Amplasată în partea de nord-vest a coastei Pilbara din Australia de Vest, insula Barrow ocupă o suprafaţă de 202 kilometri pătraţi, fiind a doua cea mai mare insulă din vestul Australiei, după Dirk Hartog. Este o insulă continentală, ce a luat naştere acum 8.000 de ani în urma ridicării nivelului mării.

În trecut, când teritoriul insulei făcea parte din continent, aceasta era acoperită de o pădure tropicală luxuriantă, iar conform cercetărilor arheologice, în zonă locuia o populaţie aborigenă ce avea ca principală ocupaţie vânătoarea.

Primul european care a ajuns pe insulă a fost John Brooks, în 1622, însă regiunea a fost explorată de-abia în anul 1803, de către căpitanul Baudin, care a crezut că este vorba de o porţiune continentală. În anul 1818, Phillip Parker King va denumi insula „Barrow” după John Barrow, secretar al Admirality şi fondator al Royal Geographical Society. Noi cercetări pe insulă au fost realizate de către comandantul John Clements Wickham şi locotenentul Lort Stole, în anul 1840.

Datorită numărului mare de broaşte ţestoase de pe insula Barrow, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea aici s-au stabilit mulţi pescari, precum şi pescuitori de perle. De asemenea, în aceeaşi perioadă în zonă activau şi vânători de balene. În anii 1870 insula a fost folosită şi ca centru al comerţului cu sclavi de către căpitanul William Cadell, acesta fiind ulterior arestat în 1876.

Citește și:  Pearl Harbour: Obiective turistice SUA - Oahu

În anul 1954, în zona insulei s-au descoperit zăcăminte de petrol, iar în 1963 compania West Australian Petroleum (WAPET) intră în proprietatea terenurilor şi începe să exploateze regiunea. În prezent, pe insula Barrow există peste 400 de sonde de extracţie, iar în medie se obţin 14.000 de barili pe zi. În decembrie 2009, un consorţiu format din subsidiarele australiene ale Chevron, ExxonMobil şi Shell a primit aprobarea de la conducerea regiunii pentru a exploata rezervele de gaze naturale aflate la 60 de kilometri nord de insulă.

Relieful insulei Barrow se caracterizează prin pajişti întinse şi porţiuni calcaroase, aceasta fiind înconjurată de plaje cu nisip şi maluri stâncoase, dune, stânci înalte şi recife. Datorită izolării de continent şi protecţiei teritoriilor sale, insula este una dintre cele mai importante rezervaţii din Australia de Vest, găzduind o serie de specii pe cale de dispariţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.