet, si Pascani), trei orase si 92 de comune.

Numele judetului provine de la tribul Iasilor, un popor sarmatic ce se tragea din grupul Alanilor si care a aparut in Moldova si Ungaria in secolul al XIV-lea. Sarmatii foloseau o limba indo-europeana iranica, iar Iasii medievali se pare ca sunt urmasii iazigilor antici – atat “yazg”, cat si “yash”, in hindi si sanskrita inseamna “faima buna”. Iasii au fost asimilati de populatiile din Moldova la sfarsitul secolului al XIV-lea.

Palatul Culturii Iasi

Prima atestare documentara a Iasiului dateaza din anul 1396, cand numele a fost inscriptionat pe o piatra ce se afla astazi in posesia Bisericii Armene. Dezvoltarea judetului a inceput odata cu a doua jumatate a secolului al XVI-lea, domnitorii moldoveni fiind preocupati de cultura, dar si de religie. De altfel, judetul este unul dintre cele mai bogate in manastiri si biserici.

Numai orasul Iasi se mandreste cu sapte manastiri: Bucium (ctitorita, in 1853, de ieromonahii Nectarie si Nifon Popescu), Cetatuia (dateaza din secolul al XVII-lea, avandu-l drept ctitor pe voievodul Gheorghe Duca), Frumoasa (ridicata de hatmanul Melentie Balica), Galata (Petru Schiopul a construit-o in a doua jumatate a secolului al XVI-lea), Golia (poarta numele ctitorului sau, logofatul Ioan Golia), Podgoria Copou (numita si “Bisericuta dintre vii”, a fost construita de Vasile Lupu) si “Sfintii Trei Ierarhi” (necropola domneasca a domnitorului Vasile Lupu). Nu in ultimul rand, in Iasi se afla Catedrala Mitropolitana, vizitata de mii de oameni, datorita faptului ca adaposteste moastele Sfintei Parascheva.

Palatul Roznovanu
Palatul Roznovanu

Perioada de dezvoltare a judetului Iasi a coincis cu perioada de dezvoltare a municipiului cu acelasi nume. Astazi, Iasiul este al doilea oras ca marime din Romania, dupa Bucuresti, iar cei care vor sa il viziteze au la dispozitie numeroase obiective turistice: muzee, case memoriale, monumente de arta si arhitectura, biserici etc. Palatul Roznovanu este una din cele mai de seama cladiri iesene, fiind construita in secolul al XVIII-lea, in stil neoclasic. Astazi, in ea se afla sediul Primariei Iasi. O alta cladire emblematica este Palatul Culturii, ale carui dimensiuni sunt impresionante. Palatul Culturii adaposteste Compexul Muzeal National “Moldova”, dar si Biblioteca Judeteana “Gheorghe Asachi”.

Palatul Sturdza de la Miclauseni
Palatul Sturdza de la Miclauseni

Palatul Sturdza de la Miclauseni este unul din cele mai frumoase palate ale acestei zone, fiind o constructie in stil neogotic, cu influente baroce, insa cu o infatisare care nu se mai regaseste decat intr-un alt palat, Palatul Cuza de la Ruginoasa, construit, de asemenea, de familia Sturdza. Palatul de la Miclauseni apartine Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, iar in anul 2003 a devenit vedeta, dupa ce Sergiu Nicolaescu a filmat cateva scene aici pentru al sau “Orient Express”.

Citește și:  Vrei o vacanță diferită în țară? Iată un ghid al celor mai impresionante cimitire pe care poți să le vizitezi în România
Palatul Cuza de la Ruginoasa Iasi
Palatul Cuza de la Ruginoasa Iasi

Palatul Cuza de la Ruginoasa este un muzeu dedicat domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a carui holograma poate fi vazuta de turistii ce calca pragul muzeului. Desi a fost ridicat de familia Sturdza, si-a schimbat denumirea dupa ce Cuza l-a cumparat si l-a transformat in palat domnesc. Alte doua palate care au apartinut familiei Sturdza se afla la Miroslava (sediul Muzeului Etnografic al Agriculturii Moldovei) si la Cozmesti (folosit ca centru de orientare si calificare a tinerilor din plasamente).

Judetul Iasi este un adevarat judet cultural, dovada stand numeroasele muzee. Muzeul Literaturii Romane isi are sediul in municipiul Iasi, insa componentele sale se regasesc pe teritoriul intregului judet. Din acest muzeu fac parte Bojdeuca lui Ion Creanga (casa in care a locuit scriitorul intre 1872 si 1889), Casa Dosoftei (Sectia de literatura veche), Muzeul teatrului si casele memoriale ale Otiliei Cazimir, lui Mihail Sadoveanu, lui Mihai Eminescu, lui Vasile Pogor, lui George Toparceanu si a lui Nicolae Gane.

Notabile sunt si Casa memoriala “Vasile Alecsandri”, aflata in Mircesti, locul in care poetul a locuit alaturi de sotie. In curtea muzeului se afla si Mausoleul lui Vasile Alecsandri, construit dupa modelul ctitoriilor voievodale moldovenesti. – in anul 1928, Academia Romana a mutat osemintele poetului in acest mausoleu. Un alt muzeu important se afla la Hermeziu – Casa memoriala “Costache Negruzzi”, muzeul fiind amenajat in casa in care s-a nascut si a copilarit scriitorul.

Parcul Copou Iasi
Parcul Copou Iasi

Se poate spune ca judetul Iasi este mai bogat in monumente de arta si arhitectura decat in monumente naturale. Parcul Copou din Iasi este unul din principalele puncte de intalnire ale iesenilor si, chiar daca a fost amenajat intr-o padure, parcul dispune de numeroase monumente. In parc se gasesc Obeliscul cu lei (proiectat de Gheorghe Asachi), Teiul lui Eminescu (cu o varsta de peste 100 de ani) si Aleea Junimea, impanzita de busturile celor care au pus bazele Junimii.

De asemenea, tot in Iasi se afla cea mai veche gradina botanica din Romania – Gradina Botanica “Anastasie Fatu”, inaugurata in anul 1856. Toate aceste obiective turistice demonstreaza ca judetul este unul din cele mai bogate judete din tara, cel putin din prisma atractiilor si posibilitatilor de petrecere a timpului liber pe care le ofera.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.