Situată în sudul Mării Timor, în largul coastei Australiei de Vest, insula Rowley Shoals este formată din trei atoli de corali şi reprezintă unul dintre cele mai mari recifuri din lume, cu peste 200 de specii de corali şi peste 600 de specii de peşti.

În anul 1818, exploratorul Phillip Parker King a denumit atolii „Rowley Shoals” după căpitanul Rowley, care observase reciful în 1800.

Atolul Mermaid, localizat în partea de nord – est a formaţiunii include o lagună întinsă, mărginită de o barieră de corali şi are multe zone de uscat. Atolul coboară până la o adâncime de 440 de metri. Cu o lungime de aproximativ 15 kilometri nord – sud şi o lăţime de circa 6 kilometri, atolul Clerke cuprinde în partea de nord o mică insulă de nisip, denumită Bedwell, situată la o înălţime de 2 metri. Numele atolului a fost atribuit tot de către Philip Parker King, după căpitanul Clerke. Atolul Imperieuse este poziţionat la 35 de kilometri sud – vest de atolul Clerke şi include o insulă înconjurată de o mică lagună şi de un far.

Citește și:  Hanuman Dhoka: Obiective turistice Nepal - Kathmandu

Fiecare dintre cei trei atoli în formă de pară se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 80 – 90 de kilometri pătraţi, inclusiv lagunele, în timp ce porţiunile de uscat sunt destul de reduse. În partea de nord – est se află recifurile Scott şi Seringapatam, amplasate pe aceeaşi platformă submarină.

Datorită peisajului subacvatic spectaculos, Rowley Shoals este considerată una dintre cele mai bune zone pentru scufundări din Australia. Sezonul de scufundări ţine o perioadă scurtă, în intervalul octombrie – decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.