Inchisoarea Kilmainham este cunoscuta mai ales pentru rolul pe care l-a avut pana in rascoala din 1916 si in razvratirea irlandezilor din 1798. Partea aceasta a istoriei inchisorii s-a incheiat in 1924, la doi ani dupa ce s-a format Statul Liber. Alta parte din inchisoarea Kilmainham nu are legatura cu politica, ci are legatura cu pedepsele aplicate in Irlanda pentru crimele obisnuite.

Inchisoarea Kilmainham1

Noua cladire ce a fost inaugurata in 1796 este doar un moment in istoria inchisorii, si este cu atat mai interesanta cand este comparata cu noua aripa adaugata in 1863. In afara de inchisoarea model Mount Joy, aripa de est a inchisorii Kilmainham este una dintre exemplele cele mai timpurii si mai bine pastrate ale unei inchisori cu sistem de supraveghere, model inventat de Jeremy Bentham.

Acest nou tip de model a schimbat o parte din inchisoare de la stilul temintelor la genul de inchisoare moderna de astazi. Originea inchisorii este cel mai probabil legata de existenta tribunalului. In secolul 18, tribunalele calatoreau printara, iar cazurile erau audiate o data la cateva luni. Oamenii erau adesea tinuti in inchisori mici, portabile, care erau atasate de tribunal. Aceste inchisori portabile, ca si cu inchisoarea Kilmainham, erau transformate deseori in inchisori permanente in fiecare oras din comitate. Acestea erau adesea numite Inchisori ale Legii Martiale.

Inchisoarea Kilmainham11

Inainte de secolul 18, inchisorile nu erau menite a fi locuri de pedeapsa pentru infractori. Tribunalele ambulante le goleau mai mult decat le umpleau. Pedepsele constau in general in: amenzi, umilire publica, tortura, moarte sau exil. De-a lungul secolului 18, insa, economia a dat nastere unui alt gen de infractori numiti datornici, care erau tinuti in inchisoare. Acestia erau oamenii care nu puteau sa-si plateasca datoriile si erau amendati si inchisi. Deoarece trebuiau sa-si plateasca singuri costurile intretinerii lor in inchisoare, foarte multi dintre ei ramaneau inchisi timp de multi ani.

In anii 1770 – 1780 inchisoarea Kilmainham, ca si celelalte inchisori din Europa de-altfel, era un exemplu de degradare morala prin mizeria, foametea, si cruzimea gardienilor fata de prizonieri. Barbatii, femeile si copiii erau tinuti laolalta, iar scandalurile si betiile erau la ordinea zilei. Prizonierii care aveau bani puteau sa plateasca pentru lucrurile de care aveau nevoie, unii putand avea chiar parte de lux. Prizonierii saraci, in schimb, suportau chinurile inchisorii si chiar si dupa ispasirea crimei comise, multi ramaneau inchisi pentru neplata costurilor intretinerii in inchisoare.

Citește și:  Coasta de est: Obiective turistice Barbados - Coasta de est

Inchisoarea Kilmainham111

Aripa de est, construita in 1863, este cea mai interesanta parte a inchisorii. Aceasta avea un sistem de disciplinare diferit, in care fiecare din cele 101 celule erau menite sa tina un singur prizonier. Intreaga aripa pe 3 nivele putea fi vazuta dintr-o singura pozitie din partea de vest a inchisorii. Cum scopul acestei parti din inchisoare era sa corecteze comportamentul deviant, prizonierii acuzati de crime capitale nu erau tinuti aici. Desi este cel mai interesant monument irlandez al pedepsei terapeutice din secolul 19, aripa de est nu are aproape nicio legatura cu istoria detinutilor politici din aceasta inchisoare.

La sfarsitul secolului 18, in Irlanda a avut loc o expansiune a inchisorilor permanente din orase si comitate. Noua inchisoare Kilmainham si tribunalul de care era atasata au servit la detentia, acuzarea si pedepsirea fara intarziere a rebelilor rasculati impotriva subordonarii politice a Irlandei fata deAnglia. Unii dintre primii doi detinuti politici au fost Henry Joy McCracken si Thomas Addis, in 1796, respectiv 1798. In secolul 19, alti detinuti politici faimosi au fost tinuti in inchisoarea Kilmainham, si anume: Jeremiah O’Donovan Rose, Charles Stewart Parnell si Michael Davit. In secolul 20, liderii rascoalei din 1916, printre care Patrick Parse, Thomas Clarke, John McBride  si Jams Connolly, au fost executati in aceasta inchisoare. Ultimii prizonieri care au murit la Kilmainham au fost executati de Guvernul Statului Liber in 1922, din cauza opozitiei lor impotriva tratatului cu Anglia.

Inchisoarea Kilmainham1111

Desi a incetat sa mai fie folosita ca inchisoare in 1924, inchisoarea Kilmainham ramane una dintre cele mai cunoscute si mai fascinante cladiri din Irlanda. In aceasta inchisoare transformata in muzeu se gasesc cele mai multe informatii in ce priveste rascoala din 1916, sau si celelalte rascoale din anii precedenti din Irlanda, mai multe chiar si decat se gasesc la Muzeul National.

Inchisoarea Kilmainham11111

Multe dintre documentele afisate in interior dau foarte multe detalii sinistre despre conditiile infioratoare ale inchisorii din acele timpuri, dar sunt prezentarile cu ghizi care ii atrag cel mai mult pe turisti. Grupurile sunt conduse pe coridoarele umede si intunecate, pe langa celulele pustii in sala principala. Vederea locurilor unde au avut loc atatea condamnari, nedreptati si executii ii fac pe multi turisti sa respire usurati cand ies din inchisoare si respira din nou aerul libertatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.