Situată la confluenţa râurilor Parramatta şi Lane Cove, în portul oraşului Sydney din Australia, Insula Cockatoo ocupă o suprafaţă de aproape 18 hectare şi se află la o înălţime de 18 metri deasupra nivelului mării. Din anul 2010, insula a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, iar turiştii au ocazia de a face o incursiune în trecutul său fascinant.

Insula Cockatoo1

Între anii 1839 – 1870, Insula Cockatoo a funcţionat ca închisoare pentru deţinuţii recidivişti din colonii. În această perioadă, cu ajutorul deţinuţilor, se ridică docul Fitzroy, iar ulterior insula va găzdui unul dintre cele mai mari şantiere navale ale Australiei. În prima jumătate a secolului al XX-lea, aici s-a construit prima navă de război a Australiei, fabricată din oţel, iar în contextul celui de-Al Doilea Război Mondial, insula a devenit o bază militară importantă în zona Pacificului de Sud – Vest.

Şantierul naval se extinde între anii 1945 – 1965 prin construcţia de noi clădiri şi continuă să funcţioneze până în anul 1992, când se închide, iar utilajele sunt vândute. Concomitent, mai multe clădiri şi pontoane au fost demolate. După o serie de lucrări de refacere şi de reabilitare a construcţiilor, demarate de către Sydney Harbour Federation Trust, Insula Cockatoo este deschisă pentru public în anul 2007.

Citește și:  Basilica de Nossa Senhora do Rosario: Obiective turistice Portugalia - Fatima

Insula Cockatoo11

În prezent, insula reprezintă un punct de atracţie turistică, oferind vizitatorilor numeroase facilităţi şi spaţii de relaxare, printre care cafeneaua Societe Overboard, Cockatoo Island Marine Centre, The Island Bar, zone de picnic şi grătar, terenuri de tenis etc. Cei care doresc să exploreze insula şi să-i cunoască mai bine istoria pot opta pentru un tur audio.

Insula Cockatoo111

Insula Cockatoo este singura insulă din portul Sydney unde turiştii pot rămâne peste noapte, existând numeroase variante de cazare, atât în apartamente de lux, cât şi în campinguri. Accesul pe insulă este gratuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.