Insula Brac este cea mai mare insulă din grupul de insule dalmate centrale și a treia cea mai mare dintre insulele din Marea Adriatică. Are o suprafață de 394.57 de kilometri pătrați, cu o populație de 13.824 de locuitori. Acesta insulă este separată de continent prin canalul Brac de Insula Solta de către așa-numitul Splitska Vrata (poarta Split) și de Insula Hvar de canalul Hvar. Cel mai înalt vârf de pe insulă, Vidova Gora (din muntele Vitus) – 778 m altitudine, este cel mai înalt vârf din toate insulele croate.

Partea de calcar a coastei este stâncoasă și abruptă, în timp ce restul este destul de joasă, cu nisip moale (pe latura de sud, de la orașul Farska la Bol și pe partea de nord, de la orașul Sutivan la Supetar). Insula Brac este compusă în principal din calcar și dolomită.Carierele de pe insulă au fost o sursă pentru exploatarea de piatră de secole. Vechii romani i-au recunoscut calitatea și au folosit această piatră pentru a construi orașe, amfiteatre, temple, palate și morminte. Părțile superioare ale insulei, sunt în unele locuri acoperite cu păduri de pin negru și de pini Aleppo; pădurile mai mari sau mai mici de pin de Alep se găsesc în jurul tuturor orașelor și a satelor de pe coastă.

Turiștii sunt invitați să exploreze această insulă cu un patrimoniu cultural și istoric bogat, care datează din perioada preistorică, cu gastronomie unică, plaje frumoase și golfuri minunate. Marea de culoare albastră, cazarea de înaltă calitate și ospitalitatea localnicilor garantează o vacanță de neuitat. În general, turiștii vizitează mai întâi așa – zisa capitală a insulei, Supetar, principalul port de intrare, precum și centrul administrativ. Zona rurală înconjurătoare este fertilă cu viță – de – vie, livezi de măslini și păduri de pin, toate de-a lungul coastei. Supetar are golfuri frumoase, cu plaje de nisip, cel mai cunoscut fiind Golful Vlacica.

Portul este un loc atractiv pentru plimbări și conține un mic grup de străzi medievale. Atracția cea mai remarcabilă este Biserica Buna Vestire din secolul al XVIII-lea. Clădirea este valoroasă pentru picturile altarului din secolul al XVIII-lea și scara sa monumentală. Biserica se află pe locul unei foste biserici mai mici, din care s-au păstrat un mozaic și un număr de morminte vechi.

Pe marginea de vest a orașului, este un mare complex turistic, o plajă și centre pentru sporturi nautice. În apropiere, există un cimitir local care conține mai multe pietre funerare realizate de sculptorul Ivan Rendic (1842-1939), care s-a născut în Supetar.

Pe coasta de sud a insulei Brac, este un oraș port (Bol), izolat lângă faimoasa plajă Zlatni Rat, una dintre cele mai bune plaje din Croația. O promenadă umbrită de pini leagă plaja Zlatni Rat cu portul Bol. Acolo, turiștii se bucură de o plimbare deosebit de plăcută. Promenada prin acest sat de pe litoral se aglomerează în sezonul de vară, de la mijlocul lunii iunie până în august. În apropiere, se află muntele Vidova Gora, ce oferă turiștilor excursii și drumeții.

Descoperirile arheologice confirmă faptul că zona a fost locuită în epoca romană. În zona portului, este un palat din secolul al XV-lea, cu ferestre gotice decorate la fațada de sud și există, de asemenea, două cetăți renascentiste. O fortificație în apropiere de coastă datează din secolul al XVII-lea. Pe creasta Glavica, este o mănăstire dominicană din anul 1475, cu o biserică gotică din secolul al XV-lea. Pe tavanul lambrisat sunt picturi iluzioniste, opera artistului baroc local, Tripo Kokolja.

Micuțul sat și port din Splitska, pe coasta de nord a insulei Brac, are o populație permanentă mai mică de 400 de persoane, dintre care cei mai mulți se ocupă de cultivarea viței – de – vie și creșterea de măslini. Clădirile civice și casele de pescari de pe coastă sunt conectate prin alei în jurul fermelor, vilelor și ale livezilor de măslini. Turiștii cu un simț arhitectural pot observa fațada în stil baroc a bisericii parohiale, construită în anul 1783. Picturile altarului includ și pictura Buna Vestire, care datează de la începutul secolului al XVIII-lea. Se mai poate vizita cetatea din secolul al XVI-lea, care are unele picturi interesante.

Zona Milna este unul dintre acele sate tipice de pescuit mediteraneene. Pe fiecare parte a portului, nisipul se întinde pe plaje mici, până la golful Vlaska. Micul oraș, Pucisca, este un centru regional pentru carieră și pentru tăierea pietrei. Există trei cariere mari de unde se extrage piatra lucioasă în Brac, recunoscute internațional. Vizitatorii pot cumpăra obiecte mari și mici, sculptate din piatra Brac.

Orașul Pucisca a fost locuit încă din epoca romană. Ruinele istorice includ clădiri defensive și renascentiste de-a lungul țărmului. Turiștii nu trebuie să rateze sub niciun chip palatul renascentist de lângă fortul Ciprijan Žuvetić și Biserica Parohială Sf. Jerome, cu un altar sculptat din lemn, care este una dintre cele mai frumoase de acest gen din toată Dalmația.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ