Iepurele saritor are un aspect foarte deosebit, am putea spune ca pare un cangur cu coada foarte lunga sau un gerbil foarte mare cu blanita moale si matasoasa. Traieste in Africa, in zone cu paduri, sau cu soluri uscate si nisipoase, de savana sau semi-desertice, dar si in apropierea raurilor, pe vaile intinse ale acestora.

Este un animal foarte dragalas, are lungimea corpului de 27-40 cm, inaltimea la umeri de 30 cm si greutatea de 3-4 kg. Corpul sau este acoperit cu blana moale, cu firul de par lung si gros, pe partea dorsala in nuante de culori maronii-roscate sau gri-maronii, iar pe cea ventrala alba. Coada este foarte lunga de 30-47 cm, are parul maroniu-roscat si in zona de la varf negru.

Are capul mare, botul lung, in fata cu patru incisivi care cresc toata viata, de aceea trebuie rosi prin consumul de materii vegetale tari. Urechile sunt alungite, acoperite de par scurt, tinute mereu in sus, gata sa capteze prin auzul fin orice miscare din jur. Ochii sunt mari, expresivi, au irisul de culoare negra si sunt pozitionati pe partile laterale ale capului.

Membrele anterioare sunt mai mici si au fiecare cate cinci degete prevazute cu gheare ascutite, curbate, perfect adaptate pentru sapat. Membrele posterioare sunt mai lungi si labele cu patru degete foarte mari, inzestrate si ele cu gheare, mai groase si mai rezistente, asemanatoare unor copite.

Iepurele săritor

Iepurele saritor face parte din categoria rozatoarelor si este activ doar in timpul noptii, ziua sta ascuns in vizuina si isi acopera intrarea in adapost cu un smoc des ierburi si alte plante care il apara de musafirii nedoriti si ii mentine racoare mai ales in zilele toride de vara. In timp ce doarme are obiceiul sa stea sprijinit pe posterior, cu capul pe membrele posterioare si coada in jurul corpului.

Citește și:  Rechinul Heterodontus francisci, un rechin solitar

Dupa apusul soarelui paraseste vizuina si prin sarituri rapide si zvelte se deplaseaza pe sol in cautarea hranei. Poate face sarituri mari de 2-3 m, in anumite cazuri de pana la 9 m si are obiceiul sa-si tina coada paralel cu solul sau in forma ondulata. Hrana sa este alcatuita din plante suculente, tulpini, seminte, bulbi, radacini si alte tipuri de vegetale, iar uneori din mici soparle, gandaci, lacuste si insecte. Uneori prefera sa manance plantele de culturi agricole, ceea ce face sa devina un animal daunator.

Femela are o perioada de gestatie de 78-82 de zile si apoi face un singur pui. Acesta are inca de la inceput corpul acoperit cu par, dar este destul de neajutorat, vede abia din a treia zi. Poate cantari intre 270-300 g si este hranit de mama timp de 6-7 saptamani. Speranta de viata in captivitate este de aproximativ 14 ani, in salbaticie cu siguranta mai mica, nu depaseste 7 ani.

Iepurele saritor face parte din ordinul Rodentia, familia Pedetidae si are denumirea stiintifica de Pedetes capensis. Este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.