Insula Vanderlin este o insulă în Golful Carpentaria, din nordul teritoriului australian, în afara coastei teritoriului de nord, cu 32 km lungime și 13 km lățime. Se află la 80 km de așezarea Borroloola și 35 km de gura Râului McArthur. Este cea mai mare insulă din grupul de insule Sir Edward Pellew Group. Aria sa este de 264 km².și înălțimea fața de nivelul mării de 7 m. Singurele așezări de pe insulă sunt 4 case familiale pe coasta vestică. Acestea sunt de la nord la sud: Mooloowa, Babungi, Yulbara, Uguie care în total sunt 20 de persoane.

Cele mai apropiate așezări de insulă sunt Borroloola, o așezare pe malul australian sau Mornington Gununa, un mic sat tot pe coasta de nord. A fost descoperită în 1644 de navigatorul olandez Abel Tasman, insula a fost confundată a fi lipită cu țărmul și numită Cape Vanderlin, după numele lui Cornelis van der Lin, un consilier al Companiei Indiilor de Est și sponsor al expediției. Exploratorul Matthew Flinders în1802 a demonstrat că este o insulă și a fost botezată cu numele olandez Vanderlin. Pe insulă este un lac numit Eames, de jur împrejurul insulei sunt plaje și în partea estică un rând de alte mici insule care sunt aliniate unele după altele, paralel cu coasta estică a insulei: Quince, Sand, Alola, Yathulwa, Daisy, Jimmy, Wubukabukala, Jolly, Waminda și multe altele.

Citește și:  Palatul Shada din Abha: Obiective turistice Arabia Saudita - Abha

Excursiile spre insulă operează din Cape Crawford. Se poate zbura cu un elicopter spre insulă. Aceasta aparține familiei Johnston, proprietarii tradiționali, care sunt ghizi pentru cei ce doresc să viziteze grotele și relicvele de artă ale aborigenilor. Se poate pescui în Golful Victoria sau la recifuri. Grupul din care face parte Insula Vanderlin este format din cinci insule majore (de nord, de sud vest, de centru și de vest) și 66 de insulițe, roci, grămezi de stânci ieșite din apă situate în sud vestul regiunii. Insulele au aparținut triburilor Yanyuwa care au marcat urmele lor acolo prin cimitirele a căror urme încă există și desenele de pe pereții peșterilor.

La începutul secolului al XX-lea pescarii din Maccasar și Insula Sulawesi veneau aici și recoltau castraveți de mare. Câțiva nativi din Africa au adus aici copacul de curmale indiene datorită comerțului cu arabii. Insula Vanderlin este singura insulă care a fost colonizată de europeni când o mică comunitate pastorală s-a stabilit pe insulă în 1940. Apoi a devenit o escală pentru pescuit uzuală în zonă, azi oferind celor doritori destinație specială, o insulă tropicală conservată de aborigeni cât mai neschimbată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.