In regiunile racoroase din muntii australieni traiesc mamifere marsupiale, asa numitii viezuri marsupiali. Acestia sunt animale fricoase, de vizuina, au picioarele posterioare lungi si dimensiunea corpului ca a unui iepure. Din familia lor face parte si o specie de iepure cunoscuta cu numele popular de bandicoot, care este un locuitor al savanelor, zonelor impadurite dar si desertice din vestul si centrul Australiei. Numele de iepurele marsupial pe care l-a primit se refera la faptul ca femela are o punga marsupiala in care isi tine puii in perioada cand ii alapteaza.

Iepurele marsupial (Macrotis lagotis) in apropiere de vizuina, Foto: maths.uq.edu.au

Acest mamifer apare si in zonele mai inalte, pe pantele dealurilor, sau la poalele muntilor, insa prefera mai ales locurile joase, de campie, sau deserturile din Australia Centrala. Este activ noaptea, iar ziua cand temperaturile sunt foarte mari se odihneste in vizuina subterana pe care o sapa cu ajutorul ghearelor puternice ale membrelor din spate. Vizuina este lunga de pana la 3 m si sapata la o adancime de cel mult 2 m. Are mai multe intrari sau iesiri, ceea ce este un avantaj in momentul in care vrea sa scape de pradatori. In amurg si in timpul noptii este activ, cauta in stratul superficial al solului insecte, larve de insecte, gandacei, sau mananca radacini, tubercuri, seminte, ciuperci, bulbi si alte parti ale plantelor. De asemenea are obiceiul sa culeaga cu limba lipicioasa termitele si furnicile care misuna in musuroaie sau pe vegetatia din jur. Nu bea apa, insa isi ia necesarul de lichide din seva plantelor.

Iepurele marsupial (Macrotis lagotis) cu coada tricolora, in captivitate, Foto: zooland.md

Corpul este asemanator unui iepure, acoperit de blana moale de culoare albastrui-argintie pe partea dorsala si mai deschisa pe cea ventrala. Are lungimea corpului de 30-35 cm si greutatea de 1-2,5 kg. Masculul este intotdeauna mai mare decat femela si are greutatea mai mare. Capul este bine proportionat fata de corp si acoperit cu fire rare de par, botul este lung si ascutit, prevazut pe partea superioara cu multe perechi de vibrize senzoriale, mari si subtiri, iar urechile sunt foarte lungi si mobile. Ochii sunt mici si negri, situati pe partile laterale ale capului. Coada este lunga de 20-29 cm, tricolora, cenusie-albastrui la baza, neagra la mijloc si alba la varf. Membrele anterioare sunt scurte, iar cele posterioare sunt mari si lungi, au dimensiunea ca la iepuri si forma ca la canguri, sunt inzestrate cu gheare puternice perfect adaptate la sapatul in pamant.

Citește și:  Vezi care sunte cele mai inteligente specii de maimuțe superioare

Iepurii marsupiali traiesc de obicei in pereche. Dupa imperechere femela are o perioada de gestatie foarte scurta, de 2 saptamani, apoi face 2 pui pe care ii alapteaza in punga marsupiala de pe abdomen. Dupa 80 de zile puii sunt intarcati, incep sa manance insecte si plante, ies din marsupiu spre a explora imprejurimile. Desi reusesc sa-si caute hrana singuri puii mai raman alaturi de adulti o perioada destul de lunga de timp. La aceasta specie imperecherea se poate realiza in orice perioada din an, masculii ajung la maturitatea sexuala la varsta de 8 luni, iar femelele la 5 luni. Masculii au instincte teritoriale, isi marcheaza zonele prin excremente, femelele nu manifesta un astfel de comportament instinctual.

Iepurele marsupial este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie. Aceasta specie este ocrotita prin lege, vanarea ei este interzisa. Are denumirea stiintifica de Macrotis lagotis, face parte din ordinul Paramelemorphia, familia Thylacomyidae. Speranta de viata la iepurele marsupial este de pana la 7 ani.

Video – Iepurele marsupial (Macrotis lagotis):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.