Insula Grand Bahama este cea mai nordică insulă din arhipelagul Bahamas și cea mai aproape de Statele Unite ale Americii, la 90 km de statul Florida. Grand Bahama este a patra cea mai mare insulă din Arhipelagul Bahamas cu 337 km², fiind de fapt un grup de 700 de insule. Insula are 150 km în lungime de la est la vest și 20 km de la nord la sud. Administrativ insula are o arie numită Freeport Bonded și districtele East Grand Bahama și West Grand Bahama.
Spaniolii au dat insulei numele de Gran Bajama, însemnând marele adâncituri, reflux. Numele precolumbian al insulei a fost Bahama, existența insulei fiind marcată de atacul piraților, aceștia ademenind vasele și jefuindu-le. Nu a fost interesantă pentru navigatorii spanioli care colindau prin zonă, dar britanicii au fost cei care si-au arogat-o în 1670, dar actele de piraterie au continuat încă 50 de ani.
În 1834 orașele Pinder’s Point, Russell Town și Williams Town s-au întemeiat datorită sclavilor originari din insulă care s-au întors acasă, după abolirea sclaviei de către imperiul britanic. Insula a rămas ca atare până la un boom economic datorat Războiului Civil American care a înviorat-o prin traficul de arme, zahar și bumbac care se făcea în zonă pentru confederația americană. Al doilea boom a fost atunci când a fost prohibiția în Statele Unite ale Americii. Un american din Virginia a început în 1955 să dezvolte un port, numit Freeport cu autoritățile de pe insulă și să creeze Autoritatea Navala a Insulei Grand Bahama.
După modelul Cubei, finanțatori din state au investit și orașul a crescut frumos, s-a construit un aeroport, cel mai mare aeroport privat din lume, un port, un centru al orașului. Port Lucaya în 1962, a devenit a doua cea mai populară și populată insulă din arhipelag cu cei 50.000 locuitori după recensământul din 2004. Economia s-a dezvoltat datorită turismului, portului care oferă escale, depozitelor de petrol de aici, șantierului naval. Există 3 districte și 7 zone administrative: de est, de vest și orașul Freeport.
Orașul Freeport este orașul cel mai important de pe insulă cu portul principal și aeroportul. Orașul Lucaya este o destinație turistică cu hoteluri și plaje, iar West End este cel mai vechi oraș, cel mai vestic, după cum îi spune și numele și capitala insulei care în timpul prohibiției era principalul punct de trafic cu rom. În 1950 a devenit casa celebrului Club Jack Tar. Orașul McLeans este o altă așezare, cea mai estică, la 30 de minute de Insula Abaco. Pe insula Grand Bahama sunt stațiuni luxoase, unice în lume, pentru toate bugetele.
Pe insulă se pot practica activități în natură, inclusiv kayakul, safari cu jeepurile, plimbările cu bărcile gonflabile și cu bicicletele, scuba diving și înotul cu delfinii. Multe stațiuni ca Pinder’s Point, Russell Town și William’s Town sunt numite după numele de familie al fondatorului lor. Trei destinații sunt de top aici pe Insula Grand Bahama: East End, Freeport sau Lucaya și West End, fiecare oferind ceva unic. Sunt trei parcuri naționale, două dintre ele cu păsări unice, plaje pe partea sudică a insulei cu una destul de cunoscută Black Rock Beach, 6 eco sisteme (Pine Forest, Blackland Coppice, Rocky Coppice, Mangrove Swamp, Whiteland Coppice, Beach / Shoreline)
Se pot aranja excursii cu firme specializate (firma UNEXSO Dive Center fiind una dintre ele), cu ghid sau fără pentru oferta nelimitată de aici. Cazinoul Treasure Bay oferă multe posibilități de petrecere a timpului liber turiștilor începând prin barurile sale și muzica live. Freeport sau Lucaya, este locul unde se pot face cumpărături fără taxe la piața internațională de aici, fiind din anul 1950 un oraș tax free. Monedele care circulă sunt dolarul bahamas și dolarul american, taxe nu există, venitul național colectându-se prin taxele din import. Magazinele duty-free sunt în Port Lucaya Marketplace, pe strada Sea Horse Road în cartierul Bell Channel Bay, în număr de 80, distribuite în 12 clădiri cu fața la faleză. Un compound de magazine separate pe arii care reflectă diferite zone ale lumii, numit The International Bazaar este format din 90 de magazine, 13 restaurante și 6 cofetării toate lângă Royal Oasis Resort.
Spre insulă sunt zboruri zilnice din state sau se poate lua o cursă maritimă zilnică din Florida care ajunge dimineața și se întoarce seara înapoi. Se conduce aici pe stânga, insula fiind o fostă colonie britanică. Cele 3 parcuri naționale sunt: Lucayan National Park, cu cele 6 ecosisteme ale insulei, cu peșteri pentru explorări, una dintre ele fiind cea mai lungă peșteră subacvatică, un habitat pentru lilieci, un pod de lemn peste o mlaștină de mangrove și o plajă cu nisip alb.
Parcul Rand Nature Center, cel de-al doilea parc național în afara portului Freeport, parcul fiind botezat după James Rand, a fost stabilit a fi un centru educațional pentru habitatul din Arhipelagul Bahamas. Peterson Cay National Park este o mică insulă înconjurată de recifi la 1 milă de țărmul sudic, unde se pot face plimbări și organiza picnicuri, aceasta fiind accesibilă doar cu barca, dar locurile de ancorare sunt indicate din timp pentru feri vasele de recife. Toate plantele și animalele din interiorul parcului sunt protejate, pescuitul, adunatul scoicilor, a coralilor și orice stricăciune adusă recifului sunt interzise. De asemenea gunoiul trebuie adunat, cît și resturile de cărbune, fiind pedepsiți prin amenzi turiștii care nu respectă aceste condiții stricte. Leo and Carol Moxie sunt cunoscuți pentru excursiile organizate pentru pescuit rechini pe care le oferă pentru turiști.
Oferta de cazare este variată: Pelican Bay Hotel la 5 mile de Freeport, alături de Port Lucaya Marketplace, Wyndham Viva Fortuna Beach Resort, o stațiune all -inclusive pe coasta sudică a insulei, cu plajă și tot confortul, Radisson Grand Lucayan cu cele 540 camere de lux și apartamente decorate în stil art deco și 3 piscine, oferă spațiu pentru evenimente și nunți. Un bacșiș de 15% din notă este uzual la restaurantele de pe insulă, uneori inclus în notă, alteori nu.