Institutul Smolnii, aflat in fermecatorul oras Sankt Petersburg din Rusia, este o cladire splendida, in stil clasic palladin, ce arata mai degraba ca o frumoasa casa de tara de pe malul Nevei si in care istoria avea sa fie scrisa cu „toata puterea – sovietelor” de catre Lenin. Revolutionarul rus a anuntat aici, in fata unei multimi inflacarate, infiintarea statului bolsevic. Cu cativa ani in urma, in aceeasi cladire se afla prima scoala pentru fiicele bogatilor din Rusia — intrucatva ca o ironie a sortii.

Institutul Smolnii1

Aici, in Institutul Smolnii, Lenin urma, asadar, sa isi tina discursul, chiar inainte de a conduce multimea furioasa si entuziasmata din cale-afara pentru schimbare pentru a asedia Palatul de Iarna. Evenimentul istoric in discutie a avut loc la 25 octombrie 1917, mai cu seama atunci cand a izbucnit Revolutia Rusa, care a schimbat, cel putin in aparenta, fata tarii.

In plus, tot intre aceste ziduri, s-a organizat si cel de-al doilea Congres al Sovietelor din intreaga Rusie, acesta avand un rol decisiv in stabilirea pozitiei de lider a lui Vladimir Ilici Lenin. Iar pana in luna martie a anului 1918, aceasta cladire superba a servit drept sediul Guvernului. Astazi, Institutul Smolnii din Sankt Petersburg este un muzeu. Vizitatorii pot admira aici celebrul birou al lui Lenin, cu masa de lucru si scaunul sau, piese de mobilier care, mai tarziu, aveau sa fie folosite de Stalin.

Sunt disponibile spre vizitare si alte incaperi in care Lenin a stat. Cladirea a fost scena si unui alt episod istoric: la 1 decembrie 1934, aici a fost impuscat Serghei Kirov, unul dintre cei care se aflau in fruntea partidului. Se presupune ca Serghei Kirov a fost asasinat la ordinul lui Lenin, aceasta fiind o practica preferata de dictatorul rus. Dupa ce Kirov a fost impuscat, au aparut si gulagurile, adica lagarele de munca fortata din fosta URSS.

In sfarsit, astazi, cladirea functioneaza atat ca muzeu, cat si ca resedinta a guvernatorului de Sankt Petersburg, turistii putand vizita doar cateva incaperi. Initial, institutul avea trei etaje si era construit la sud de manastire si de alte cladiri de aici. Pe atunci, Institutul Smolnii era, deci, destinat educarii fiicelor de nobili. Cel care a proiectat frumoasa cladire a fost Giacomo Quarenghi, un reprezentant de seama al arhitecturii paladine in Rusia imperiala. Viziunea acestui artist avea la baza un plan rectangular cu doua aripi. De pilda, cladirea institutului impresioneaza, la prima vedere, prin fatada sa, care are un portic cu coloane ionice.

Institutul Smolnii11

Nu lipseste nici vulturul imperial, care a fost reinstalat deasupra porticului. Ceea ce este de mentionat in acest sens este faptul ca acest vultur a inlocuit secera si ciocanul sovietice. In acelasi timp, desi au fost inalaturate secera si ciocanul sovietice, au ramas o statuie a lui Lenin si un portret urias al aceluiasi lider. Pe langa acestea, vizitatorii mai pot admira si propileele (porticuri monumentale) de la tot pasul, si acestea fiind realizate in stil palladin. De altfel, acestea au fost adaugate sitului in anii 1923 si 1924, cei care s-au ocupat de construirea lor fiind arhitectii Vladmir Gelfreik si Vladimir Sciuko. In Institutul Smolnii, se mai afla si Muzeul Lenin, dedicat revolutionarului, acesta fiind unul dintre putinele muzee deschise in amintirea liderului din Sankt Petersburg. Cand Rusia a fost cuprinsa de un val anticomunist, mai multe muzee dedicate revolutionarului rus si-au inchis portile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.